Átadták a Nemzeti Regatta 2016 Siófok nevű motorost

Nagypénteken Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára adta át ünnepélyesen a forgalomnak a BAHART új hajóját a Nemzeti Regatta 2016 Siófok nevű motorost.

A balatoni hajózás hagyományosan minden évben Húsvétkor indul, idén már nagypénteken kezdetét vette a 171. hajózási szezon, melyet az új, Nemzeti Regatta névre keresztelt motoros hajó ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt.

Az eseményt nagy érdeklődés övezte, melynek keretében Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkár adta át a forgalomnak a BAHART saját forrásból újjáépített, 180 fős új hajóját. Az ünnepélyes lepellevételre és a pezsgős névavatásra a régió meghatározó turisztikai, gazdasági szereplői, Siófok város vezetői és a BAHART munkatársai, valamint a hajóállomásra kilátogató érdeklődők előtt került sor.

A most átadott hajó eredeti váza a 60-as években az egykori Szovjetunió területén, az Ilyichevski hajójavítóban épült. 1999-ben került hazánkba a hajó és a BEATRIX nevet kapta. A 2000-es évek második felében már üzemen kívül állt Vácott, majd 2011-ben egy újabb tulajdonosváltás után Budapestre került, végül 2014-ben felújítandó hajóként vásárolta meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót 2015 januárjában a Sió csatornán át a Balatonra vontatták, majd még abban az évben a szezon után megkezdődött a hajó felújítása.

A hajó a Nemzeti Regatta elnevezésű vitorlásverseny mindenkori győztes településének nevét viseli egy éven át. 2016-ban a hagyományteremtő céllal indított fesztiválon 30 versengő település közül a házigazda Siófok város került ki győztesen, és ezzel érdemelte ki, hogy az új hajó névadója legyen az idei hajózási szezonban.

Az átépítés és felújítás során a BAHART, szem előtt tartva a fogyasztói igényeket és utazási szokásokat, több újdonságot is tervezett. A „Nemzeti Regatta” a már Balatonon szolgáló testvérhajóitól (Lelle, Szántód, Fonyód motorosok) eltérő térkialakításának köszönhetően mozgáskorlátozott vizesblokkal, ugyanezen célnak megfelelően szélesebb be/ki szállító ajtókkal rendelkezik, valamint a hátsó nyitott fedélzet megújított tetőkialakítással szolgálja majd a kényelmesebb utazást. A hajó orrsugár-kormányt kapott, valamint áttervezett hajóorr (bulba) és far került kialakításra a kedvezőbb hullámkeltés elérése érdekében.

A Nemzeti Regatta motoros lesz a második akadálymentes fedélzettel rendelkező hajó a Balatonon a tavaly átadott Siófok katamarán mellett.

A hajót saját beruházás keretében újította fel a BAHART. A munkálatok során a teljes belső tér megújult modern bútorzattal, nyitott körbejárható, akadálymentes felső fedélzet került kialakításra, valamint a mai kor követelményeinek megfelelően klíma, fűtés, wifi szolgáltatás is rendelkezésére áll majd az utazóközönségnek. Az átépítés és felújítás költségvetése nagyságrendileg 150 Millió Ft-ot tett ki.

„A balatoni turizmus fejlesztésében, élénkítésében fontos szerepe lesz a közlekedés fejlesztésének is. Ezen belül a közösségi hajózás is fontos szerepet kap, cél, hogy az idelátogatók minél nagyobb arányban vegyék igénybe a víziközlekedést, amelyet dinamikusabbá, rugalmasabbá kell tennünk. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint a mai napon a Nemzeti Regatta motorost, mely nagyszabású, többszáz milliós, ugyanakkor teljes mértékben saját BAHART forrásból megvalósult beruházások eredményei. A BAHART nagy várakozással tekint a következő évek Balatonra irányuló fejlesztései elé, melyek történelmi léptékű fejlődést tesznek lehetővé a Társaság számára. Mindez további lökés ad a régió gazdasági pozíciójának és turisztikai megítélésének javulásához is.” - mondta el a tájékoztatón Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Az idei évben a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválján 2017. június 10-11-én már 50 település mérheti össze tudását a különböző versenyszámokban és a győztes település nevét viseli majd a 2018-as hajózási szezonban a Nemzeti Regatta motoros hajó.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?