Aktív strandolás a trend

Hol vannak már azok az idők, amikor a fagyi és a lángos volt a strandolás fő attrakciója? Ma már országszerte, a népszerű fürdőhelyeken egész nyáron aquaparkok, csúszdák, vízisportok és szórakoztató rendezvények özöne várja a turistákat. Idén sok helyen a strandok is csatlakoztak a Vizek Évében meghirdetett 3=4 kedvezményes akcióhoz, számos balatoni önkormányzat pedig ingyenessé tette strandjára a belépést.

Magyarországon a 238, fürdésre alkalmas folyó- és tóparti fürdőhely döntő többsége a szigorú európai uniós előírásoknak is megfelel. Mindössze 12 fürdőhelyen kellett kitenni a „fürdeni tilos” táblát. A Balatonon és három nagy tavunkon 34 strand és hét vitorláskikötő érdemelte ki a kiváló vízminőségért járó Kékhullám zászlót. Idén először terjesztették ki a minősítést a Velencei- tóra (Gárdony Sport Beach strand, Agárd park camping strand), a Tisza-tóra (Sarudi strand, Sarudi Tündérrózsa kikötő, Abádszalóki nagy strand) és a Fertő tóra (Sopron, Fertő tavi vízitelep strandja, Fertőrákosi Yachthafen). Jövőre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a Kékhullám zászlóért folyó versengést országossá kívánja tenni.

Buli a vízparton

A Balatoni Víz-parti idén is nyolc hétvégén nyolc településen zajlik. A program keretében vetélkedőket, kvízjátékokat, ügyességi és szórakoztató versenyeket rendeznek, az egész napos kikapcsolódást sztárok fellépése teszi teljessé. A Balatoni Víz-parti négy alkalommal – Balatonlellén, Balatonfüreden, Keszthelyen és Vonyarcvashegyen – egybekapcsolódik a Danubius rádió által szervezett Strandparti programokkal. A Zánkai BalaTone Fesztiválon július 24–27. között földön, vízben és levegőben zajlanak majd az események. Az izgalmakat kedve l ő k megnézhetik az extrém motokrosszosok vagy a BMX-es és deszkás riderek bemutatóját. Este öt színpadon folynak a koncertek. A programsorozat július 5-én indul Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon; majd Balatonalmádi, Wesselényi strand; Siófok, Mozdulj Balaton strand; Alsóörs, Községi strand; Keszthely, Városi strand lesz a helyszín, végül augusztus 9-én Vonyarcvashegyen, a Lidó strandon zárul a sorozat. További információ a www.gyerebalatonra. hu/vizekeve oldalon található.

A III. velencei-tavi nyári játékok rendezvényei június 20. és augusztus 10. között szórakoztatják az itt üdülőket. Nyolc település: Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence és Zichyújfalu hétvégenként nagyszabású, ingyenes fesztivállal mutatkozik be. Minden héten más és más falu vagy város lesz a házigazda, s péntektől vasárnapig egész napos programokkal várják a vendégeket. Színpadra lépnek országosan ismert művészek, helyi előadók, művészeti csoportok, lesznek könnyűzenei koncertek, gyermek- és sportprogramok, képzőművészeti kiállítások, táncórák, játékos ügyességi vetélkedők, nosztalgiadiszkó, ismeretterjesztő és egészségügyi prevenciós programok, kézműves foglalkozások, katonai bemutatók – és sok minden más. (www.vnyarijatekok. hu)

A Tisza-tavon és a környéki településeken is egymást érik a rendezvények. A júniusi Tisza hete, a „nagy vízre szállás” után sem csökken a lendület. Abádszalókon Kelet-Magyarország legnagyobb szabadvízi strandja számtalan szórakoztató programmal, koncerttel, mozgalmas éjszakai élettel várja a vendégeket. A területen vendéglátóhelyek kavalkádja, nyolc méter magas csúszda, wakeboardpálya, vízisporteszköz- kölcsönzők, kijelölt jet-ski pályák, homokfoci, strandröplabdapálya, vidámpark található. Az ideérkező vendégeket az abádszalóki nyár rendezvénysorozata is szórakoztatja, de sok sportrendezvény mellett itt választják meg a Tisza-tó szépét is. A III. tiszafüredi nemzetközi folkfesztivált augusztus első hétvégéjén rendezik (www.tiszatoinfo.hu). Tiszaparti zajlik június 28.–augusztus 20. között a Tisza mellett is, Vásárosnamény- Gergelyiugornya strandján. A rendezvény hétvégi koncertekkel, családi programokkal, homokvárépítő-, sörivó-, halászléfőző- versennyel, Bereg Szépe szépségkirálynő-választással várja a vendégeket.

Vízparti sportok

A Mozdulj, Balaton eseménysorozat keretében 32 tó körüli településen kilenc hétvégén egészen augusztus 21-ig az aktív sportolási lehetőségek állnak a középpontban: olyan izgalmas sportágakban zajlanak a játékos versenyek, mint a strandröplabda, a homok-, illetve füves foci, a lábtenisz, a tollaslabda, a strandkézilabda vagy a vízben fejelés. De ezzel még korántsem merült ki a választék. Balatonfűzfőn található a Serpa Kalandpark, ahol kilenc méter magas mászótorony, drótkötélpálya, kalandösvény és íjászpálya várja az elszántakat. Itt található a télen-nyáron üzemelő balatoni bobpálya is. A 20 000 m2 alapterületen fekvő létesítmény legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. A golf szerelmeseinek Balatonudvari 18 lyukú, a tóra néző versenypályája ad lehetőséget a gondtalan kikapcsolódásra. Hőlégballonozásra Hévízen, Zalakaroson, Keszthelyen és Szentkirályszabadján van lehetőség. A barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására Balatonederics közelében, a fokozottan védett Csodabogyós- barlangban nyílik mód. Az extrém túrára vállalkozó overallt és védősisakot is kap.

A Tisza-tónál is kiemelt szerepet játszik a sport, szinte minden hétvégén történik valami. Július 19–20. között zajlik a kerékpáros maratoni Tiszafüred–Örvényes térségében, míg a Tisza-tó átúszására augusztus 2–3-án, a Tisza-tó Kékszalagja vitorlásversenyre augusztus 9–10-én abádszalóki indulással kerül sor.

Jó tudni

A balatoni ingyenes strandokról a www.balatontipp.hu honlap nyújt részletes tájékoztatást. A Balatoni Hajózási Zrt. és a MÁV Zrt. a nyári időszakban a Balatonhoz utazóknak közös kedvezményeket kínál. A „Balaton Mix” kedvezményes áron kibocsátott, kombinált közös menetjegy a Balaton körüli menetrend szerinti vonatok és a balatoni menetrend szerinti hajójáratok, valamint a kompjárat igénybevételéhez. De a nagy, ismert strandok mellett érdemes számba venni néhány eldugott vagy különleges adottságú vízibázist is. A Dél-Dunántúlon, Gyékényesen működik például az ország legjobb nyílt vízi búvárközpontja (évente négy világversenyt is bonyolítanak itt). A tó vize átlagban 12, egyes helyeken 25 méter mély; már mesterséges roncsokat is telepítettek bele az érdekesség kedvéért. Hódmezővásárhely mellett, egy homokbányatavon működik a Sun City Wakeboard Beach, és a még nem eléggé ismert szabolcsi Leveleken is profi vízisícentrumot alakítottak ki. Biostrand lesz a gárdonyi Sport Beach, szélerőművek és a napelemek energiáját használja majd. A siófoki Bamboo Szigetet, a 470 négyzetméteres mesterséges stéget – megspórolva a fürdőzőknek a gyaloglást a sekély vízben – a parttól 120 méterre építették fel. A komáromi WF Szabadidőpark és a Dombóvár-Gunarasi gyógy- és strandfürdő egyaránt arról nevezetes, hogy területük óriási, mindkettőben saját horgásztó is található. A Debrecen melletti Vekeritónál július 23–27. között tartják a hagyományos Campus Fesztivált, amely azzal tűnik ki, hogy a zenei programok mellett fontos szerepet kap a humor, a sport, a mozi, valamint a tudomány és a művészetek is. Levetítik az elmúlt évek legsikeresebb hazai és külföldi filmjeit, közönségtalálkozókat szerveznek a főszereplőkkel és a rendezőkkel. A Campus Fesztiválon a stand up comedy, az abszolút humor és a paródia műfajának legjobbjai is fellépnek majd. Mindemellett népszerű témák megvitatására is sor kerül, ismert és elismert művészek, tudósok, politikusok és közéleti személyiségek közreműködésével. (www.campusfesztival. hu). Lenti gyógyfürdőjében nemcsak öt szabadtéri, három fedett medence és nyolchektárnyi zöld park szolgálja a pihenést; a fürdő területén kialakított Szent György Energiapark is hozzájárul a feltöltődéshez: itt sétálva a jótékony földsugaraknak köszönhetően felgyorsul a szervezet regenerálódása. A naturisták nyaralásához Szeged mellett, Kiskundorozsma– Széksósfürdő homoki fenyvesei közepén ideális terepet alakítottak ki.

Lapátforgatóknak

Izmokat megmozgató, lelket felüdítő, a vidék rejtett kincseit, történelmi emlékeit felfedező összetett élményt nyújtanak a romantikus evezőstúrák. A Felső-Tisza Európa egyik legjobb síkvize, felső szakaszán a leglátványosabb és a leggyorsabb folyású, így a túra – a nagy távolság ellenére – kényelmes kirándulásként teljesíthető. Zemplénagárd és Girincs között nemcsak az érintetlen természetben, hanem Tokaj látványában és borainak választékában is gyönyörködhetünk. Kezdő vízitúrázóknak a lassú sodrású, sok kanyarral ékesített Bodrog javasolt. A Sátoraljaújhelytől induló, Sárospatakot érintő és Tokajban végződő túra rengeteg élményt ígér. A gyors sodrású, vadvízhez hasonló Hernád és Bódva a kihívások folyója, kalandosabb vízitúrákat kedvelőknek ajánlott. A Hernádon evezve az út során szinte végig láthatjuk a Zemplén csodálatos vonulatát és várromjait. Veretes történelmi neveket viselő települések (Gönc, Vizsoly, Ónod, Muhi) kísérik az utat. Hasonló mondható a Bódva adottságairól, míg a Sajón nagyobb városok (Miskolc, Tiszaújváros) megtekintését is beiktathatjuk a túrába. Az utóbbi évek során a vízitúrázók kedvence lett az egyik legtisztább vizű, legérintetlenebb környezetű folyónk, a Dráva; épp idén készült el egy sor, új Dráva-menti turistafogadó létesítmény a folyót és árterét bebarangolni szándékozók számára. A sárkányhajó-fesztiválok más műfajt képviselnek, de annyira látványosak, hogy nyaraink egyre közkedveltebb eseményei: a még hátralévő versenyeket Budapesten július 12-13., Szegeden augusztus 23–24., Székesfehérváron szeptember 26–28. között rendezik meg.

Készült a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.