A turizmus helye a gazdaságban

Telt ház előtt zajlott le egy szeptemberi szombat délután Budapesten az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) turizmuspartnerségi találkozója, ahol a turisztikai szakma képviselői találkozhattak az ágazat irányítóival, köztük Lamperth Mónika miniszter asszonnyal.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A rendezvényen elhangzott, hogy az elmúlt 16 év alatt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium immár a 7. tárca, amely a turizmust felügyeli. A miniszter azzal indokolta az irányítás átalakítását, hogy így könnyebben megvalósulhat a turizmus és a területfejlesztés között a szinergiahatás. Erre szükség is lesz, mivel az elkövetkező hét év során 8 ezer milliárd forint fejlesztési forrással számoló ÚMFT-ben explicit módon a turizmus fejlesztése önálló célként nem jelenik meg, a foglalkoztatás növelése, illetve a tartós növekedés megteremtése formájában áttételesen viszont igen. Elhangzott, az illetékesek dolgoznak azon, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia célkitűzései is jelenjenek meg az ÚMFT-ben. Somogyi Zoltán, a tárca szakállamtitkára elmondta, hogy az összes régió Regionális Operatív Programjaiban megjelenik a turizmus, és összesen 260 milliárd forint lesz erre fordítható az ÚMFTben. További pályázati forrásokat jelenthet a turisztikai vállalkozások számára a ROP-on túl a Gazdaságfejlesztési és a Közlekedésfejlesztési Operatív Program is. Somogyi Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy olyan vonzerőfejlesztéseket fognak csak támogatni, amelyek a beruházás után fenn tudják tartani magukat. A pályázati kiírások során kiemelt szerepet kap a termálvagyon, a Balaton, a Duna és a Tisza, valamint a kulturális örökségek turisztikai fejlesztése, továbbá a konferenciaturizmus infrastruktúrájának erősítése. Ennek érdekében újra ígéretet kapott a szakma az 5000 fős budapesti konferencia- központ megépülésére, illetve az is elhangzott, hogy a vidéki tudásközpontokban (egyetemek) is épüljenek hasonló, kisebb kapacitású létesítmények, amelyeket külsős megrendelők is igénybe vehetnének. A szakállamtitkárság víziója szerint 2013-ra a GDP 10%-át adja majd a turizmus, és 24 millió vendégéjszakát regisztrálnak majd a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldi turisták átlagos költése pedig 500 euróra emelkedik. Somogyi Zoltán elmondta, hogy a most véglegesedő turisztikai nagyprojektek között 6-8 műemlék fürdő felújítása, 8-10 komplex gyógyhelyi fejlesztés, 2-3 kastélyberuházás, továbbá a fővárosi konferenciaközpont megépülése szerepel. A rendezvényen Bajnai Gordon kormánybiztost helyettesítő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese, Kovács István Vilmos arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió elvárja, a köz- és civil szféra is vegyen részt a pályázatokkal kapcsolatos döntési folyamatban. Megemlítette, hogy várhatóan lesznek új, innovatív támogatási formák az ÚMFT- b e n , például a meghívásos pályázat, a normatív támogatás vagy a pályázat nélküli projekttámogatás, és általában is cél az egyszerűbb pályáztatási gyakorlat bevezetése. Az első konkrét pályázatok kiírása 2007. január elején várható.

Szaló Péter területfejlesztési szakállamtitkár elmondta, hogy a pályázatokon öt régióban 50 százalék is lehet a támogatási arány, míg a Közép-Dunántúlon 40, Közép-Magyarországon pedig 30 százalék a plafon. Hozzászólásában Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke is azt emelte ki, hogy a miniszterelnök korábbi ígéretével ellentétben „az ÚMFTben nem köszön vissza önálló prioritásként a turizmus”. A résztvevők bíznak benne, hogy a találkozón felmerült javaslatokat is beépítik az ÚMFT végleges változatába. 

Mányai Roland a szakállamtitkárság főosztályvezető-helyettese

Átalakult a turizmus állami irányítása. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz került ágazatot szakállamtitkárság felügyeli, amelynek létszáma alig a fele a jogelőd Magyar Turisztikai Hivatalénak. Az augusztus elején létrejött szakállamtitkárság turisztikai főosztályának fejlesztésekért felelős főosztályvezető- helyettesi pozícióját az államigazgatáson kívülről érkezett, fiatal szakember, Mányai Roland tölti be. Mányai Roland 1977-ben született Budapesten, angolul, németül és franciául beszél. Első diplomáját a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karán, turizmus és hotel menedzsment szakirányon szerezte, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok – Európai Uniós Tanulmányok szakán, illetve a Saint Francis College, New York Nemzetközi Kulturális és Üzleti Tanulmányok szakán diplomázott. Kinevezését megelőzően két éven át az Aquaprofit Rt. szakértője, tanácsadója volt. Korábban az Árindex Kft.-nél pályázati koordinátorként dolgozott, előtte marketingtanácsadással foglalkozott.

Kapcsolódó ábránk:

A Turizmus Szakállamtitkárság szervezeti felépítése

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.