A termálvízen túl

Aki kerékpárra ül a Zalai-dombságban, hamar rájön, hogy a különleges élményekért nem kell külföldre utaznia. Ki gondolná például, hogy toscanai látkép tárul a szeme elé Kehida határában, vagy hogy Hévíz szőlődombjain úgy érezheti magát, mint a flandriai Haspengouw gyümölcsöseiben, ahová kifejezetten biciklizni invitálják a turistákat egész Belgiumból, sőt Európából. Ezt teszi most a Kis-Balaton környékét népszerűsítő új kerékpárosegyesület is, amely mintatérség létrehozásán fáradozik azzal a céllal, hogy felkerüljön a nemzetközi kerékpáros-turizmus térképére.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év elején alakult Termál út Kis-Balaton Kerékpáros (Teker) Egyesület alapítói profi kerékpárosok, akik már négy éve működtetnek kerékpárkölcsönzőt a zalakarosi Karos Spában, és felismerték, hogy a napi 35–90 kilométert is tekerő kerékpáros turista villámgyorsan elhagyja a városhatárt. Ezért láttak lehetőséget a térséget átfogó egyesületi formában, amelyhez a környező települések önkormányzatai és szolgáltatói is csatlakozhatnak. Céljuk egy mintatérség kialakítása, amely már komoly vonzerőt jelenthet az európai kerékpáros turisták számára. Az alapítók elképzelései szerint a térség tengelyét a Gelse–Zalakaros–Kis-Balaton– Hévíz–Kehidakustány útvonal és a mentén fekvő mintegy 51 település alkotná. Úgy vélik, a három híres fürdővárost is felvonultató térség gyógy- és wellness- szolgáltatásaival kiváló kiegészítő vonzerőt nyújthat a bringások számára. Az egyesület egyik legfontosabb célja, hogy a Balaton körül karikázókat a Kis- Balatonhoz és környékéhez is elcsábítsa.

Őstermelők és őshonos állatok

A tagszállodákban az európai biciklisek számára megszokott, magas színvonalú szervizszolgáltatásokat nyújtja a profi biciklis csapat, illetve néhány házat már korszerű kerékpárparkkal is felszerelt. Sok hotel még most fejleszt, és aztán csatlakozik az egyesülethez – mondta el lapunknak Győrffy Krisztina, az egyesület elnökségi tagja. Hogy ne csak az adott szálloda vendégei, hanem a térség bármely vendége tudjon biciklit kölcsönözni, májusban adtak át egy vadonatúj kerékpárkölcsönzőt a Zalavár–Zalaszabar összekötő út mellett található Kis-Balaton Ház szomszédságában, és az egyesület azt tervezi, hogy pályázati úton uniós forrásokat szerez egy hévízi és egy zalakarosi kölcsönző létrehozásához is. EU-s támogatásokból képzelik el a térséget behálózó, mintegy 300 kilométer hoszszúságú, kis forgalmú, kerékpározásra alkalmas közút turisztikai célú kitáblázását, túraútvonalakba szervezését és a kerékpárút-hálózat fejlesztését is. Az egyéni vendégek és az utazási irodák megnyerése egyaránt céljuk. Az előbbi célcsoport számára most fejlesztik az egyesület honlapját, amelyen biciklizésre alkalmas terepeket, útvonalakat, kerékpárosbarát szálláshelyeket és éttermeket ajánlanak, és készülnek hasonló papíralapú régiós kiadványok megjelentetésére is, amit az egyesületi tagdíjakból finanszíroznának. A Teker megkeresi a hazánkat programozó, kerékpáros-turizmusra specializálódott külföldi utazási irodákat is, hogy csomagtúrákat állíthassanak össze a térség kínálatából. A Zalakarostól Hévízen át Kehidakustányig vezető útvonal változatos látnivalókat vonultat fel. Karoson érdemes megismerkedni a közeli szőlődombok festői világával, takaros víkendházaival, kertjeivel és jó minőségű útjaival. Az onnan Hévízre vezető szakaszon Zalakomár után rövid kitérővel elérhető a kápolnapusztai bivalyrezervátum, ahol testközelből is megismerkedhetünk a hazánkban őshonosnak számító növényevő állatokkal és azok történetével, az interaktív tárlat segítségével pedig a Kis-Balaton élővilágával. Az általánosságban szigorúan védett és csak engedéllyel látogatható Kis-Balaton egyetlen nyitott területére, a Kányavári-szigetre a térség emblémájává váló, három hatalmas boltívet formázó fahíd vezet. Lábánál a környékbeli őstermelők standjai roskadoznak a házi készítésű lekvár-, savanyúság-, méz- és szörpkülönlegességektől. Uniós támogatások segítségével már nagy részben megvalósult a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság 229 millió forint összköltségű projektje „Kis-Balaton turisztikai célú fejlesztése” címmel, amelynek részeként a Kányavári-sziget bejárójához vizesblokk épül, és a mozgássérültek számára kompot indítanak a szigetre.

Új vonzerők uniós pénzekből

Innen nem messze egy május végén átadott, öt kilométeres kerékpárúton tekerhetünk Balatonhídvégtől a Zalavár–Zalaszabar összekötő útig. Az új szakasz szintén a projekt eleme, és ennek köszönhetően a Kis-Balaton eddig elzárt természetvédelmi területét is megismerhetik a látogatók. A 74 millió forintos ráfordítással épült bicikliút mellett számos más fejlesztés is megvalósult, főként azért, hogy mérsékelje a szezonalitást a térségben. Balatonhídvégen új, fából épült, különleges kunyhóból leshetik a madarakat a látogatók. Az organikus építmény közelében új kilátó is emelkedik, ahonnan belátni a Hídvégi-tavat és a Kis-Balatont. A torony egy ötvenéves, kétkamrás vasbeton zsilipre épült, amely megőrizte eredeti funkcióját, és működés közben is megfigyelhető, akárcsak a bringaút mellett vezető szivattyútelep. A 2000-ben átadott Kis-Balaton Ház kiállítását és bemutatótermeit a projekt keretében látványosabbá, interaktívvá, élménydúsabbá alakítják. A ház szomszédságában elkészült egy színvonalas kerékpárparkkal felszerelt kölcsönző és szerviz, egy játszótér készségfejlesztő, illetve ismeretterjesztő elemekkel, amelyek a víz útját, erejét, felhasználhatóságát mutatják be játékos formában. Felújították a Kis-Balaton Ház mellett álló kápolnát is. Alsópáhokhoz közeledve megint csak felejthetetlen látványt nyújtanak a szőlődombok rusztikus vályogházai és a gyümölcsfákkal teli kertek. A következő állomás már Hévíz, ahol ősszel indul a Tófürdő nagyszabású fejlesztési projektjének második üteme: felújítják a tóra épült fürdőház eddig még nem korszerűsített épületeit, és újabb fogadóépületet alakítanak ki. Kehidakustányt éppen öt éve rajzolta fel a termálturizmus térképére meleg vizes strandjának élményfürdővé fejlesztése, amelyhez azóta négycsillagos hotelt és egy üdülőfalut is építettek. A tulajdonos-üzemeltetők arról számoltak be, hogy míg öt évvel ezelőtt évi 120–150 ezer fő fordult meg a fürdőben, ma már évente 370–410 ezer fő között mozog a fürdővendégek száma, a vendégéjszakák száma a településen pedig csaknem 900 százalékkal nőtt. A fejlesztések hatására felértékelődött a lakások, ingatlanok ára, és újabb jelentős beruházások veszik kezdetüket. Új turisztikai termékként indul fejlődésnek a kerékpáros- és a borturizmus.

Illusztris társaság

A Tekerhez Zalakaroson egyelőre a Hotel Karos Spa és a Hotel Napfény, Hévízen a Hotel Európa Fit, a Naturmed Hotel Carbona, a Hunguest Hotel Hélios és a Panoráma, a Hévízi Tófürdő, a Prestige Ház, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége és a Hévízi Marketing Egyesület, Kehidán pedig a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő és a Kehida Hotel és Élményfalu csatlakozott. Pártoló tag a Rogner Lothus Therme Hévíz és a zalakarosi Kilátó vendéglő. Együttműködési megállapodást készít az egyesület a kis-balatoni természetvédőkkel is. Magánszemélyek is tagjai az egyesületnek, az elnöke dr. Oláh Péter, a Hotel Karos Spa****superior elnök-vezérigazgatója és számos nyugat-dunántúli szálloda fejlesztője.


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.