„A turisztikai ágazat egésze még nincs felkészülve a fogyatékkal élők fogadására”

Az akadálymentes turizmus lett az idei Turizmus Világnap kiemelt témája. Kiderült, nem csupán az utazási szakma (MUISZ) és az érdekképviseletek szerint van még mit behoznunk e téren, hanem az államapparátus is tördelte a kezét a témával kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszaiban.

Hogy látják az ágazat felkészültségét a fogyatékkal élő utazók fogadására? — érdeklődtünk a turizmusirányításért felelős kormánybiztosnál. Bár tapasztalataik szerint számos pozitív változás történt köszönhetően az uniós beruházásokban előírt kötelező fejlesztéseknek is, „az ágazat egésze még nincs felkészülve a fogyatékkal élők fogadására, ez nagyon hosszú, akár évtizedekig tartó folyamat is lehet.” Hozzáteszik: „az infrastruktúra megléte önmagában nem elég. Nem egy kerekesszékes, mozgáskorlátozott turista egybehangzó véleménye, hogy sokszor nem egy-egy rámpa hiánya vagy egy-két lépcsőfok "áll az útjukba" nyaralásaik, utazásaik során, hanem a turizmusban dolgozók tájékozatlansága, félénksége vagy rosszabb esetben közönyössége, kellő hozzáállással és nyitottsággal ugyanis a legtöbb fizikai akadály áthidalható.”

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 2016. augusztus 12-én, a turizmusról szóló törvénytervezethez tett javaslatait megküldte a kormánybiztosnak is. Megkérdeztük, hogy véleményezték-e már az anyagot. „A jelenleg is zajló munka, amihez a javaslatokat kértük, a turizmust érintő jogi környezet deregulációs szemléletű áttekintése, vagyis elsődlegesen a vállalkozások működését befolyásoló szabályozókra irányul, nem célja egy új törvény megalkotása. Ezért az egyesület javaslatait egy másik munkafázisban tudjuk hasznosítani” — felelték, de elismerték: a MEOSZ javaslataiból is kitűnik, hogy „nagyon sok teendő van még e téren”.

A teendőknek adhat keretet az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2015–2018. évekre vonatkozó Intézkedési Terve, amelyet a kormány az 1653/2015. kormányhatározattal támogatott meg. Ennek egy pontja kifejezetten a turizmussal foglalkozik. Idézzük: „10.3. Aktualizálni kell a 2009-ben készített, fogyatékos emberek szabadidős utazási szokásaira vonatkozó éves kutatást, így a vendégkör sajátos turisztikai szolgáltatási igényeinek ismeretében lehetőség nyílik az egyes fogyatékosságtípusok szerinti elvárások alapján akadálymentesnek minősülő turisztikai szolgáltatások azonosítására és a nemzeti turisztikai marketing szervezet (Magyar Turizmus Zrt.) online adatbázisában hozzáférhetővé tételére. A fogyatékos turisták magas színvonalú kiszolgálása érdekében bővíteni kell a turisztikai szolgáltatók akadálymentes turizmussal kapcsolatos ismereteit, és szemléletformáló programokkal kell támogatni őket. A kormányhatározat szerint 2018. május végéig elvégzendő feladatok forrása a Turisztikai Célelőirányzat, amiről nehéz ma megmondani, mennyi pénzt jelent majd. A kormánybiztos szerint „a megvalósítás jó alapja lehet, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által elnyert 8,35 Mrd forintos GINOP-projekt egyik fókuszterülete a fogyatékkal élők turizmusa.” Az akadálymentes turizmus területén a GINOP 1.5.3. program három fő eleme, illetve célkitűzése a tudásmegosztás, a szolgáltatók szemléletformálása, valamint egy olyan nemzeti tanúsító védjegyrendszer kidolgozása és elindítása. A fogyatékkal élő turisták és szolgáltatók számára egyaránt támpontot jelentő védjegyrendszer egyben az akadálymentesség kritériumrendszerét is egységesítheti. Országszerte tervezett szemléletformáló találkozók során szintén kiokosítanák az érintetteket arról, hogy az akadálymentesítés nem csak a mozgásukban korlátozott embereknek szól, hanem hallás- és látássérültekre, idősekre illetve kisgyermekes családokra.

„Milyen konrét lépéseket tehet, tett illetve tesz a turizmusirányítás a javaslatban foglaltak megvalósítása érdekében?” — szegeztük nekik a kérdést. Válaszképpen egyfelől emlékeztetnek az uniós GINOP pénzből megvalósítandó intézkedésekre a MEOSZ javaslatok figyelembevételével. Másfelől, több a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett, a témával kapcsolatos tanulmányútra, mint a 2010-es dán-magyar „Turizmus mindenkinek!”, vagy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége támogatásával tető alá hozott DeafNation study 2012-ben. Ugyanebben az évben az Európai Bizottság EDEN-pályázatán nyert Kaposvár és a Zselic akadálymentesség témájában. „A jövőbeni intézkedések tervezésénél az ilyen, első kézből származó észrevételeket legaláb b annyira figyelembe kívánjuk majd venni, mint a többi fogyatékossági csoport érdekvédelmi szervezeteinek álláspontját, az Európai Unióban működő ENAT (Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért) ajánlásait és esettanulmányait, valamint más országok jó gyakorlatait” — biztattak.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.