hirdetés

Ausztriában így alkalmazkodnak a borászok a klímaváltozáshoz

A borászok kénytelenek alkalmazkodni a hőséghez és a szárazsághoz, ezért kezd kiszorulni a domináns zöld veltelini, és teret hódít a furmint.

hirdetés

A növekvő hőmérsékletek miatt Ausztriában sok bor íze változóban van. Emiatt néhány borász új szőlőfajtákra próbál átállni. A nyári hőségben a bor veszít a savasságából, és kevésbé friss az íze. Így jött képbe az errefelé kevésbé ismert furmint.

„A furmint késői érésű. Így az augusztusi hőségben, amikor a már megérett fajták elkezdenek cukrot tárolni és veszíteni a savasságukból, a furmint még biztonságban van, hiszen később érik,” az Euronewsnak Günter Triebaumer, borász.

A klímaváltozás miatt egyre több osztrák borász érdeklődik a furmint iránt. Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a termesztése. Nemzetközi szinten az osztrák borok környezettudatos és magas minőségű termékeknek számítanak. Az utóbbi időszakban az export rekordot ért el.

Depositphotos
Depositphotos


„Az export szempontjából a zöld veltelini és a rizling a két legfontosabb képviselője Ausztriának,” mondta el Francesco Nardo bécsi borkereskedő. A zöld veltelini jelenleg az osztrák szőlőföldek egyharmadát foglalja el. A hőség miatt azonban sok borász hátat fordíthat a legnagyobb exportterméknek.

Ausztria több részén eddig túl hideg volt a szőlőtermesztéshez. A klímaváltozás azonban lehetőséget teremtett erre az Alpokban is: több területen új fajokat lehet kipróbálni - véli Michaela Griesser, a Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének munkatársa.

Günter Triebaumer borász mostanában már nemcsak a furminttal kísérletezik, hanem egy másik fajtával: a Petit Manseng-nal is. Ez a szőlőfajta augusztusban még teljesen zöld, semennyi cukrot nem tartalmaz, így az augusztusi hőség nem árt neki. A fajták mellett van egy másik jelentős változás, amelyet a klímaváltozás okoz a borászoknak, mégpedig az, hogy egyre nagyobb szükség van mesterséges öntözésre.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk