Az „ennivaló vízi világ”

Legkisebb turisztikai régiónk egyben a legotthonosabb, a legcsaládiasabb üdülési formát kínálja. Sok a falusi vendéglátó, a családi panzió, a kisvendéglő, legfőbb vonzerőihez tartozik az ezzel együtt járó vendégszeretet és a házias koszt. De a fő attrakció a Tisza-tó, a folyó ártéri erdőkkel övezett, árvízjárta holtágaival, mocsárvilágával és a tározó nagy nyíltvizeit váltogató nádas labirintusaival.

Szinte egyedül ebben az üdülőrégióban sikerült megoldani, hogy a természet védett értékeit nem veszélyeztetik sem a nyugalmat, csendet kedvelő horgászok, kenusok, sem az aktív, zajos vízisportokat űző turisták; kinek-kinek külön területe van. Rengeteg a családi program, a gyerekek szabadon élhetik világukat, ugyanakkor az estébe nyúló zenés mulatságok, koncertek a fiatalokat és felnőtteket is lekötik. Közülük legkedvesebb a Tisza-tavi Családi és Kulturális Fesztivál, mely kilenc Tisza- tó környéki és Tiszaparti kistelepülésen a nyár kilenc hetében zajlik. Ez kiváló alkalmat kínál egy-egy faluséta alkalmával bepillantani a portákra és régi mesterségeket megismerni, egy-egy konyhai fortélyt ellesni vagy megkóstolni a „nagyik” ínyencségeit... Kevesen tudják, hogy Tiszafüreden található az ország egyetlen Miskakancsó- gyűjteménye. Augusztus 19-én a regionális díjat nyert Szentistváni Matyólagzi különleges rendezvény. Szentistván a legmatyóbb matyófalu. Persze enni nagyon lehet, sőt muszáj ilyenkor. A magyar parasztkonyha legrangosabb ünnepi tésztaételének, a kalácsnak változataiból is bőséges kóstolót kaphatunk.

Sulyommártás ínyenceknek

A Tisza-tó környéki hangulatos éttermekben, halászkertekben elfogyasztott ízletes halászléről, bográcsgulyásról vagy vadpörköltről talán nem is gondolnánk, hogy ezek az itt élő emberek régmúltba vesző életéről, munkájáról, szokásairól tanúskodnak. A főzés a férfiak dolga volt, hiszen dologidőben akár egy hétig is távol voltak a családjuktól. A legtöbb étel bográcsban készült, ízét a lassú tűz füstje tette semmi mással össze nem téveszthetővé.

Halászlé és cseresznye

A bográcsban főzött tiszai halászlé sem a francia konyha finom és bonyolult eljárásait követi. Íze mégis vetekedik bármely sokcsillagos mesterszakács remekével; előnye, hogy garantáltan friss alapanyagokból készült. A halat fogyasztották nyárson, roston és agyagban sütve is. Egy-egy nyári táborozásunk, kirándulásunk felejthetetlen emlékévé válhat, ha a kifogott és megtisztított halat lapos nyársra húzva sütjük ropogósra, vagy az ujjnyi vastagra szeletelt nagyobb halakat parázs fölött pirítjuk omlósra. Eleink „étlapján” szerepelt még egy, a gesztenyére hasonlító ízű, csónakból gyűjtött növény, a sulyom, amely Európa nyugati részén a védett növények közé tartozik. Napjainkban a Tisza-tó hatalmas vízfelületeit lepi el, és messzire sodródó tüskés termésével olykor bosszúságot okoz a fürdőzőknek. A terméséből készült mártást a tiszaörvényi Hableány étteremben süllőhöz tálalják, a nyugati vendégek legnagyobb örömére: máshol ugyanis ez méregdrága, ritka, ünnepi csemege.

A Nagy Ízutazás kiemelt rendezvénye a Tiszatavi régióban a nagykörűi cseresznyefesztivál. Ebben a néhány száz fős Szolnok megyei, Tisza-parti faluban terem az a hatalmas szemű, édes, ropogós germersdorfi cseresznye, amelyet méregdrága csemegeként árulnak júniusban a piacokon. A települést méltán nevezzük Magyarország cseresznyéskertjének, hiszen közel 200 hektáron termelik itt a cseresznyét. A köreiek majd háromhetes programmal köszöntik az idelátogatókat: aki a www.nagykoru.hu honlapra rákattint, meglepődve látja, hogy minden napra valami érdekeset kínálnak. A Tájházban megrendezett táncházak, gasztronómiai és kézműves bemutatók is a fesztivál részét képezik. Nem maradhat el a játékos cseresznyeevő-, cseresznyemagköpő- és létramászóverseny sem. Évek óta a fesztivál ideje alatt kerül megrendezésre a nagykörűi nemzetközi alkotótábor, ahol magyarországi és határon túli művészek munkáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Idén július 22–23-án zárják a cseresznye ünnepét. Ekkor már a turisták a cseresznyével leginkább pálinka, fagylalt, befőtt és sütemény formájában találkozhatnak, de ez a találkozás felejthetetlen ízeket garantál. Unikális termékük a Nagykörűi ’77-es pálinka, melyet több mint 77 féle cseresznyefa terméséből készítenek!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?