hirdetés
hirdetés

A szeniorok lehetnek a jövő turistái Észak-Magyarországon

2015-ben a Magyar Turizmus Zrt. fontos feladatának tartja, hogy segítse a szakmában tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat, illetve megfelelő információkkal lássa el őket – hangsúlyozta csütörtökön egy Egerben tartott fórumon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője.

hirdetés

A négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott összejövetelen az időskorúak turizmusának fejlesztési lehetőségeit vitatták meg az érintettek. Bevezető előadásában Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója azt emelte ki, hogy a szenior korcsoport – a 40-60 évesek – lehetnek a jövő turistái. Jellemzőként említette, hogy az Európai Unió tagországaiban minden harmadik polgár betöltötte a 60. életévét, hazánkban 3 millióan 60 év felettiek. Míg az unió fejlettebb országaiban az idősebbek a megtakarításaik jelentős részét világlátásra, utazásra fordítják, addig nálunk keveset utazik ez a korosztály, mert ehhez nincs megfelelő anyagi háttere. Az idősek inkább a fiatalabb családtagjaikat segítik forintjaikkal, így a pénzt nem magukra költik.

Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a szeniorokkal, mint a jövő turistáival egyre jobban számolni kell Észak-Magyarországon is. Ennek érdekében azonban fontos, hogy minél jobban megismerjék ennek a korosztálynak a szokásait, mert csak így ajánlhatnak k megfelelő turisztikai termékeket nekik.

A felnőtt wellness a Hotel Eger-Parkban (Fotó: Mentusz Károly)
A felnőtt wellness a Hotel Eger-Parkban (Fotó: Mentusz Károly)

Hogyan utazik az idősebb korosztály?

A tapasztalatok szerint az idősebb turisták a csendesebb, nyugalmasabb környezetet szeretik. Arra törekszenek, hogy megőrizzék az egészségüket és megelőzzék a betegségeket. Ezért az igényeikhez kell igazítani a programokat. Közülük sokan a gyalogos vagy a kerékpáros túrákat választják, de szívesen járják az erdőket, kedvelik a természetet. Ugyanakkor a biztonságos és a kényelmes életmódot igénylik, ezért a jó minőségű szolgáltatásokat meg is fizetik. Gyakran keresik fel azokat a gyógyfürdőket, ahol megfelelő orvosi ellátásban is részesülhetnek, illetve a golfpályákat is. A turisztikai főszezon előtti, illetve utáni időszakban is szívesen pihennek hotelekben. Jellemzően baráti társaságban utaznak, kisebb autóbuszokkal vagy vonattal. A túrákhoz vagy az adott hely kiválasztásához leginkább a klasszikus útikönyveket használják. Ezért a körükben egyre nagyobb szerepet kap az egészségturizmus, a szállodákban pedig a barátságos, figyelmes kiszolgálás, az idősbarát személyzet. Emellett elengedhetetlen követelmény az is, hogy megteremtsék az akadálymentesített turizmus feltételeit.

Mártonné Máthé Kinga arról is beszélt, hogy a szenior utazók 86 százaléka hazai turisztikai úti célokat választ. Emiatt a szakmában dolgozók vállalkozóknak arra kell törekedniük, hogy minél több idős ember ismerhesse meg hazánk szépséges tájait, műemlékeit, településeit. Ugyanakkor azt is segítsék elő, hogy megfelelő kínálat alapján a külföldi országokba is eljuthassanak.

A hotelből rálátni az egri Érsekkertre (Fotó: Mentusz Károly)
A hotelből rálátni az egri Érsekkertre (Fotó: Mentusz Károly)

Molnár Anita prezentációjában azt emelte ki, hogy speciális marketingmunkára van szükség a szenoir célcsoport igényeinek kielégítésére. Fontos ez a turisztikai attrakciók ajánlatánál vagy a hotelek, az éttermek megválasztásánál. A szervezőknek ismerniük kell az idősebb turisták szokásait, hogy mit étkezzenek, hol vásároljanak, vagy a napi hírekről miként értesüljenek. Az is jellemző a szenior utazókra, hogy a korábbi kedvező emlékeik alapján hoznak döntéseket arról, hová menjenek pihenni, kikapcsolódni. Manapság közülük főleg a vallási és a zarándokutak iránt érdeklődnek többen, de igénylik a településeken levő Tourinform irodák tájékoztatásait is.

A marketing igazgatóság vezetője kiemelte, hogy Észak-Magyarország adottságai alapján kedvező kínálatot biztosít és várja a szenior turistákat. Az ajánlatok elsősorban az egészségturizmusra, a gyógyvizű fürdőkre, a termál hotelekre épülnek. De ezek mellett erdei vasutakon kirándulhatnak, kalandparkokban szórakozhatnak, kerékpározhatnak, illetve vallási és zarándokutakat is tehetnek a régióban. Méltatta a barlang- és a vártúrák jelentőségét, valamint a világörökségi helyszínek bemutatását is Észak-Magyarországon. Mindezek mellett a szenior programokban hangsúlyt kap a bor és a gasztronómia is. Ezért jövőre speciális szakmai fórumokat szerveznek a szenior turizmusban érintett szolgáltatóknak, továbbá katalógusokkal és a régi emlékhelyek felidézésével is szeretnék segíteni az idősebb érdeklődőket ahhoz, hogy kellemes helyeket válasszanak az üdüléseikhez.

A továbbiakban az Észak-Magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter menedzsere, Tóthné Bánszki Zsuzsa beszélt arról, hogy a szenior korosztály fogékony a szervezett turisztikai utakra. Ezért nekik is ajánlanak a programjaikból. Többek között méltatta a mátraderecskei Mofetta jelentőségét, ahol kúraszerűen széndioxidos kezeléssel gyógyítják a betegeket. Nemrég nyitották meg Egerben, a háromcsillagos Hotel Flórában azt az új egészségcentrumot, ahol az idősebb vendégeknek is ajánlják az ultrahangos és a kardiológiai szolgáltatásaikat. Segítenek az étrendi programjaik összeállításában, miközben művészeti kínálattal is hozzájárulnak az időskorúak kikapcsolódásához.

Végül Harmati Péter, a házigazda Hotel Eger-Park igazgatója arra emlékeztetett, hogy a szállodát nemrég Aranycsengő-díjjal tüntették ki. Ebben az elismerésben azért részesültek, mert családbarát hotelként a különböző korosztályok igényeit igyekeznek kielégíteni. Példakánt említette, hogy jelenleg félszáz olyan szobájuk van, amelyekben a kerekesszékes vendégeket helyezik el. A gyerekeknek játszóteret, illetve külön wellness-részt alakítottak ki, az idősebbeknek pedig fitneszgépeket szereltek fel. Arra is gondoltak, hogy összenyitható szobáikkal az idősebb turistákat és unokáikat kényeztessék. Néhány szobájukban pedig ülőkádak szolgálják a szenoir korosztályt.

A gyermek wellness, híddal (Fotó: Mentusz Károly)
A gyermek wellness, híddal (Fotó: Mentusz Károly)


A fórum színhelye a négycsillagos Hotel Eger-Park (Fotó: Mentusz Károly)
A fórum színhelye a négycsillagos Hotel Eger-Park (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk