Afrodité szigete: Ciprus

A szépség és szerelem ókori istennőjének szigetén nemcsak a napfény és a tenger, hanem a kulturális és természeti örökség együttes élménye ejti rabul a látogatót.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Asziget elsősorban azoknak jó vá­lasztás, akik szeretik a luxust és a kényelmet, hiszen itt kedvező áron érhetők el kiváló szolgáltatásokat nyúj­tó, négy-öt csillagos szállodák. Ezenkívül rengeteg olyan, még a magyar közönség számára kevésbé felfedezett attrakció és program van a szigeten, amely a kulturális érdeklődést, az aktív kikapcsolódási és szóra­kozási igényeket egyaránt kielégíti – foglalta össze a sziget legfőbb vonzerőit Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal budapesti kirendeltségvezetője. A marketingszerve­zetnél azt is szeretnék elérni, hogy ne csak nyáron, hanem a kellemesen meleg tavaszi és őszi időszakban is felfedezzék végre Ciprust a magyarok.

MESÉS TENGERPARTOK

Cipruson több kiváló tengerparti szakasz közül választhatunk. Agia Napa vagy Protaras fehér homokos aranypartjával első osztályú üdülő­hely. Míg Agia Napát főleg a fiatalok, a „bulizós” korcsoport, addig a közeli Protarast – nyu­godt légköre miatt – elsősorban házaspárok és gyermekes családok választják. Larnaka és Limassol homokos tengerparti övezete a pálmafás tengerparti hangulatot kedvelők­nek remek, míg a gyönyörű Pafos (Pafosz) és környéke vadregényes természeti kincseivel és kulturális látnivalóival varázsol el bennünket.

TÍZEZER ÉVES TÖRTÉNELEM

A ciprusi ember, a kiprióta három dologra büszke: a sziget Európa legrégebbi kő­korszaki települése, itt volt először rézol­vasztás még az ókorban, és Ciprus Európa első keresztény országa. Területe csupán egytizede Magyarországénak, azonban a harmadik legnagyobb mediterrán sziget. Három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika csomópontjában fekszik, s földrajzi elhe­lyezkedése már az ókortól kezdve igen nagy szerepet játszik történelmében. A sziget történelme és civilizációja mintegy tízezer évre nyúlik vissza, amiről rengeteg kőkor­szaki lelet tanúskodik. Jelentős nyomot hagytak 3500 évvel ezelőtt az ókori görö­gök, akik tizenegy városállamot alapítottak mükénéi mintára. Ezt követően több más kultúra is meghonosodott, többek között a főníciai, asszír, frank, velencei, ottomán, brit, mind maradandó emlékeket hagyva maga után. A sziget ma valóságos szabad­téri múzeum, ahol kőkorszaki települések, klasszikus görög emlékhelyek, római kori színházak, villák és fürdők, ókeresztény bazilikák, bizánci templomok és kolostorok, keresztes hadjáratokból maradt várak, gó­tikus katedrálisok, velencei erődítmények, muszlim mecsetek és brit koloniál stílusú épületek között sétálhatunk.

A több mint nyolcvanéves brit gyarmat­uralom után, 1960-ban alakult meg a Ciprusi Köztársaság. 1974-ben török csapatok fog­lalták el a sziget északi, többségében törökök által lakott részét, mintegy 200 ezer görög cipriótát kényszerítve lakóhelyének elhagyá­sára. Azóta ENSZ békefenntartó haderők vigyáznak a két országrész közötti békére. Ennek a megosztottságnak a fővárosban, Nicosiában is tanúi is lehetünk, hiszen határ­állomás választja el a város görög és török részét, ahol csak sorban állás és ellenőrzés után juthatunk át egyikből a másikba. De ezért áll elhagyatva immár évek óta az 52 luxusszállodának helyet adó Famagusta gyönyörű, fehér homokos tengerpartja is.

NEMCSAK TENGERPART, HANEM KALANDTÚRA IS!

Ha már Cipruson vagyunk, Nicosiába (Lefkosia) mindenképp érdemes legalább egy félnapos túrát tennünk. A Régészeti Múzeumban mintegy kilenc és fél ezer év történelmének nyomaira bukkanhatunk. 1878-ig, a brit gyarmatosítás kezdetéig még három kapun keresztül lehetett megközelíteni a romantikus óvárost, mára azonban a gran­diózus velencei fal, csakúgy mint a városfal bástyáinak egy része, a városnak hol a tö­rök, hol a görög részéhez tartozik. A világ egyetlen megosztott fővárosában a görög részen, a minaretek körül kiürült, romlásnak és enyészetnek indult, üres épületek látványa megdöbbentő. A várfallal körülvett óváros ka­nyargós, kaviccsal burkolt kis utcái ellenben igazán hangulatosak.

Izgalmas kalandtúrára mehetünk a Protarashoz és Agia Napához közeli, festői szép­ségű Cape Gkrekóhoz, ahol a különleges növényzet és a sziklás, barlangos partsza­kasz csodás összhangját élvezhetjük. Nem véletlenül lett divatos esküvői helyszín a szik­laszirten a kis fehér kápolnának is otthont adó Cape Gkreko. A sportosabbak még akár kerékpárral is érkezhetnek, de a botanikai rezervátum kiválóan alkalmas természetjá­rásra és lovaglásra, sőt még búvárkodásra is.

Agia Napán, azaz a szent parton áll egy 12. századi kolostor. A kolostor melletti ökomenikus templomban láthatjuk a ter­mékenység után epekedő, majd végül sikerrel járó nők adományait – méghozzá kis szent szobrokat formázó ezüstlapocskák formá­jában –, amihez jelentős pénzadomány is jár a templomnak. Többfelé láthatunk minare­teket is, jelezve, hogy egykor a muzulmán kisebbség és az ortodox vallású többségi lakosság békében megfért egymás mellett.

A sziget egyik fő kikötőhelye Limassol, Agia Napától eltérően már nem üdülőfalu, ha­nem igazi tengerparti város. A legelegánsabb szállodák itt vannak a szigeten, tengerpartja többnyire köves, apró kavicsos, a part mellett végig kerékpárút fut. A város, amelyben bi­zánci és frank emlékek nyomait találhatjuk, egyúttal Ciprus borászati központja is, de karneváljáról is híres.

A part városaitól eltávolodva, a lejtő­kön felfelé kanyarodva a Troodos-hegység fenyvesekkel borított természeti kincsei és festői szépségű kis falvai lenyűgözőek. Ha már eljutottunk a Kaledónia-vízesés lábához, a Psilo Dendro, azaz a „Magas Fa” kirándu­lóközponthoz, innen több jelzett turistaúton is elindulhatunk a hegynek felfelé. Túránk­ból visszaérkezve a patak melletti, hűs erdei környezetben fekvő, teraszos étteremben élvezhetjük a friss pisztráng vagy a kemen­cében omlósra sült ciprusi bárány különleges ízeit. A ciprusi bárány húsa a meleg időjárás miatt szinte faggyú nélküli, a lelegelt illatos fűszernövényektől és hegyi füvektől pedig kiváló gasztronómiai élményt nyújt.

A hamisítatlan ciprusi hangulatú Omodos faluban elsősorban szőlészettel és borá­szattal foglalkoznak a helyiek. Itt érdemes borkóstolóra mennünk, amelyre a falu kö­zepén levő üzletek, kávéházak egyikében jó lehetőség is nyílik. Ugyanebben a kis faluban találjuk a világ egyik legrégebbi présházát eredeti berendezéssel. A környéken pihenés­re alkalmas hegyi üdülőhelyek és falvacskák is találhatók, érdemes Platres faluba vagy a bájos Pitsiliára is ellátogatnunk.

Larnaka és Limassol között érdemes meglátogatni az UNESCO-örökségbe elsőként bekerült Choirokoitiát is, ahol 150 kis, kör alakú házikó lábazati fala maradt meg. A házak alatt pedig mintegy 9000 évvel ezelőtti, közel 500 emberi csontvázat és a kőkorszaki kultúra és mindennapi élet nyomait találták meg.

Kicsit távolabbra, a délkeleti parton az ókori görög-római Kourion az egyik legragyo­góbb megmaradt római kori emlék a világon. A domboldal egyik csúcsán elhelyezkedő, szinte eredeti állapotban fennmaradt szín­háza, gőzfürdőjének nyomai, a fürdőt borító mozaikok, egy tudományos alapokon meg­épített vízvezetékrendszer és egy lélegzet­elállító, tengerre és a környező dombokra néző panoráma fogadja a látogatót. Itt már a rómaiak is tudták, hogyan kell összegyűj­teni a hegyekből érkezett édesvizet.

Ha nyugat felé haladva követjük a ten­gerpart vonalát, elérkezünk Pafosba, ahol nemcsak a tenger szépsége, de ókori rom­városok, régészeti területek kincsei ragadják meg figyelmünket. 2017-ben Pafos Európa kulturális fővárosa lesz! Pafos óvárosa az UNESCO-világörökség része, a legnagyobb vonzerőt a környéken a pafosi mozaikok je­lentik. A világ talán legszebb mozaikjának minden egyes darabja egy-egy mesét mond el az ókori görög világról és mítoszairól.

A pafosi sziget nyugati partjánál, Petra tou Romiou-nál meglátogathatjuk a szépség és szerelem istennőjének mitológiai szülőhe­lyét. A legenda szerint ugyanis Afrodité itt kelt ki a habokból. A partszakaszon különösen a naplementék csodálatosak, és a hagyomány szerint aki a parton szív alakú követ talál, az örökre szeretni fog és őt is viszontszeretik. Érdemes utunkba ejteni Latchi halászfalut, ahol valamelyik part menti tavernában meg kell kóstolnunk az ízletes halmezét. Remek kirándulási célpont Afrodité fürdője is az Akamaszi-félsziget északi csücskében. A legenda szerint ebben az apró víztükör­ben mártózott meg a szépség és szerelem istennője a hűs habokban. Gyönyörű virágok és illatos fűfélékkel szegélyezett sétautak hálózzák be a vidéket, valamint az Akavasi-szurdok csodálatos természeti környezete s a sziget legtisztább és legérintetlenebb partszakaszai várják a felfedezőket.

AMIT MINDENKÉPP MEG KELL KÓSTOLNI!

A helyi konyha friss és ízletes fűszernövények sokrétű felhasználásán alapszik. A helyi ta­vernákba betérve megkóstolhatjuk a meze nyújtotta gasztronómiai élvezeteket. Friss saláta olívaöntettel, paradicsom fetasajttal, krémszerű tahini, grillezett halloumi sajt, íz­letes kebab, fűszeres falusi kolbász, grillezett és sült zöldségek, muszaka, báránysültek mind megtalálhatók. A bazárakban is szám­talan exotikus aszalt gyümölcsöt, diót és magfélét találunk végtelen kombinációban. Az egyik legkülönlegesebb a gránátalma­szirupba mártott kis mandulás kolbászka.

A halloumi sajt, amely az eredeti recept szerint 100%-ban kecsketejből készül, a cip­rusiak egyik büszkesége. Kiváló grillsajtként, de találkozhatunk vele natúr formában is. Ha a legjobbat keressük, érdemes egy he­lyi sajtkészítőhöz ellátogatni, ahol nyomon követhetjük a sajt kézzel való készítésének összetett folyamatát. Letymbou faluban megkóstolhatjuk a helyi kovásszal készült, római köménnyel, mentával és fahéjjal fűsze­rezett kenyeret, melyet olykor olívabogyóval és sajttal töltenek.

UTAZÁS REPÜLŐVEL

Budapestről a Wizz Airnek vannak közvetlen járatai Larnakába, májustól októberig hetente ötször repül a gép. Az idén nincs charterjárat a szigetre Magyarországról. Évente 12 000 honfitársunk keresi fel Ciprust.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.