Állati útitársak

A fejlett világban a kisállat-tulajdonosok egyre gyakrabban viszik magukkal nyaralni kedvenceiket. Az egyszemélyes háztartások növekedésével sokak számára a kutya vagy a macska jelenti a családot, amellyel szeretnék megosztani az utazás örömét. A szállodák számára itt a kihívás: úgy megoldani a házi kedvencek elhelyezését, hogy a többi vendég kedvét se vegyék el a nyaralástól.

A háziállatoknak az Európai Unió országaiba való beutazását az Európa Parlament 998/2003 számú határozata szabályozza, amely szerint az állatokat egyedi azonosítóval (tetoválás vagy mikrochip) kell ellátni. Beutazáskor nemzetközi oltási igazolvány, ún. „állatútlevél” is szükséges, amelyet az állatorvos állít ki, és tartalmazza az érvényes oltások adatait. A tagországok esetében ha az állat még nem érte el a három hónapos kort, és nem oltott, igazolás szükséges arról, hogy születése óta ugyanazon a helyen élt, és nem érintkezett vadon élő (potenciálisan veszettséget hordozó) állatokkal. Az uniós országokból Angliába, Írországba és Svédországba való beutazáskor vérképet is kérhetnek, ami a veszettségoltás hatékonyságát igazolja. Néhány kutyafajta beutazási tilalma tagállamonként változik, például Németországba tilos a pitbull, a staffordshire terrier, a staffordshirebullterrier, a bullterrier, valamint ezek keverékeinek beutazása. A kontinensen kívülre még bonyolultabb a beutazás kisállatokkal. Az USA egészségügyi bizonyítványt kér arról, hogy emberre átvihető betegségtől mentes az állat. Ha az igazolásokat nem fogadják el, a beutazás után az állatot beoltják, és 30 napig megfigyelés alatt tartják. Ausztráliában minden belépő állatnak az ausztrál karantén igazolásával kell rendelkeznie, vagy minimum 30 napos karantént kell letöltenie.

Négylábúak a fedélzeten

A legtöbb légi járatra a háziállatok öt kilogrammos súlyig kézipoggyászként felvihetők, ha a szállítódoboz megfelelő, és befér az ülés alá. Az állatok száma járatonként maximalizált, ezért idejében kell helyet foglalni. A nagyobb méretű állatokat csomagként kell feladni. Néhány állatfaj repülős utaztatása egyáltalán nem lehetséges. Közéjük tartoznak a perzsa macskák, mivel túl rövid orrjárataik miatt nem képesek nagy magasságban lélegezni. Ahogy a nagyvárosi állat- és kutyatartásról, úgy a házi kedvencek utaztatásáról is megoszlanak a vélemények. A napjainkban elharapózó allergiás betegségek miatt sok utastársunkat szó szerint irritálják az állatszőrök. Éppen az allergiára hivatkozva tiltotta be az Air Canada a kutyák és macskák utastéri szállítását, a tilalom alól egyedül a vakvezető kutyák képeznek kivételt. Az amerikai Continental Airlines viszont már reptéri VIP-szobát is kialakított kutyák számára. A 102 négyzetméteres kutyalounge a George Bush nemzetközi reptéren, Houston államban található. Japánban pedig már egy reptéri szállodát is felhúztak négylábú barátainknak. A Pet Inn Royal szálloda Tokió Narita repterén 170 szobával várja kizárólag állati vendégeit.

Brit kedvencek

Európában Nagy-Britannia jár az élen a kutyás nyaralásban. A 49 millió háziállat kényelmi szempontjai egyre inkább befolyásolják a családi döntést nyaralásügyben is. A trend láttán elsősorban a belföldi turizmusban részt vevők dörzsölik a kezüket, mivel a háziállatok külföldi utaztatása az eltérő karanténszabályozások és oltások miatt még mindig nehézkes. A brit turizmus, amely a 2001-es száj- és körömfájás-epidémia kitörése óta nem igazán talált magára, végre látja a kitörési pontot. Kimutatták, hogy az állattartók mintegy 30 százalékkal is magasabb árat hajlandóak fizetni az állatbarát utazási csomagért. A speciális igényre a szállodaipar reagált a leggyorsabban, némely egységben akár lovak is elszállásolhatók. A legtöbb helyen azért az ebbarát szolgáltatás kimerül a speciális étel-ital kínálatban és kifutóterület kialakításában. A tapasztalatok szerint az állatbarát szállások fenntartása jóval drágább, mivel gyakoribb és speciálisabb karbantartást igényel, valamint állatértő személyzet és állatorvos alkalmazása is szükséges. A britek a következő hat évben évi hatszázalékos piacnövekedéssel számolnak, amelynek a szállodák és utazási irodák mellett a biztosítótársaságok lehetnek a további kedvezményezettjei.

Állati luxus amerikai módra

Az észak-amerikai kontinens az állatokkal való utazás terén is a trend úttörője és alakítója. A szállodák növekvő hányada kutyaspecifikus szolgáltatásokkal igyekszik a négylábú vendégek kedvében járni. A Vancouverből komppal megközelíthető Happy Tails Ranch ilyen igazi holisztikus üdülőhely. A városi kutyák itt „visszatérhetnek a természethez”, erdei túrák, óceáni fürdőzések, illetve csontkeresési versenyek tarkítják a nyaralást. A menü organikus, nyers táplálékból és időnkénti házi süteményből áll. A törzsvendégek heti rendszerességgel jönnek, és a helyi kutyákkal való találkozás igazi felüdülést jelent a számukra – meséli Chari Keet, aki férjével a farm tulajdonosa. Az amerikai Fairmont Copley Plaza Bostonban még kutya alkalmazottat is tart egy labrador személyében, aki pályafutását vakvezető kutyaként kezdte. Ő köszönti a négylábú vendégeket, és gondoskodik szórakoztatásukról. Az ebnek hírlevele, névjegykártyája és e-mail címe is van. A csúcsok csúcsa a Paradise Ranch Los Angelesben, amely annyira exkluzív, hogy nem is fogad embereket. A szobák 70 dollárnál kezdődnek kutyák és 50 dollárnál macskák számára. A gazdik 11 webkamerán keresztül 24 órán át figyelhetik, hogy kedvenceik megkapják-e a megérdemelt szolgáltatásokat. Szintén megfigyelhető a vidéki, aktív kutyatáborok elterjedése, ahová a városi létben ellustult kutyákat küldik a gazdik, sokakat heti rendszerességgel. A Dog Paddling Adventures Kanada első kutyákra szakosodott utazásszervező irodája. Az Ontarióban található cég tavaszi és őszi hegyi túrákat, nyári kempingezést és téli síelést ajánl a kutyás utazók számára. 2000-ben 60 utassal indultak, mára évi 900 kutyabarátot utaztatnak.

Honi ebügyek

Magyarországon még nem igazán jellemző a kutyával való utazás. Ennek ellenére, bár nyíltan nem reklámozzák, a szálláshelyek többsége fogadja a kutyával érkező vendégeket. Budapesten kifejezetten sok szálloda fogad kutyákat, átlagban 15–20 eurós felárért. Sok helyen csak kisebb testű kutyákat vállalnak, bár a méretek feltüntetése nélkül a megítélés kissé szubjektív is lehet. Nem találtam olyan szállodát, ahol fajták szerinti kategorizálnák az ebeket, vagy tiltanának bizonyos fajtákat.

A Danubius Hotel Flamencóban szívesen fogadnak kutyás vendégeket. Svihrán Ágnes, a szálloda housekeeping vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a nyári hónapokban havi 1–2 vendég érkezik kutyával, télen szinte senki. A szálloda területén a kutyák az étterembe nem léphetnek be, ez megfelel a hatályos ÁNTSZelőírásoknak is. Tapasztalataik szerint az ide érkező kutyák jól tűrik az ittlétet, és mivel a hotelt egy hatalmas park veszi körül, a négylábú kedvencek levezethetik mozgásigényüket. A Flamencóban még sohasem okozott gondot a kutyák jelenléte, kárt nem okoztak, és más vendégektől sem érkezett panasz. A Four Seasons Gresham Palotában megadják a módját a kutyusok kényeztetésének. „Maximum nyolc kilogrammos súlyhatárig fogadunk kutyákat – tájékoztat Hornok Krisztina, a szálloda PR-menedzsere –, természetesen előzetes bejelentés alapján.” A kutyusok csak a szobában tartózkodhatnak, ott viszont külön bekészítés várja őket: pokrócot, tálkát, konzervet és ásványvizet is kapnak. Bükfürdőn a Hotel Répce Gold merőben más megközelítést választott. „Mi egy szobát különítettünk el a kutyával érkező vendégek számára, amely annyiban különbözik a többitől, hogy parkettás, és nincs benne szőnyeg” – magyarázza Tömböly Krisztina, a szálloda értékesítési vezetője. Szerintük a szag miatt szükséges a kutyások számára ezt a szobát fenntartani, és ha ez foglalt, több kutyás vendégeket nem tudnak fogadni. A szoba kihasználtsága a szálloda kihasználtságához hasonló, és eddig nem merült fel igény további kutyás egységek kialakítására. Ebben a szállodában is a kutya kizárólag a szobában és az aulában tartózkodhat.

Mivel az egyszemélyes háztartások száma bizonyos korosztályokban különösen magas, például a 30 év alattiak vagy az idősebb nők körében, a háziállatok egyre gyakrabban válnak az ember igazi társává. Egyelőre a nagyobb láncok sem kifejezetten reklámozzák állatbarát voltukat, de valószínűsíthető, hogy a nemzetközi trend hozzánk is elérkezik. A cél természetesen az, hogy se az állatokkal utazók, se a rájuk kifejezetten allergiás vendégek ne térjenek csalódottan haza. A szállodák egyértelmű, világos kommunikációja a potenciális vendégek felé ebben az esetben is elengedhetetlen. Idén októberben Budapesten rendezik meg Európa legnagyobb kutyás seregszemléjét, az FCI Európa- kutyakiállítást. A fővárosi kutyabarát szállodák tehát már őszszel bizonyíthatnak.


Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.
A világ legnépszerűbb repülős útvonalai

A világ legnépszerűbb repülős útvonalai 

2024-ben az előrejelzések szerint rekordszámú, 4,7 milliárd ember utazik légi úton.
A Flixbus szintet lép új olasz útvonalaival

A Flixbus szintet lép új olasz útvonalaival 

Közölték, hogy népszerű alternatívaként érdemes számításba venni a buszos utaztatást különböző útvonalakon.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.