Béren kívüli juttatások: több információ kell

A munkáltatók további információkat és útmutatást igényelnek ahhoz, hogy felelős döntést hozhassanak a béren kívüli juttatásokról a szabályok januárban életbe lépő változásai miatt - közölte az Edenred Magyarország szerdán az MTI-vel reprezentatív felmérése alapján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 300 fő telefonos megkérdezésével készült felmérés alapján a vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.

Az Edenred Magyarország adatai szerint a vállalkozások több mint kétharmada ad béren kívüli juttatásokat dolgozóinak, többségük, a válaszadók 54 százaléka nem Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) formájában.
Arra a kérdésre, megtartják-e jövőre a kedvező adózási kategóriában egyedül meghagyott SZÉP-kártyán kívüli egyéb juttatási elemeket, a cégek harmada nem válaszolt. A válaszadók 45 százaléka a magasabb adóteher ellenére sem venné el ezeket a juttatásokat, részben vagy egészben megtartaná őket.

A teljesen megtartók kétharmada tervez azzal, hogy jövőre is marad az idei juttatási szint, 15 százalék akár növelné is, és csupán 9 százalék hárítaná tovább az adóterhet, csökkentve a juttatások nettó összegét - közölte az Edenred Magyarország.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy egyetértés mutatkozott az adókedvezményt elvesztő cafetéria-elemek bérbe építéséről: a válaszadók 53 százaléka sem az egyéb juttatásokat, 34 százaléka a kedvezményesen juttatható 100 000 forint készpénzt sem integrálná a havi bérbe.

Azon vállalatok közül, amelyeknek határozott elképzelésük van arról, hogy milyen hatása lesz a változásoknak a juttatási rendszerükre, 23 százalék mondta, hogy nem változtat a jelenlegi rendszerén, 7 százalék pedig új juttatási megoldásokat keres, a legtöbben, a válaszadók harmada tanácstalan a kérdésben.


A SZÉP-kártyáknál jelentkező adóelőny ellenére a válaszadók kétharmada elzárkózik attól, hogy átálljon erre a juttatási formára, csupán 10 százalékuk tartotta egyáltalán lehetséges alternatívának a SZÉP-kártyát.

Egyelőre homályos a kép a béren kívüli juttatások jövőjéről, a munkáltatók további információkat és útmutatást igényelnek, hogy felelős döntést hozhassanak a szabályok januárral életbe lépő változásai miatt - írja közleményében az Edenred Magyarország.

Az Edenred vezető szerepet tölt be világviszonylatban a vállalatok, alkalmazottak és kereskedők közötti tranzakciós megoldások piacán, 2017-ben több mint 26 milliárd euró forgalmat generáló tevékenység 78 százaléka digitális formátumokon keresztül zajlott.

Az Euronexten jegyzett és a CAC Next 20 indexben szereplő Edenred 45 országban működik és közel 8000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországon több ezer munkáltató és több százezer munkavállaló ismeri és használja naponta a cég termékeit és megoldásait.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.