hirdetés
hirdetés

Húsvéti, folklór- és lovasrendezvények országszerte

Áprilisi jeles napok

A rügyfakasztó, tavaszi idővel indulnak a kultúra szabadtéri ünnepei. A budapesti Vörösmarty téren egészen húsvéthétfőig minden hétvégén zajlanak a programok. Az ország régióiban folklór-, hagyományőrző, valamint lovasprogramok, élelmiszer- és népművészeti kirakodóvásárok kínálnak vonzó szórakozást. Az ilyen, évente ismétlődő rendezvények mágnesként vonzzák a turistákat, színesítik az utazásszervezők programjait.
hirdetés

A húsvét a hónap meghatározó ünnepe. A Szentendrei Skanzenben, három tájegységben (Felső-Tisza-vidék, Kisalföld és Bakony, Balaton-felvidék) ünneplik húsvétot. Hagyományőrző együttesek a húsvéti ünnepkör szokásait elevenítik fel, a templomokban ünnepi szentmisén és istentiszteleten vehetnek részt a hívek. A húsvéti tojás díszítésének gazdag hagyományait az ország különböző vidékeiről érkező népművészek mutatják be, e technikák többségét a vendégeik maguk is elsajátíthatják. A húsvéti kertben a gyermekek húsvéti tojásjátékokat játszhatnak. A játékudvarban már-már feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat lehet kipróbálni. A kétnapos rendezvényre érkező családokat bábjátékkal, népzenei bemutatókkal és táncházzal várják. A Fogadó kínálatában a húsvét hagyományos ételei szerepelnek (bárány, sonka, torma, tojás, kalács). A nyuszi ajándékaként április 8-tól újra üzemel a skanzenkisvasút! (www.skanzen.hu). Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban is gazdag program várja a látogatókat április 13-án. A néptáncosok által előadott húsvéti locsolkodás országos népművészeti kirakodóvásárral egészül ki. (www.muzeumfalu.hu). A hagyományos hollókői húsvét a település utcáin zajló rendezvény, amelyen a falu apraja- nagyja díszes népviseletet ölt, s két napon keresztül megelevenednek a falu régi szokásai. Egész napos folklórprogram, népművészeti kirakodóvásár, kézműves-bemutatók, gasztronómiai ínyencségek, gyerekjátékok nyújtanak gazdag programot a vendégeknek. (www.holloko.hu)

A II. Matyó húsvét április 11–13. között több helyszínen zajlik. Mezőkövesd–Hadas városrész programkínálata: húsvéti ételszentelés, kóstolás, majd többnapos folklór- és kulturális programok, kézműves ajándékok, húsvéti finomságok, tojásfestés, írókázás. Kisgyerekeknek meglepetés, állatsimogató. A Hór-völgyi víztározónál rendezik a horgász- és halászléfőző- versenyt. A Zsóry -fürdőnél népművészeti bemutató lesz. www.mezokovesd.hu A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény időszaki kiállítása a Lenau Házban látható április 3.–június 27. között. A tojások többségükben szakrális – részben ősi eredetű, részben a keresztény húsvétot idéző – mintaelemekkel és színekkel díszítettek. (www.lenau.fw.hu)

Programok Siófoktól Tokajig

Május 7. és 11. között Siófok lesz a dzsessz fővárosa, mert ekkor zajlik a 2. Nemzetközi Kodolányidzsesszverseny. Az európai országokból érkező, 30 évesnél fiatalabb tagokból álló, 3–7 tagú comboformációk a dzsessz nemzetközileg elismert zenészeiből álló zsűri előtt adnak számot tudásukról, és természetesen a dzsesszzenét kedvelő közönség előtt is bemutatkozhatnak. Május 9-én lesz a döntő, 10- én a díjkiosztó, a zsűritagokból álló zenekar és a győztes együttes koncertje zárja az idei dzsesszversenyt. www.kodolanyi.hu/jazz A képzőművészet iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy Debrecenben, a MODEM kiállítótermeiben május 3-ig látható a Magyar remekművek az Antal-Lusztig Gyűjteményből című kiállítás. Veszprém tavaszi összművészeti fesztiválja, a Gizella-napok május 8–10. között zajlik. A Gizella királyné emlékének jegyében szervezett programok sorában képzőművészeti kiállítások, nemzetiségi bemutatók, koncertek követik egymást a város több pontján. www.vmk.veszprem.hu A tavasz különleges rendezvénye lesz az I. Tokaji bor/tor-túra május 8–9-én, amelyen tájjellegű ételeket és a tokaji borászatok 2008-as, új borait is megkóstolhatják az érdeklődők. A program részletei elérhetők a www.tokaj-turizmus.hu oldalon

Katonák és betyárok

Az április 25. és május 3. között 18. alkalommal megrendezésre kerülő Komáromi Napok fesztivált közösen szervezi a magyar és a szlovákiai Komárom. Fő helyszíne a Monostori- erőd. Idén emlékcsatával ünneplik meg az 1849. április 26-i komáromi csata 160. évfordulóját. A rendezvény egyúttal az 1848-as honvédéletmódot felelevenítő táborként működik. Bemutatják a korszak katonáinak népszokásait, gasztronómiáját is. A szórakoztató programoknál minden napra jut egy-egy országosan ismert szereplő. A tömegsportrendezvények közül kiemelkedő a 35. Komárno-Komárom utcai futóverseny. A több mint száz komáromi program tervezete megtekinthető a www.komarom. hu honlapon.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban május első napjaiban idén ismét sor kerül a „Betyártoborzó” nevet viselő, kétnapos rendezvényre. A Rózsa Sándor és az alföldi pásztorok világát felelevenítő programsorozat egyik legfontosabb része a Puszták Népe lovas viadal ópusztaszeri futama (május 2.). Ez a látványos virtuskodás a lovastól ügyességet, lovától nagyfokú idomítottságot követel. A dicsőség mellett a győztesek értékes, egyedi díjakban részesülnek. A legjobb lovas Rózsa Sándor kétcsövű (ún. „disznóláb”) fegyverének hiteles másolatát viheti magával emlékbe. A leghíresebb alföldi betyárról „Rózsa Sándor beállott katonának…” címmel időszaki kiállítást is rendeztek.

Mandula, sajt és nárcisz

Április 17–19. között kerül megrendezésre a Mandulaünnep Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas és Paloznak községekben. Ízelítő a gazdag kínálatból: Szezonnyitó horgászverseny; halfőző- és mandulás süteményt sütő verseny; borverseny „a Balaton Riviéra, zászlós boráért; tanösvényi séták, amelyek keretében megismerhetőek a Bakony-Balaton Geopark értékei; teljesítménytúra, amely Lovasról indul és ide is érkezik. Versenygeocaching gyalogos, kerékpáros, autós és éjszakai kategóriában. Start-cél: Csopak Strandfürdő. Lesz arcfestés, a gyerkőcök kipróbálhatják a régi játékokat, például a hordólovaglást, gólyalábon járást, középkori dió-mandula törő játékot, és lesz kézműves-bemutató. A felnőtteket színielőadásokkal, operettslágerekkel, sanzonokkal, templomi hangversenyekkel várják, este mandulabál zárja a programot. www.balatonriviera.hu.

Gyomaendrődön, a Bethlen-iskola udvarán május 1–2. között rendezik XI. Gyomaendrődi nemzetközi sajt- és túrófesztivált. A rendezvénnyel a hazai tejes termékeket szeretnék megismertetni a rendezők. A kétnapos fesztiválon a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei és a térség méztermelői is részt vesznek. A közönség szórakoztatásáról neves zenekarok, előadóművészek, tánccsoportok gondoskodnak. A rendezvényre a belépés ingyenes. Hortobágyon április 25-én tartják a II. Szent György-napi kihajtási ünnepet. Ugyanezen a napon országos biovásár is lesz. (www.hortobagy.hu). Babócsán, a 13 hektáros Basakertben a vadon nyíló csillagos nárcisztengerhez kapcsolódik az idén már tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő nárcisznap május 2-án. A rendezvényen kulturális, hagyományőrző, sport- és egyéb érdekes programok, kiállítások várják az idelátogatókat (www.babocsa. hu).

Kézművesvásárok

Szombathelyen, a Vasi Múzeumfaluban április 25–26. között 13. alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos Szent György-napi kézműipari vásár. A vásár négyszáz éves múltra tekint vissza, és az ország minden tájáról érkeznek a népi hagyományokat őrző kézművesek, köztük a Magyar Kézműves Remek cím birtokosai is. Idén először a kézműves termékeken túlmenően kiemelt figyelmet kapnak a Nyugat-Pannon Ökoklaszterrel együttműködve bemutatandó bio- és natúrtermékek is. A kézműipari vásáron kulturális programok is várják az érdeklődőket. Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban április 24–26. között zajlik a VI. Zalaegerszegi országos fazekas- és keramikustalálkozó és fesztivál.

A Magyarország különböző vidékeiről érkező mesterek hozzák magukkal a változatos díszítményű, formájú fazekakat, tálakat, csuprokat, sütő-, főzőedényeket. A programból nem maradhatnak ki a jobbnál jobb néptánc-, népzenei együttesek, hagyományőrző csoportok bemutatói sem. A kézművesjátszóházba a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt várják a szervezők. A többórás falumúzeumi látogatás alatt a tájegység gasztronómiájával is megismerkedhetnek a látogatók. www.zmmi.hu

 

Tavaszi kedvezményes ajánlatok

Észak-Magyarország 23 szálláshelye kedvező árakkal, kulturális ajánlattal és a pároknak szóló apró meglepetéssel várja a vendégeket. Érdemes végignézni az ajánlatokat, mert az év további részére is kaphatók kedvezmények. Az április 17–18-i hétvégén a csatlakozó szálláshelyeken a vendégek „2 éjszakát fizet = 3 éjszakát kap” akciós ajánlatot vehetnek igénybe, valamint ajándékba kapnak egy üveg pezsgőt, és a szállásadók egy múzeumi vagy kiállítási belépővel biztosítják a programlehetőséget. www.nordtour.hu A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága 12 kedvezményes gyógy- és wellnessüdülési ajánlatot, továbbá a városlátogatások, élő hagyományok, gasztronómiai élvezetek, művészeti és szórakoztató programok kedvelőinek 33 kulturális üdülési ajánlatot kínál. Az ajánlatok megtalálhatók a www.eszakalfoldi.hu honlapon. A Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett „Vár a Dunakanyar” akció keretében megéri egy hosszú hétvégét a Dunakanyarban eltölteni, a csatlakozó szálláshelyek – az ötcsillagos wellnesshoteltől a kis erdei vendégházig – egészen május 31-ig két éjszaka áráért hármat kínálnak. Aki itt száll meg, a Dunakanyar több látnivalóját is kedvezményesen keresheti fel. Bővebb információ a www.varadunakanyar.hu oldalon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai