Barangolás világörökségi emlékek között Kiotóban

Tizenkét órás repüléssel, közel tízezer kilométert megtéve jutottunk el Isztambultól a japán Oszakáig. A felkelő nap országának második legnagyobb városának repülőterén az esti órák ellenére is özönlöttek a bőröndökkel és hátizsákokkal felszerelt turisták.

Az érkezést követően expresszvonatra szálltunk, és még közel másfél órát utaztunk, amíg elértük úti célunkat, Kiotót. Azt a várost, amelyet a helybeliek a hagyományos Japán jelképeként emlegetnek. Mint megannyi érkező, mi is nyomban szembe találtuk magunkat a metropolisz hatalmas pályaudvarával. Itt láttuk először a technikai csodának számító japán szuperexpresszt, amellyel mindössze három órás utazást követően a fővárosba, Tokióba érhet az utas.

Múzeumok és csodás japánkertek

A tizenhat emeletes monumentális állomásépület jócskán eltér a többi épülettől, még az 1990-es években emelték, és uralja az egész környéket. Van benne bevásárlóközpont, tornyos hotel, mozi és számos kormányzati iroda is. A kiotóiak az elmúlt években már megszokták ezt a környezetet, amely a nap minden órájában tele van utassal, akik metróval, illetve helyi buszokkal érkeznek ide.

Az állomás környékén sok modern, magas betonépület emelkedik, de ezek mentén a régi, hangulatos kis utcák, a hagyományos építésű házak is fellelhetők. A város zsúfolt központjához érve óriási forgalomba botlottunk – az autók sokasága fegyelmezett sorokban haladt.

Ahogy mondják, Kiotó olyan, mint egy múzeum: tele japán emlékhelyekkel, templomokkal és kertekkel. A város gazdaságának egyik alappillére a turizmus, amelyet annak is köszönhet, hogy az UNESCO 1994-ben a világörökségi listára vette. Kiotó kulturális örökségét évente több százezren látogatják Japánból és külföldről egyaránt.

Kiotóban érdemes nagy sétákat tenni, mert sokféle érdekességgel találkozik a vendég. Itt találni – többek között – a japán császár helyi palotáját, amelyet az évszázadok során többször is átépítettek. A jelenlegi palotát még az 1800-as években emelték. Az udvari város, amely egykor egy csarnok körül terült el, ma nyilvános parkként szolgálja a látogatókat. A palotától nem messze a takácsok negyede látható, ahol múzeum is működik, szövőszékekkel és kész textíliákkal várja az érdeklődő turistákat.

Ezt követően az úgynevezett békés szentélyekhez igyekeztünk. Utunk mindkét oldalán ajándékboltok sokaságát láthattuk, ahol japán szalmakalapokat, színes legyezőket és képeslapokat kínáltak. Az utcán pedig megjelentek a kimonóba öltözött hölgyek, akik nagy sikert arattak a vendégek körében.

Amikor megérkeztünk a szentélyekhez, az előttünk elterülő park üde zöld rétjei, a patakparton növő azáleákkal csodálatos látványt nyújtottak. Rövid sétával jutottunk el az egykori Kamejama császár (1249-1305) fenyőligetben álló rezidenciájához. Az épületet ehhez a környezethez igazodva építették, a kert kialakítására pedig nagy hatással volt a japán képzőművészet. Itteni barangolásunk az ezüstpavilonnál zárult, ahol a szépséges templom és a jellegzetes japánkert pompás látványa nyűgözte le a látogatókat. Akik egykor tervezték, azok elmélyülésre szánták. A pavilonnál teaház várta a vendégeket, amely állítólag a legrégibb ilyen szolgáltatóház Japánban. A kertben azután hosszabb lépcsősoron jutottunk fel a domboldali kilátóhoz, ahonnan pazar panoráma nyílt Kiotó házaira.

A legismertebb templom az Aranypavilon

Ezt követően elsétáltunk a város legismertebb templomához, az Aranypavilonhoz, valamint végig gyalogoltunk a gyönyörű épületet körülölelő japánkerten is. Ez volt Japánnal való ismerkedésünk egyik csúcspontja. Ám megtudtuk, a XV. században épült pagodának csak a másolatát láthatjuk, amelyet 1955-ben emeltek. A korábbit ugyanis felgyújtották. Legutóbb közel három évtizede, hogy újra aranylevelekkel burkolták be a pagodát. A háromemeletes különleges épület érdekessége, hogy egyszerre három különböző építészeti stílust hordoz. Az első szinten a palotákét, a másodikon a szamurájházakét, a harmadikon pedig az úgynevezett Zen-templomokét követi. A szentély előtti tó és a park pedig pazar látványt nyújtott.

Innen kissé távolabb értük el Kiotó egyik legnépszerűbb turistalátványosságát, azt a Zen kertet, amelyet valaha kőből és sziklákból raktak ki. Tovább haladva a város egyik különlegességét, a dél felé magasodó várat fedeztük fel, amelynek az építését még 1596-ban kezdték el. Ezzel azt a célt igyekeztek elérni, hogy a vár a település feletti katonai hatalmat jelképezze. A négyszögletes épületet – amelyet este reflektorokkal világítanak ki – csodás falak szegélyezik. A várban lévő palotát egykor nyikorgó folyosókkal építették, úgy, hogy ezzel az ellenség közeledtét jelezzék. A park pedig a várurak sétakertjeként szolgált. Az épület főkapuját jelenleg újjáépítik, ezért az érdeklődők – átmenetileg – máshol juthatnak be a régi patinás helyre.

Ahol a víz és az ősi építészet találkozik

Bármerre is sétáltunk a városban, a vízzel mindenhol találkoztunk, mert ez Kiotó jellegzetes motívuma. A feljegyzések szerint valamikor több ezer kút működött itt. A ma másfél millió lakosú várost az évszázadok során többször földrengések, árvizek, tűzvészek és háborúk pusztították. Ám a szorgalmas emberek a házakat, illetve a szükséges életteret többször újjáépítették, miközben a település egyre inkább gazdagodott. Ma már különböző építészeti stílusok keverednek itt egymással. A sok modern épület ellenére a régi templomok, a szentélyek megőrizték a korábbi építészeti hagyományokat. A város ősi épületei tehát ma is állnak, amelyek nagy értékei az emberiség kultúrájának.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?