hirdetés
hirdetés

A II. Társadalmi Párbeszéd Fóruma tanulságai (1.)

A speciális magyar vonzerők hangsúlyozásával élhetjük túl a válságot

Új kihívások a turizmus előtt, globális válság - nemzeti erőfeszítések" címmel Budapesten rendezte meg a II. Társadalmi Párbeszéd Fórumát 2009. október 16.-án a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP), a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara bevonásával, az Önkormányzati Minisztérium és más szervezetek támogatásával.
hirdetés

A rendezvényen a parlament, a kormány, az önkormányzatok, a turizmus szakmai szervezetei, valamint a tudomány, az oktatás és a civil élet számos fontos képviselője is 21 előadást tartott a 130 résztvevő számára. A fórumnak különleges aktualitást adott, hogy az elmúlt évben a gazdaság- és pénzügypolitikában, nemzetközi és hazai szinten egyaránt új korszak –globális válság- kezdődött, amely lényegesen befolyásolja a turizmus helyzetét, alakulását is. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy az emberek jelentős része olcsóbb, rövidebb utakat, közelebbi úti célt választ, nő a belföldi utazás aránya.

Hg. Esterházy Antal KEP elnök megnyitójában utalt arra, hogy a válság méreteire jellemző, hogy az IMF előrejelzése szerint a világgazdaság egészének teljesítménye a második világháború óta először fog csökkenni 2009-ben. Az OECD azt prognosztizálja, hogy harminc tagországában az idén 4,1 százalékkal zsugorodik a GDP. A rendezvény fő célja a turizmus területén kialakult új helyzet bemutatása, a párbeszéden alapuló tanulságok levonása, javaslatok megtétele volt.

Az MTA részéről a globális gazdasági világválság közép-európai és magyarországi kihatásaival Török Ádám akadémikus, a Pannon Egyetem professzorának előadása foglalkozott részletesen. Differenciált módon bemutatta Magyarország helyzetének, versenyképességének alakulását a különféle nemzetközi rangsorokban a pénzügyi válság hatására. Utalt arra, hogy pl. az üzleti szféra hatékonysága és az infrastruktúra területén a helyezésünk tovább romlott, de a gazdaság teljesítményén már tükröződnek a stabilizációs intézkedések és e rangsorban 2009.-ben előbbre léptünk.

A kormány részéről Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár bevezető előadásában sokrétűen bizonyította, hogy a turizmus több mutató szerint (pl. a foglalkoztatottak számában, a külgazdasági egyensúly biztosításában, valamint a lakossági szabadidő eltöltésében játszott szerepe alapján) a gazdaság és az életkörülmények alakításának meghatározó tényezője Magyarországon. Fontos tehát, hogy turizmusunk – az általa ismertetett különböző turisztikai tervekkel is- mielőbb legyűrje a válság okozta nehézségeket. Így kihasználva az új kihívásokat, a krízis nyújtotta lehetőségeket valamint az Európai Unió által biztosított bővülő pénzügyi forrásokat is, növelje versenyképességét.

Ebből a szempontból lényeges, hogy a rendezvény délelőtt Jancsik Andrásnak, a Pannon Egyetem dékánjának, a Turizmus Tanszék vezetőjének elnökletével kiemelten foglalkozott a közép-európai országok turizmusával, versenyképességének alakulásával, a Pannon Egyetem e témában 12 ország részvételével szervezett szeptemberi, közép-európai konferenciája eredményeit és a Magyar Turizmus Zrt. külképviseletei tapasztalatait is felhasználva. A beszámolókból kitűnt, hogy 2009.-ben az Idegenforgalmi Világszervezet idei becslése szerint a nemzetközi turizmus mintegy 6 %-kal csökken. Hasonló visszaesés várható átlagosan Európában és Magyarországon is. A Bécsből, Prágából és Londonból érkezett turisztikai vezetők előadásaikban a magyar turizmus további fejlesztését, a jelenlegi helyzetben pedig a marketing költségvetés növelését szorgalmazták, akár a pénzügyi források megfelelő átcsoportosításával is.

Terry Coates a londoni székhelyű CECTA elnöke az intenzívebb közép-európai együttműködés és a speciális magyar vonzerők fejlesztésének jelentőségére hívta fel Magyarország figyelmét.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai