hirdetés
hirdetés

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig

A Baranya székhelyére érkező turisták várhatóan az elkövetkezendő időben több időt töltenek majd el a városban. A Pécsi Egyházmegye pályázati úton elnyert másfél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztését tűzte ki célul. A projektjének keretében nemcsak a már meglévő, és jelenleg funkció nélküli ingatlanjai újulnak meg, de több új szerepet is kap.

hirdetés

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig – a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztése nevet viselő az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretén belül, a Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása című pályázaton elnyert források felhasználásával megvalósuló projekt a napokban vette kezdetét a támogatási szerződés aláírásával, a projekt megvalósítása 2014. november végén zárul.

Egyre többen vesznek részt zarándoklatokon, a vallási turizmus révén pedig a kultúra újabb értékeit fedezhetik fel a turisták. Pécsett ez különösen igaz – hangsúlyozta Udvardy György megyéspüspök, a projekt aláírását megelőző sajtótájékoztatón.

A pályázati forrásoknak köszönhetően nemcsak megújulnak az egyház tulajdonában lévő ingatlanok, de látogathatóvá is válnak. A 2013-ban induló munkálatok során olyan, eddig be nem mutatott értékekkel gazdagodik Pécs turisztikai kínálata, amelyek jelentősen emelhetik a város vonzerejét.

A közel 1,5 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően – ami majdnem teljes egészében fedezi a projektben szerepelő fejlesztések költségeit - nemcsak egy a 21. század turisztikai igénynek teljes mértékben megfelelő idegenforgalmi szolgáltatáscsomag jön létre, hanem általa a Pécsi Egyházmegyének lehetősége nyílik arra is, hogy a város jelképét jelentő azon épületeit is felújítsa, amelyekre eddig azok hatalmas forrásigénye miatt nem volt módja. Többek között a Bazilika dél-keleti tornyát, amelynek felújítása nemcsak esztétikai szempontból jelent változást, hanem egy régi álom is valóra válhat általa, kilátóként működik majd.

Sor kerül az épület teljes déli hajójának tetőfelújítására is, mellyel megóvhatják a felbecsülhetetlen Székely Bertalan illetve Lotz Károly freskókat a további károsodástól, ezekre a beázások komoly veszélyt jelentettek.

A projekt részeként egy új turisztikai útvonal is létrejön, amelynek kiindulási pontja a Püspöki Palota lesz, ahol fogadóközpont is helyet kap. Egész éven át látogatható lesz majd a Püspöki Palota, és lehetőség nyílik arra, hogy csoportok vezetés mellett megismerjék a Püspökség érdekesebb, kulturális és turisztikai szempontból legizgalmasabb tárgyait, a palota kertjét, ahonnan a Püspöki Pincészetbe vezető titkos alagúton át juthatnak majd a titokzatos „Texas-bár”-ba.

A tervek között szerepel egy interaktív, borászati tematikájú tárlat létrehozása is, valamint a pincészet fölött található Püspöki Magtár turisztikai célokra történő – bormúzeum, rendezvényterem – átalakítása.

Sor kerül a Káptalan utcában évek óta üresen álló Martyn-Ház felújítására, amelyben ismét kinyit majd a teázó, valamint egyházi tematikájú tárlat is helyet kap benne. Kívül belül megújul Gázi Kászim Pasa dzsámija - Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom –, az Altemplomát pedig látogathatóvá teszik. Felújítják a Csontváry Múzeum épületének homlokzatát, s az alsó szintet alkalmassá teszik időszakos kiállítások megrendezésére.

Bővítik a szálláshelyeket is, ennek érdekében kerül sor a Káptalan utcai zarándokszállás fejlesztésére.

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai