Bécs stabilan áll az élen

Az osztrák főváros évek óta stabilan a világ első számú kongresszusi helyszíne. Ez persze nem véletlen: a színvonalas MICE-létesítmények, a gyors és kényelmes tömegközlekedés mellett a nemzetközi szervezetek jelenléte is kellett a sikerhez.

Bécs 1900-ban a világ 5. legnagyobb lélekszámú városa volt. Ezt a pozícióját már régen elvesztette, ellenben számos tekintet- ben továbbra is a világ élvonalába tartozik. Vegyük azt például, hogy 2012-ben Bécs negyedik alkalommal lett a Mercer szerint a világ legélhetőbb városa. Vagy például, hogy a Kongresszus- és Konferenciaszer- vezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) rangsorában Bécs a világ első számú konfe- rencia-helyszíne, 198 rendezvényével 2012- ben már hetedik alkalommal. Ebben az évben a Bécsi Kongresszusi Iroda 707 nemzetközi konferenciát számolt össze az osztrák fővárosban. A számos konferencián és csatlakozó eseményeiken 150 helyszín osztozott, köztük kilencven konferenciahotel.

NEM MA KEZDTÉK

A bécsi konferenciaturizmus jelentős múltra tekint vissza: hagyományteremtőnek vehetjük a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszust. Több mint egy évszázaddal később hatalmas lökést jelentett az ENSZ számos intézményének – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vagy az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete – a semleges Ausztria fővárosába való áthelyezése. Ugyanezt a kelet–nyugati kapocs szerepét használja ki nagy hatékonysággal Bécs a konferenciák odacsábításával. Az ENSZ számára 1979-re épült fel a jelentős konferenciakapacitást kínáló Vienna International Center (VIC). A VIC tőszomszédságában áll az Austria Center Vienna (ACV). 22 ezer négyzetméternyi kiállítóterületén, 180 irodájában és szekciótermében, valamint 17 konferenciatermében egyidejűleg 15000 ember fér el. A legnagyobban 4320 fő. Ráadásul, ha mind a 15 ezer egyszerre lóg a tényleg mindenhol fogható Wifin, akkor sem fagy le az egy gigabit/sec sávszélességű hálózat. Az ACV igyekszik a VIC eseményeire rászervezni, jobban mondva kiegészíteni az ENSZ ese- ményeit témába vágó szakmai konferenciákkal, így összekapcsolva a két kapacitást is. A másik nagyágyú a Messe Wien, amelynek tulajdonosa a város. 2000-ig egyben üzemeltetője is volt, majd úgy gondolták, jobban járnak, ha kiadják. Így kapta meg a világ vezető rendezvényszervezője, a Reed Exhibitions. A kiállítóterekkel és konferenciatermekkel együtt legfeljebb 30 ezren férnek itt el, míg a legnagyobb teremben 1400-an. A Messe Wien voltaképpen olyan helyszín, ahonnan jóformán ki sem kell mozdulni, minden helyben van. Jelenleg három hotel várja a népet 844 szobával. A Messe tulaja is tudja, honnan kell majd a jövő konferenciázóit meríteni. A vásárváros szerves egységet alkot a Wirtschaftsuniversität egyetemi campusával, amely 2015-re tovább bővül a Sigmund Freud-egyetemmel és 3000 hallgatójával. El vannak kényeztetve építészetileg a hallgatók: Zaha Hadid rittyentett egy helyre kis elméleti tömböt a campus közepére. És ő csak egy a campus épületeit tervező sztárépítészek közül.

GYORS ÉS KÉNYELMES TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Ami bámulatos Bécsben – nem kis mértékben a város élhetőségéhez kapcsolódóan –, hogy itt nem szégyen a tömegközlekedés; még konferenciákra sietve sem. A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra épült metró éppen a Messe Wien előtt áll meg. Innen tízperces út a belváros legközepe. Ugyanez igaz a VIC, ACV kettősére, a Hofburg Viennáról már nem is beszélve. Az egykori téli Habsburg-rezidenciából 4900 fős kongresszusi központtá lett Hofburg ráadásul azzal büszkélkedik, hogy gyalogosan 8000 hotelszoba érhető el a környékén. „A légitársaságok oda közlekednek, ahol a gazdaság és a kultúra dübörög” – mondta egy informális beszélgetés során a Bécsi Kongresszusi Iroda egy munkatársa. Bécset ismerve a fenti állítás még csak kicsit sem túlzás, amit hatékonyan lovagol meg a kongresszusi iroda és az Austrian Airlines együttese. De tágíthatjuk a kört a Lufthansa-csoport légitársaságaival, amelyek együttesen Schwechat forgalmának mintegy 70%-át adják. A Bécsbe konferenciákra érkezők 80%-a jön repülővel. Van mivel, hiszen 71 légitársaság 67 ország 179 repteréről jár a tavaly 22 milliós utasforgalmat bonyolító Schwechatra. Ahonnan – szomorú, hogy budapestiként erre még a 21. század második évtizedében is rá kell csodálkozni – 16 perc alatt röpít a bécsi belváros közepéig, Wien Mittéig a City Airport Train. Köszönjük az Austrian Airlines meghívását.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.