hirdetés
hirdetés

TÉKA, vagyis Tájértéktár

Adatbázisok dzsungelében

Magyarország tájai, épített és természeti kincsei mindannyiunk közös öröksége. Több, már létező digitális adatbázis szolgálja ezek megőrzését, hozzáférhetőségét. Hasonló értékek feltárását, integrált adatbázisba rendezését és interneten keresztül történő elérhetővé tételét célozza a most készülő Tájérték Kataszter (TÉKA).

hirdetés

A TÉKA projekt az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus több mint 300 millió forintos finanszírozásában valósul meg, és 2010 végéig tart. A nyertes konzorcium tagjai: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Tájépítészeti Kara, mint projektgazda; a Földmérési és Távérzékelési Intézet; a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal; a Kulturális Örökségvédelmi Szolgálat; a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Norwegian University of Life Sciences. A magyar felek 5 évig vállaltak kötelezettséget a TÉKA fenntartására.

Szórólapjuk és honlapjuk szerint a turistákat, a helyi lakosokat és a településfejlesztőket egyaránt kívánják szolgálni. Az érdeklődő civilek maguk is feltölthetik az adatbázisba az általuk fontosnak tartott értékeket. A természetvédelem és a kulturális örökségvédelem körébe tartozó hivatalosan védett objektumok mellett még számtalan olyan (táj) érték található az országban, amely helyi szinten fontos eleme lehet a tájnak, és a település lakosainak identitását erősíti.(pl. gémeskút, kőkereszt, fasor). A konzorcium összetett feladatát egy integrált adatbázis létrehozásával kívánja teljesíteni. A TÉKA az ország egészét lefedni célzó táji értékkataszter egy olyan meta-adatbázist tételez fel, mely jelenleg hazánkban még nem létezik. A különféle adatok változatos helyeken, államigazgatási szerveknél, közhivataloknál, települési önkormányzatoknál, nemzeti parkoknál ugyan gyűlnek, de egészében nem láthatóak informatikai összekapcsolatlanságuk hiányában. A KvVM-nél 668-ra bővült a már felmért települések listája, a felmért „egyedi tájértékek száma pedig 12347-re. További információk a www.tajertektar.hu oldalon.

Társadalmi mozgalom

Mivel más és több a TÉKA, mint a honlapjukon még a linkek között sem említett Nemzeti Turisztikai Adatbázis, mely ráadásul még idegen nyelvű variációban is elérhető? Dr. Szilvácsku Zsolt (BCE), a TÉKA projektmenedzsere és kommunikációs koordinátora mindenekelőtt az integrációt, és a „civil erőforrás” bevonását említette. A TÉKA nem csak hivatalos feladat, hanem a környezetét szerető és védő civilek mozgalma is. Az „Egyedi Tájérték” felmérése és összesítése pedig új kategória, az eddig rejtett értékek bevezetését jelenti. Elindították az Országos Értékvadászat pályázatot. A már számos településen rendszeresen szervezett fesztiválok kapcsán a szervezők segítségével az egyedi tájértékekre is felhívják a látogatók figyelmét, a jelentkező települések Tájsétákat rendeznek. A TÉKA meghirdette az Értékgazdag Települési díjat, idén Miskolc, Mosonmagyaróvár és Szentbélkála kapta meg az elismerést.

Hogyan tovább?

Kérdéses még jelen pillanatban is, hogy egy ilyen integráló, meta-adatbázis fenntartását és népszerűsítését 2010 után ki és hogyan finanszírozza? Mi lesz a kötelező 5 éves fenntartás után a TÉKA-val? Milyen, már létező országos szervezeti láncolatra érdemes és kell rátelepülnie? A TÉKA által vállalt többlet feladat (döntés előkészítés településfejlesztésekhez) feltételezi továbbá olyan adatok szolgáltatását is, melyek a jelenlegi gyűjtőkörben nem szerepelnek. Ehhez a fent említett, még hiányzó adatbázisok bevonásán túl szükség lenne egy-egy település vonatkozásában a környezet, a megközelíthetőség és egyéb infrastrukturális ellátottság milyenségének rögzítésére, a rendelkezésre álló emberi erőforrás, a szakképzettségi mutatók összegezésére is.

 

Partnerek lehetnének

Magyar Turizmus Zrt. Nemzeti Turisztikai Adatbázisa (NETA) a több mint 140 Tourinform iroda adatgyűjtő munkájának köszönhetően a hazai turisztikai szektor legátfogóbb, kereshető adatbázisa. A turisztikai információkat tekintve az alábbi típusú adatok kerültek át XML-ben a Google Maps magyar és angol változata számára: Múzeumok, látnivalók, műemlékek, emlékművek (6 000); Természeti látnivalók; Események (2 000); Szórakozás, szabadidő (1 850) Szálláshelyek (8 500); Vendéglátóhelyek (5 000; Gyógy- és wellness szolgáltatók (450). Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára szerint egy digitális adatbázisban gyűjtenék össze valamennyi magyar kulturális értéket, a rendszer GPS alapú lesz, és az adott területre érkezők ebből tájékozódhatnának a látnivalókról, programokról. Tervezik a Hungarikumok külön adatbázisának felállítását is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai