hirdetés
hirdetés

Mi lesz a Rácz fürdővel?

Nemzetközi felkészüléssel, pályázatokkal és a címben említett rejtelmes beruházással foglalkozott az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága április 15-i ülésén.

hirdetés

A Rácz fürdő ügye borzolja a kedélyeket

Dr. György István főpolgármester-helyettes a médiában sűrűn felbukkanó, mindmáig zárva tartó, felújított Rácz fürdő és a hozzá kapcsolódó 67 szobás szálloda bonyolult ügyében adott felvilágosítást a bizottság tagjainak.

Az előző ciklus fővárosi vezetése egy 3 milliós törzstőkéjű Kft-vel kötött szerződést a projekt megvalósítására. E szerint a 4 milliárdról hamarosan 10 milliárdra növelt beruházási összeg döntő részének, 7,5 milliárd forintnak biztosítását közpénzből a magyar állam vállalta, a Magyar Fejlesztési Bank hitele jóvoltából. A tulajdonosi hányad viszont a befektetések arányához képest fordított lett, a Kft. mögött felsorakozott magán befektetőké lett a döntő hányad.

A komplexum egyébként sem valósult meg teljesen, hiszen nem készült el a Citadelláig futó felvonó és a buszparkoló sem. Közben a társaság fizetésképtelenséget jelentett be, a hitelállományt felvállaló üzemeltető nem akad. Egy esetleges felszámolási eljárás azt eredményezhetné, hogy a tulajdonosi többséget képviselő, ám alig 2,5 milliárdot befeketedő Kft. kaparintja meg a 10 milliárdos objektumot.

A főváros jelenlegi vezetése elkötelezett az elfogadható rendezésben. A főváros meg kívánja vásárolni a MFB hitelét, és méltányos egyezséget kínált a magánbefektetőknek, amelyet azonban eddig nem fogadtak el. Az ügyben a büntetőjogi felelősség kérdése is felmerül, a rendőrség azonban ezt megalapozó szabálytalanságot nem talált. A KEHI jelenleg a bank felelősségét vizsgálja.

A Rácz fürdő és szálloda megnyitása a bonyolult eljárás lezárása után történhet meg. Úgy tűnik eggyel több a morálisan elfogadhatatlan, de jogilag alig megtámadható ügyek száma. De Varga László, az MSZP színeiben kifogásolta a Rácz fürdővel való foglalkozást, és jelezte, máshol is lehetne vizsgálódni.

A V4 és a KeK elnökség

Dr. Nemes Andrea a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezető és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt.  vezérigazgató-helyettese a Közép-európai Kezdeményezések és a Visegrádi csoport (V4) 2013. évi magyar elnökségek turisztikai vonatkozásairól adott tájékoztatást. A V4 elnökség idején mintegy kétszáz, a KEK kapcsán mintegy 35-50, rendezvény lebonyolítását tervezik. Ez utóbbiakon a kis- és középvállalkozások együttműködésének kialakítására fókuszálnak (szociálturizmus, turisztikai termék utak). Júniusban, Gödöllőn turisztikai döntéshozók nemzetközi találkozóját rendezik meg.

A V4 kapcsán a költségkímélő, a csatlakozott országok közös promócióját szolgáló megjelenéseket bonyolítanak Európán kívüli kontinenseken és országokban. Számítanak az Európai Tanácsra (Kulturális utak) és a külügyre (Kassa 2013 EKF). Horváth Gergely szerint idén a V4 országai a turisztikai közös megjelenésre a második legnagyobb büdzsét szavazták meg, de ez is kevés, jó lenne uniós forrásokat is megszerezni. Az összetartozás jegyében az érintett parlamentek közötti futball bajnokság megszervezésével gazdagítanák a programok sorát.

Új Széchenyi terv pályázatai

Dr. Feketéné Dr. Fényi Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője tájékoztatást adott az EU-s pályázati támogatások felhasználásának alakulásáról az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország - Egészségipari program keretében.

Fényi Ágnes arra kérte a bizottságot, hogy támogassa a projektek megvalósulását, melyek közvetlen kihatással vannak az ország turizmusának teljesítőképességére. A sport-egészségügyben is lehetnek esélyeink a kiváló szakembereink tudásának népszerűsítésével.

A magyar gyógyszeripar gazdasági jelentőségén túl kiemelkedőt nyújt az innováció terén is. Támogatják a gyógynövény iparág újrateremtését, melyet az uniós jogszabályok eltúlzott adaptálása szinte tönkre tett. Még hazai kézben van az orvosi műszer-berendezésgyártás, melyet segíteni kell a keleti piacokra való jutásban. Pályázati úton támogatást kaphatnak az igen erős nemzetközi versenyre kényszerített fogorvosok, a plasztikai, ortopédiai és traumatológiai sebészetek. A szorosan vett turisztikai fejlesztésekre is jutott támogatás. A turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztésére 89 nyertes pályázó 29 Mrd. forint támogatást kapott. Üzletemberek fogadására szolgáló szállodák építését 16,5 Mrd. forinttal támogatták. Az egészségügyi turizmus fejlesztését ugyancsak 16 milliárd forinttal segítik.

A Jobbik képviselője felvetette, hogy a pályázó vállalatok tulajdonosi hátterét eddig nem vizsgálták. Fényi Ágnes szerint erre a minisztériumoknak nincs joga, de az NFÜ megteheti, erről jelenleg már folyik a vita. Ugyancsak kérdésre válaszolva jelezte, hogy a geotermikus energia felhasználók esetében (kertészetek, önkormányzati létesítmények zömmel) nem kötelező a víz visszasajtolása, mert ezt az érintettek aligha tudják megoldani, és egyébként az e célra felhasznált termálvíz alig 20 százaléka az éves kinyerésnek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai