hirdetés
hirdetés

A nyári feltámadásban reménykednek az utaztatók

Az utazási irodák abban reménykednek, hogy nyárra már olyan átoltottsági szintet ér el a világ népessége, hogy meg lehet majd nyitni a határokat. A kereslettel a jelek szerint, biztos nem lesz gond.

hirdetés

Nemrég egy webes konferencián az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője azt mondta, nem szeretnék, ha kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinát az utazásokhoz. Gloria Guevara igencsak kisebbségben van ezzel a véleményével a fontosabb turisztikai döntéshozók között. Bár hivatalos döntés még egyetlen ország részéről sem született, de az elmúlt időszak újra súlyosbodó járványhelyzetét tekintve, nem túl valószínű, hogy az oltás igazolása nélkül komolyabb mértékben újra indulhat a nemzetközi turizmus.

Hasonló véleményen volt a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke is. Molnár Judit a Portfolio-nak úgy nyilatkozott, hogy korábban sem volt szokatlan, hogy egyes országokba csak oltási könyvvel lehetett belépni. Már a koronavírus-járvány előtt is ilyen úti cél volt például Ecuador, India és számos afrikai ország. Volt olyan állam, ahová akár több oltás beadatásával lehetett csak nyaralni menni. Molnár Judit szerint az utazási kedvet az nem fogja csökkenteni, ha kötelezővé teszik majd az egyes államok a koronavírus elleni védőoltás igazolását. Az utazási irodák igazából abban reménykednek, hogy nyárra már olyan átoltottsági szintet ér el a világ népessége, hogy meg lehet majd nyitni a határokat.

A magyar turisták számára jelenleg külföldön csak féltucat ország elérhető, negatív koronavírus teszt bemutatásával. Most így Dubaiba, a Maldív-szigetekre, Zanzibárra, a Dominikai Köztársaságba, Mexikóba és Kubába utazhatnak a magyar turisták. A többi országban csak egy 10-14 napos karanténidőszak leteltével lehetne „nyaralni”.Továbbra is igaz, hogy több magyar utazásszervező és közvetítő irodánál most 0 forint előleggel lehet foglalni külföldi utakat, feltéve, ha a nyaralási összeg 40 százalékát legkésőbb február végéig befizeti az ügyfél.

Most még viszonylag kedvező árakon lehet a külföldi utakra befizetni, de nyár elejére akár 15-20 százalékos drágulás is jöhet – vázolta a helyzetet Molnár Judit. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint a magyar utazásszervezők a 2020-ra tervezetthez képest egyelőre csak feleakkora kapacitást kötöttek le 2021-re, de ha gyorsan javul a járványhelyzet, akkor ez változhat, és elindulhat a nemzetközi verseny a tengerparti nyaralóhelyekért. Ez pedig óhatatlanul áremelkedést hozhat magával.

Reménykednek a nyári feltámadásban

Jellemző az utazási kedvre, hogy tavaly decemberben voltak olyan napok, amikor nem lehetett szállást foglalni Dubaiban. Az utazási irodák ezért is reménykednek abban, hogy a határok esetleges nyáreleji megnyitásával robbanásszerű kereslet várható. Egyelőre azonban a cégek a túlélésre rendezkedtek be. Még tavaly decemberben is voltak olyan cégek, amelyek a kormány bértámogatása ellenére munkatársaik elbocsátásra kényszerültek. 2020 végére az utazási irodák mintegy 10 százaléka morzsolódhatott le a járványügyi zárlat által okozott kényszerszünet miatt.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai