A tökéletes rántott hús receptje

Ha azt mondom, Bázakerettye, sokan bizonyára visszakérdeznek: az meg mi? Bár a nagyon eminenseknek talán a tanulmányaikból beugrik, hogy ez az a hely, amelynek köszönhetően kőolaj-nagyhatalom lehettünk volna (nem lettünk), később termálvizet is találtak, és kezdték egyre többen felkeresni a községet a pihenni vágyók.

Pedig ideje a gasztrománoknak is megtanulni a község nevét. Ugyanis Bázakerettye egy ideje felkerült a hazai topgasztronómia térképére: a falu szélén álló, különleges konyhát vivő Bonne Chance okán.

FRANCIÁS BISZTRÓVILÁG, ZALAI KÖNTÖSBEN

A francia Bonne Chance elnevezés Jó szerencsét jelent, a bányászok ismert köszöntését. És az előbbiek alapján világos, miért adta a hely gazdája, tulajdonosnője, szíve-lelke, Csatlós Csilla az erdő széléhez simuló, imádott vendéglátó- és szálláshelyének ezt a nevet. Hagyományos, zalai ízeket kínál a ház étterme télen-nyáron, mai felfogásban. Kizárólag tányérszervizen felszolgálva, családias hangulatú, mégis elegáns környezetben. Fehér abrosz, makulátlan damasztszalvéta, frissen szedett virág az asztalokon és az ablakokban, világos mintás függönyök, kedvesen közvetlen, mégsem tolakodó, profi felszolgálószemélyzet, miközben francia dalok szólnak a háttérben: a francia bisztrók hangulatának hatását nem tagadhatják a házigazdák. A fine dining elnevezést viszont kikérik maguknak. Mert amit kínálnak, az a sajátjuk: ízletesen elkészített, alapvetően környékbeli termelőktől vásárolt alapanyagok felhasználásával sütött, főzött vagy konfitált ételek. A húsok, köretek, sajtok, felvágottak, köretek hozzávalójának legtöbbje zalai udvarokból kerül a konyhára, ahol aztán tényleg a család nagyijainak receptkönyve alapján készül el és kerül a vendég elé. Az adagok nem franciásan nyúlfarknyiak, hanem a magyar ember ízlése szerint derekasak, elkészítésük a legkorszerűbb technológiák használatának köszönhető. Amit az egyik legismertebb hazai gasztronómiai tanácsadóguru – Harmath Csaba – útmutatása a lapján sajátítottak el, és az ő segítségével gondolnak tovább hétről hétre a Bonne Chance konyháján.

JÓT ENNI IGEN – FŐZNI NEM

Megérkezésünkkor még mindössze annyit tudunk, hogy több ismerősünk járt már errefelé, és ezt a helyet melegen ajánlották. Első örömünk, hogy végre túljutottunk az M7-es monoton robogásán, és a balatonszentgyörgyi leágazás után egy más világ tárult elénk: a zalai dombság páratlan szépségű, zavartalan nyugalma – már ez is megér egy misét. A bázakerettyei célpontra megérkezve befészkeljük magunkat a szobánkba (a kutya is otthonosan berendezkedik, és érdeklődve figyeli az erdő életét a padlótól plafonig húzódó üvegen át), aztán irány az étterem. Ahol meglepődve tapasztaljuk, hogy bár hiába a hétköznap esti időpont, nem vagyunk egyedül. Kisgyerekes családok (nem is egy), fiatal párok ülnek az asztaloknál. Ennek kapcsán mondja másnap vendéglátónk, Csilla, hogy felnőtt egy generáció, amelyik nem tanult meg főzni, na többek közt emiatt (is) nyílt meg ez az étterem. Hiszen közel s távol nincs jó hely (a legközelebbi, hasonlóan topgasztronómiát kínáló a balatonszemesi Kistücsök), igény pedig lenne akár a közeli nagykanizsaiak és zalaegerszegi városlakók körében.

PEDIG MAJDNEM BEZÁRT

Persze a siker nem egyik napról a másikra született. Sőt. Házigazdánk elárulja, tavaly nyár elején ült össze a családi kupaktanács, és év végéig húzták meg a határvonalat: eddig és nem tovább. Eszük ágában sem volt lejjebb adni a minőségből, csak azt döntötték el, ha továbbra is lapátolni kell a pénzt családi vállalkozásba, akkor december végén (ötévnyi lelkesedés után) búcsút intenek és feladják. Ám az utolsó pillanatban fordult a kocka: elkezdtek sorra jönni a címek, elismerések, díjak topgasztrokörökből. Előkelő 12 pont a Gault&Millau kalauztól és 62 pont a Dining Guide-tól, Zalában egyedül ez az étterem szerepel a Top 100 között. Egy csapásra híre ment az itt készített tökéletes rántott húsnak, gourmet-zarándokok érkeztek, hogy a zalai dödöllét vagy a ház egyik ikonikus desszertjét, a becsehelyi nagyi receptje alapján készült hatlapost megkóstolják.

A BUDAPEST–BÁZAKERETTYE VONAL

Aki úgy képzeli, hogy a tulajdonosnő éjjel-nappal imádott házában jár-kel, és vasszigorral felügyeli a személyzet munkáját – azt ki kell ábrándítanunk. Csilla ugyanis ízig-vérig üzletasszony, akinek a válságmenedzselés a fő profilja, de a munkakörét Budapesten tölti be. Oda jár nap mint nap dolgozni, és onnét tér haza, hogy családja körében is lehessen. Találkozzon mindennap a párjával,Gáborral, lássa felnőni a gyerekeit, és ne elmesélésből halljon róluk, vagy csak skype-on értekezzen velük, netán a neten figyelje, ahogy cseperednek.

„A Bonne Chance az egyetlen irracionális dolog az életünkben” – mondja nevetve Csilla, és hihetünk neki. Hiszen egy 800 lelket számoló falu legvégén topgasztronómiát kínáló éttermet működtetni, hozzá az alapanyagok egy részét (kenyérfélét, lekvárokat, savanyúságot) házilag, helyben készíteni, plusz egy 50 fős rendezvénytermet fenntartani és mindeközben két szinten egy 11 szobás hotelt is megfelelően üzemeltetni – nem kis kihívás.

 

GASZTROFORRADALOM KICSIBEN

Van egyébként még egy sikersztori a Bonne Chance életében: ez a főzőiskolája, amelynek híre már az országhatáron is túljutott. Két-három napos főzőtanfolyamokat hirdetnek különböző témákban – mindig szem előtt tartva az egészséges életmódot, a regionalitást és a szezonalitást. Elvük az, hogy csak az a tudás ér valamit, amelyet megosztanak, hiszen mindig is így maradhattak fent a szép-, déd- vagy nagyanyáink által készített ételek. 12-15 fővel indítják a csoportokat, és ami érdekes, szakácsok is jelentkeznek az ország különböző pontjairól. Meg persze a gasztronómia iránt érdeklődők, főzni nem tudó fiatalasszonyok, céges csapatok – csapatépítésre a főzéstudás csiszolása is kiváló lehetőség. Legnagyobb sikere a 30 perces hétköznapi vacsorák című programnak volt, de telt házzal tartották a zöldekkel, salátákkal és a francia konyha alapjaiba bepillantó napokat is. „Gasztroforradalom a miénk, itt, a zalai dombság mélyén, piciben persze, ne óriás méretben gondold. De ha nem tanítjuk meg a megfelelő csontozási technikát, hogy miképp kell a halat kifilézni, melyik burgonyát meddig érdemes sütni és miért – az emberek maguktól honnan tudnák?”


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.