Adelinda Ben Selma

A neve egzotikusan hangzik a magyar fül számára, ráadásul olyan utazási irodának – a Kartago Toursnak – az ügyvezető igazgatója, amelynek erőssége a legnépszerűbb arab országokba való utaztatás. Pedig Adelinda oly távol született Tunéziától, Egyiptomtól, mint amennyire Makó Jeruzsálemtől fekszik. Két kislánya azonban Tunéziába utazik, ha meg akarja látogatni az apai nagyszülőket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2ht Valljuk be, a Kartago Tours mindenkiből érzelmeket vált ki. Az utazási szakmán belül akadnak, akik rossz néven veszik, hogy bejáratott, sikeres desztinációkra indítanak utakat, az utasok pedig főként azért keresik meg önöket, mert az áraik sokszor mélyen a többiek alatt vannak, vagyis a nagyon keresett „last minute” profilú utazási irodák közé tartoznak.

– Vegyük sorba a válaszokat: Soha nem hangoztattuk, hogy mindenütt úttörők szeretnénk lenni. Bár az igaz, az arab lakta országokat mindig előnyben részesítettük és részesítjük ma is. Nálunk a döntő szempont, hogy mi a jó az utasnak. Hol tud úgy pihenni, hogy közben bőven akad látnivaló, érdekesség, amelyet megnézhet, kultúrálódhat a pihenése idején? Biztos vagyok abban, hogy sem Jordánia, sem Marokkó (az új úti célok közül) az infrastruktúra jelentős hiánya miatt nem lesz hosszú távú desztináció, hanem mindkettő csupán egy-egy divatos hely, amelyre mostanában sokan ellátogatnak, azonban később ez a lendület biztos majd alábbhagy. Az pedig köztudott, hogy minden évben nyitunk egy új hely felé – idén éppen Marokkó következett. Ami a kérdés második felét illeti: a piac belekényszerített minket is egy olyan versenybe, amelyben sosem szerettünk volna részt venni, de tudomásul kell venni, e nélkül nem létezhetnénk sikeresen, nem mutathatnánk fel olyan eredményeket, amelyekkel jelen pillanatban rendelkezünk. Eddig is voltak, ezután is lesznek „last minute” útjaink, mert sajnos az emberek ezeket keresik. Valóban egy vicc, de tény, néha „akciós”-ként drágábban hirdetünk meg egy-egy utat, mint ahogy az az eredeti katalógusárban szerepel, és azonnal annyian jelentkeznek rá, hogy rögvest elfogynak ezek az „akciós” ajánlataink.

2ht A minap jelent meg egy cáfolat a magyarországi TUI-tól, hogy nem vásárolnak be a hazai Kartagóban, csupán az önök cseh partnercégével áll a kinti vállalatuk tárgyalásban. Mi az igazság?

– Érdemes valamit tisztázni: sehol nem vásárolta fel a TUI a Kartagót, csupán annyi történt, hogy a kinti cégtársunk partnert váltott jó néhány desztináció esetében. Egyiptomban és Törökországban például ugyanazt a partnercéget választottuk, akárcsak a TUI. Ha nálunk vagy akár a cseh társainknál egybeolvadt volna a két cég, tehát felvásárolta volna a nagyobb a kisebbet, kötelező lenne Csehországban és nálunk is a jellegzetes „szép mosoly”, vagyis a TUI ismert szimbóluma, ezt pedig ezentúl sem láthatja senki sem a prospektusainkban, sem az irodáinkban vagy bárhol másutt. Szerencsére tőkeerős a cégünk, és nem tervezzük, hogy összekötjük másokkal magunkat. Beolvadásról, felvásárlásról tehát nincs szó.

2ht Láttam az UTAZÁS Kiállításon mind a szakmai napon, mind a nagyközönségnek szánt időben: végig ott ült a reprezentatív standjukon, és egyfolytában tárgyalt. Milyenek a tapasztalatok?

– Sajnos kevésbé reményt keltőek, mint tavaly, pedig emlékezzünk, akkoriban tört ki éppen az iraki háború. Most azonban sokkal kevesebb volt a konkrét foglalás. Azonban nem aggódom, mert tudom, az emberek kivárnak: most csak körülnéztek, érdeklődtek, hazavitték a prospektusokat és később kezdik a konkrét foglalást.

2ht Reggeltől estig ott hajtott a többiekkel a kiállításon. Nem fáradt el?

– Ugyan mit mondhatnék erre? Csak annyit talán jelzésképpen: egyedül mentem be a kórházba a második lányomat megszülni, majd haza is szállítottam magunkat a kórházból… Egy hónapig lehettem csupán otthon vele, utána várt a munka, hiszen a nyári katalógusnak időre meg kellett jelennie. Azt hiszem, ezt a szakmában senkinek nem kell hosszan magyaráznom.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.