A szakács, aki próbál kijönni a függőségéből, és ezt meg is írta

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Ez a megállapítás különösen igaz, ha valaki olyan érdekes életúttal van megáldva, mint Mógor Attila, az ismert szakács. 

Megjelent Mógor Attila: Szabadulás a függőség poklából című könyve, és az alkalomra szervezett bemutató ugyanolyan rendhagyóra sikerült, mint amilyen véletlenek és sorsszerűségek kísérték a könyv egész történetét.

Egy rendes szakács szakácskönyvet ír. De Mógor Attila több évtizedes, kiemelkedő teljesítményű szakmai pályáját nem ezzel koronázta meg. Ő izolációs és rehabilitációs naplóját tárta a nyilvánosság elé, amit több mint egy éven át, minden nap egy spirálfüzetbe vezetett.

A szerzők nagy napja a könyvbemutató, álmuk megvalósulása. Fogadják a gratulációkat, dedikálják a könyvüket. De Mógor Attila a könyv megjelenésének napján úgy döntött, hogy visszamegy az Emberbarát Alapítvány intézetébe, hogy folytassa és befejezze a terápiát. Előző nap kirúgták a munkahelyéről, a pilisvörösvári Stube étteremből, mert vállalhatatlanul viselkedett. Röviden: visszaesett.

 

Ezen, a szerző nélküli könyvbemutatón a családja, rokonai, barátai, a Séfek séfe műsort követő nézők voltak csak jelen. Körükben mondta el üdvözlő beszédét Kocsis András Sándor, a Kocsis kiadó elnök-vezérigazgatója, aki májusban még némi szkepszissel fogadta a nála a könyv ötletével jelentkező szakácsot, de végül egy emberi szenvedéstörténetet olvasott ki a sorokból. Ennek illusztrálására felolvasta a szenvedélybetegség „levelét”: egy ismeretlen szerző fogalmazta meg, hogyan ejti csapdába áldozatait az ital, a drog – és minden más, ami mértéktelen, kontrollálatlan az életünkben.

Erről beszélt Mógor Attila kezelő szakpszichológusa, Szilléryné Tímea, aki elmondta azt is, hogy a genetikailag meghatározott alkoholizmusból a gyógyulás egy élethosszig tartó folyamat. Az intézetben azt akarják elérni a kliensekkel, hogy az ottani gyakorlatot, a tökéletes absztinenciát, a külső kontrollt belsővé tegyék. Hogy a poharat letevők a kinti életükben tudjanak nemet mondani, önmaguknak is.

Szikora Katalin, a könyv szerkesztője azt emelte ki, hogy a kötet minden betűjét Mógor Attila írta. Aki ugyanolyan szenvedélyesen ír, mint ahogyan főz, és amikor naplóját vezette, tű éles pontossággal fogalmazta meg az elvonás és a tisztulás, a lassú felépülés megrendítő stációit.

Ami nemcsak a szerző jól ismert élethelyzete a szakmában. Testvérként rajongott kollégái, szakácstársai közül senki nem volt jelen a könyvbemutatón, két egykori tulajdonosa, főnöke azonban igen: Tersztyánszky Andor, a már más formában üzemelő Károlyi étterem egykori vezetője, és Magyar Zoltán, aki több mint húsz éve ismeri és mentorálja Mógor Attilát. A legendás újpalotai Mátyás vendéglőben kezdték közösen a pályáját, és bár az útjaik időközben elváltak, a kapcsolatuk megmaradt. Magyar Zoltán azt mondta, a szakmában dolgozók 80 százaléka érezheti találva magát a könyv témájával, mert vagy iszik, vagy drogozik, vagy mindkettőt egyszerre, de ezt nem vállalja fel a külvilág előtt.  Aki kívülről egy sztárszakács, az lehet, hogy belülről egy roncs. Viszont ahhoz, hogy valaki stabilan talpra tudjon állni a rehabilitáció után, nemcsak a barátok, a kapcsolatok kellenek, hanem egy valódi társ is – amilyen Attilának most nem volt. A szakácstársadalom azért van nagyobb kísértésnek kitéve, mint mások, mert itt nem szokás nemet mondani. A tulajdonosok minden megrendelést elvállalnak („majd megoldjuk”), a szakácsok nem teszik le a kötényt nyolc óra munka után, itt az a közös jelszó: igen, meg tudjuk csinálni. Ezt az attitűdöt átfordítani arra, hogy egy szakács jogos önvédelemből nemet mondjon egy pohár italra – emberpróbáló feladat.

 

Forrás: Turizmus Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?