Beregi barangolás

A 2001-es nagy tiszai árvíz óta több ezer összedőlt házat és középületet építették újjá az ország észak-keleti részében, sőt a vendégeket is új turisztikai tervekkel próbálják odacsalogatni. A fejlesztésekről augusztus végén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezető Központjának tagjai személyesen is meggyőződhettek.

'

A térség központja, a „Bereg kapuja”-ként ismert Vásárosnamény a második legtöbb szálláshellyel büszkélkedhet Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében. Bár az 1100 férőhely nagy részét, pontosan 763-at a kempingek, a turista- és ifjúsági szállók adják, azért találunk a városban 90 ágyat szállodában és 46-ot panzióban. Azoknak pedig, akik valami másra vágynak, felüdülést nyújthat a Tisza partján, cölöpökön álló 400 faház egyike.

Hatszázmilliós fürdőberuházás

Jóllehet, a város egyik ékessége a Tisza folyó, fürdőzési lehetőséget nem csak itt találhatunk: az Atlantika Vizividámpark három hektáron többféle csúszdával, termál- és hullámmedencével, éjszakai fürdőzéssel, sportpályákkal várja a pancsolni vágyókat. A tízezres lélekszámú település vezetői azonban Vásárosnaményt igazi fürdővárossá akarják varázsolni. Ennek érdekében az önkormányzat nemrégiben gyógy- és wellnessfürdő építésébe kezdett. A több mint 600 millió forintos beruházáshoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 250, a Miniszterelnöki Hivatal 66,8 millió forintos támogatást nyújtott. A megyében egyedülálló fürdőben a tervek szerint helyet kap majd egy termál-, egy úszó- és egy pancsolómedence, egy szaunablokk és természetesen egy gyógyászati rész is. A létesítmény névválasztása, a Szilva Gyógyfürdő nem véletlen, a komplexum ugyanis része lesz a Szatmár- Beregi Szilvaútnak.

A szilva nyomában

A közvetlenül az árvíz után, 2001 júliusában megalapított Szilvaút a borvidékeken már jól ismert borutak mintájára jött létre. Célja, hogy a tájegység legismertebb termékének, a szilvának a kultuszát növelje, egy adott útvonalon könnyen bejárható, válogatott és ellenőrzött „szolgáltatáscsokor” segítségével. Kiindulópontja a már előbb említett Vásárosnamény, ahonnan az ajánlott útvonal először Tákosra, a beregi keresztszemes hímzés hazájába vezet. A középkori eredetű kis falu egyik legfőbb látványossága az 1766-ban épült Mezítlábas Notre-Dame, a település temploma. Nevét az egyszerűségéről kapta: döngölt agyagpadló, vesszőből font, sárral tapasztott falak, zsindelytető.

Hasonlóan kedves és lenyűgöző templomot tucatnyit is találhatunk a környéken, de a Szilvaúton járva érdemes a névadó gyümölcshöz kapcsolódó látnivalókat is felkeresni. Penyige például a híres „nemtudom szilva” hazája. A furcsa fajtamegnevezés akkor ragadt a gyümölcsre, amikor az érdeklődők a szilva típusára vonatkozó kérdésre csak azt a választ kapták: nem tudom! A helyiek a penyigei szilvából kiváló befőtteket, lekvárokat és nem utolsósorban pálinkát tudnak készíteni, ezt büszkén be is mutatják az ország egyetlen lekvármúzeumában, a Lekváriumban.

Csónakos fejfák

Más formában ugyan, de Szatmárcsekén is a hagyomány és a kultúra fonódik szorosan össze. Itt található ugyanis az Európaszerte egyedülálló csónakos fejfás temető. A közel 600 darab, embermagasságú fejfa leginkább egy csónak orrára hasonlít, de egyesek emberi arcot, mások csónakban fekvő ember képét vélik felfedezni benne. Az eredetéről is kétféle elmélet létezik. Az egyik szerint ez a temetkezési forma ősi ugor eredetű, míg a másik szerint a csónakforma a térséget sújtó állandó árvizek miatt alakult ki.

Száz évig, név és bármiféle jelölés nélkül feküdt e temetőben hazánk egyik legnagyobb költője, Kölcsey Ferenc is. A hozzá nem illő bánásmódot végül 1938-ban a mátészalkai Kölcsey Társaság megelégelte, a költő földi maradványait exhumáltatta, majd azokat egy klasszicista stílusú márványkriptában helyezték végső nyugalomra.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.