Ádám a nyerő

A Magyarországi Chaine des Rotisseurs Egyesület május 15-én, pénteken rendezte meg a Jeunes Chefs Rotisseurs, Ifjúsági Szakácsversenyt 11 magyar versenyző részvételével a METRO Gasztro Akadémián. Az elismeréseket és a különdíjakat a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ünnepségen vehették át a fiatal szakácsok a Corinthia Hotel Budapestben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2015. évi nemzeti verseny győztese Mede Ádám a Gerbeaud, Onyx Étterem ifjú szakácsa lett, aki képviselni fogja Magyarországot a 2015. szeptember 11-én Budapesten, a METRO Gasztro Akadémián megrendezésre kerülő Jeunes Chefs Rotisseurs Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon. A verseny második helyezettje Garai Ádám lett az Olimpia étteremből, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra, Hilton Budapest szakácsa állhatott. A zsűri különdíját a „leggazdaságosabb alapanyag felhasználásért” ugyancsak Pereszlényi Alexandra, a „legjobban szervezett munkáért” Krizmanics Norbert, a Budapest Bisztro szakácsa kapta. Az első három helyezett kupát és Chaine érmét, a többi versenyző pedig mind kupát kapott a versenyben való részvételért és elért eredményeiért.

A szombati gálavacsorát követően elsőként dr. Niklai Ákos, a Chaine Magyarország elnökségi tagja mondott köszönetet a magas színvonalú gasztronómiai estért, melyet a vendéglátó helyszín a Corinthia Hotel Budapest szervezett. „10 év után jött vissza ismét a magyar Chaine Egyesület a Corinthia Hotelbe és most is, akárcsak 10 évvel ezelőtt kiváló színvonallal találkoztunk. Nemcsak a gasztronómia volt kiemelkedő színvonalú, de említésre méltó a látvány, a luxus, a design összhangja, a harmónia, mely az egész estét végigkísérte.” Ezek után a szervezet nevében Meskál Tiborral, a Corinthia Hotel Budapest Duty menedzserével, egyúttal a Chaine szervezet tagjával közösen okleveleket adott Thomas Fischer szállodaigazgatónak, Szabó Szabolcs Hotel menedzsernek, Bolyki Péter executive chef-nek valamint az estét teljes egészében koordináló Szabó Zoltán Food&Beverage menedzsernek.

 

 A versenyzőknek a díjakat Kovács Siklósi Lázár a zsűri elnöke adta át. Minden versenyző kapott kupát, az első, második és harmadik helyezettet pedig Chaine érmével is jutalmazták.

A 11 magyar versenyző:

Bock Bisztró - Szász Kristóf
Bodrogi Étterem - Keztyűs Ádám
Budapest Bisztró - Krizmanics Norbert
Budapesti Gazdasági Főiskola - Lancsa Szilvia
Danubius Hilton Budapest - Pereszlényi Alexandra
Gerbeaud, Onyx Étterem - Mede Ádám
Olimpia Étterem - Garai Ádám
Pierrot Étterem - Patai László
Sofitel - Gubán Tamás
Thermal Hotel Visegrád - Lichi Roland
Villa Medici - Humli Dávid

„A mostani nemzeti verseny a 2015. szeptember 11-én Budapesten megrendezendő Világbajnokság próbája is volt egyúttal, hiszen ugyanolyan szigorú körülmények között, a nemzetközi szabályoknak megfelelően került megrendezésre. Nagyon láttam az igyekezetet, munkaszervezésben, időbeosztásban, higiéniai feltételek biztosításában voltak elsősorban hibák, de valamennyi részvevő megmérettette magát és teljesítették a feltételeket.” - értékelte a nemzeti versenyt Jakabffy László, a Chaine des Rotisseurs magyarországi alapítótagja, az Alabárdos étterem egykori vezetője, a mai magyar vendéglátás kétségkívül egyik legszínesebb egyénisége.

Mede Ádámot a verseny győztesét szerkesztőségünk arról kérdezte, hogy milyen érzés számára, hogy ő képviselheti Magyarországot szeptemberben a Nemzetközi Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon?
„Nagyon örülök, de egyúttal ez egy óriási felelősség is számomra, szeretném a versenyen a maximumot nyújtani. Rengeteget kell még addig tanulnom! Erre a versenyre is mintegy 1 hónapot készültünk, szinte minden nap gyakoroltam.”
Arra a kérdésünkre, hogy a főzésben milyen elveket követ, az alábbiakat válaszolta:
„Engem leginkább az ízek izgatnak. Szakács és cukrász családban nőttem fel, édesanyám és nagymamám tanítottak az ízek szeretetére, és elsősorban a szívemből főzök és a szakácsművészetben az ízek számomra a legfontosabbak.”

Hamvas Zoltánt, a Chaine magyarországi egyesületének tagja, a Gerbeaud, Onyx éttermének Food&Beverage igazgatója szerint „Mede Ádám rendkívül tehetséges. Azonban itt elsősorban a gyakorlás számít és hogy milyen helyen szerzi a szakács a gyakorlatát. Ádám már egy éve dolgozik nálunk, a Costes étteremből érkezett, tehát az Onyxba már egy képzett szakácsot kaptunk. Rendkívül nagy kihívás lesz a nemzetközi versenyre való felkészülés, és nagy a megfelelési kényszer is, hiszen az Onyxban Mede Ádám sorban már a hetedik, aki szakácsvilágversenyen képviselheti Magyarországot. Ádám pechje, hogy ő nem egy olyan egzotikus országban versenyzik majd, mint elődjei, de hazai pályán megint más élmény lesz versenyezni. Azon leszünk, hogy megnyerjük a versenyt!”

„Idén lesz a magyar Chaine egyesület 25 éves, s a szeptember 11-i világverseny magyarországi megrendezésével egyúttal ezt a jubileumot is ünnepeljük. A METRO Gasztro Akadémiát elfogadta a nemzetközi egyesület helyszínnek, kis technikai kiegészítésre lesz csak szükség. Kovács Lázár ezúttal nem zsűrielnök vagy zsűritag, hanem a verseny technikai igazgatója lesz, ő felel a verseny teljes, zökkenőmentes, világszínvonalnak megfelelő lebonyolításáért. A versenyről élő közvetítés is lesz.” - Novák Iván Pétert, a Chaine des Rotisseurs Magyarországi Egyesületének az elnökét a szeptember 11-i Nemzetközi Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságról kérdeztük.

Kovács Siklósi Lázárt, azaz Lázár séfet pedig elsősorban arról kérdeztük, hogyan állnak az előkészületekkel, milyen nehézségek állnak még előttük?
„Mintegy 20 országból jönnek versenyzők, minden ország a saját nemzeti győztesét delegálja a budapesti megmérettetésre. A nemzetközi és a magyar Chaine Egyesület valamint a magyar kormány is támogatja a rendezvényt, mely mintegy 200-300 résztvevő esetén rentábilis. Jelenleg már 80 regisztrált résztvevőnk van, tehát jó úton vagyunk. A helyszín kapacitásbeli korlátai miatt a nemzetközi Chaine tagok és kísérőik elsősorban a verseny előtti és utáni turisztikai, kulturális és gasztronómiai programokon vesznek részt, a verseny helyszínén pedig elsősorban a versenyzők és a zsűri lesz jelen. Azonban maga az esemény élő közvetítésen keresztül végig követhető lesz majd.” „A METRO Gasztro Akadémia helyszíne, adottságai kiválóan megfelelnek a verseny feltételeinek, azonban még néhány technikai kiegészítésre szükség lesz, például fagylaltkészítő gépeket is be kell még szereznünk.” - tette hozzá Kovács Siklósi Lázár a Budapesten szeptemberben rendezendő világverseny technikai igazgatója.

 A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.

„A mostani nemzeti verseny is ezen szempontrendszer alapján került megrendezésre, az ételek ízét, a dizájnt, az eredetiséget, az anyagfelhasználást, a gazdálkodást és a tiszta munkát pontoztuk.” - hangsúlyozta Kovács Siklósi Lázár, a verseny zsűrijének az elnöke.

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

Forrás: Chaine des Rotisseurs

Forrás: Vendég & Hotel Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.