Balatoni halra harapnának az éttermesek

A balatoni éttermek egy része azt szeretné, ha a minőségi ételekhez a tóból kaphatnának halat.

A vendégek egyre inkább ennének halat a Balatonnál, egyre több is fogy, az már más kérdés, hogy milyen halat tudnak venni, és ezzel mennyire elégedettek – mondta az InfoRádiónak Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

A Balaton és a hekk összetartozó fogalmak, a szakember szerint ez a fajta romantika egészen biztosan megmarad. "Már az is jó, ha halat fogyasztanak a vendégek, de mi azt szeretnénk, hogy ezek friss, helyi halak legyenek" - tette hozzá Csapody Balázs. Az étteremtulajdonosok próbálják a minőségi, helyben kifogott, frissen elkészített halak fogyasztása felé terelni a vendégeket.

"Kérdés, hogy mit értünk balatoni hal alatt? A meghatározása hivatalosan, és a balatoni halászati cég is ezt sulykolja, hogy balatoni hal az, amely a Balaton vízgyűjtő területén található halastavakból származik. Sok halastóból származó halat kipróbáltunk, találkoztunk kimondottan jó minőségűekkel is, ugyanakkor olyan halfajta is van, amellyel a halastavak nem tudják ellátni az éttermeket" - mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

"Mi, Balaton melletti vendéglősök igazán szeretnénk, ha lenne egy olyan optimális megoldás - tiszteletben tartva az egyre növekvő horgászturizmust -, hogy azok az éttermek, amelyek kiváló minőségű halakkal akarnak dolgozni, a Balatonból is hozzá tudjanak ezekhez jutni" - mondta Csapody Balázs, és hozzátette, van olyan hal, amelyiknél nem érezni a különbséget, mindegy, hogy halastóból vagy a Balatonból érkezik: "Ilyen például a nyurgaponty, amiből zseniális minőséget kapunk. Ugyanakkor például a fogasnál érezni, ha nem a Balatonból, hanem egy halastóból származik." A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke hozzátette, még mindig a rántott halakat keresik a legtöbben, de egyre inkább terjedőben vannak a sütött vagy alacsony hőfokon kezelt halak is.

Forrás: InfoRádió


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?