Berlin fölött az ég

Gazdag nyári programkínálattal várja Berlin azokat, akik a tengerpart helyett a városlátogató túrát választják. A főváros lassan a légi közlekedésben is elfoglalja az őt megillető helyet.

'

„Berlin nem német város” – ingatta a fejét egy éve egy német cég ügyvezető igazgatója, amikor arról meséltem neki, mennyire nem láttam semmiféle jelét a híres német precizitásnak, pontosságnak és fegyelmezettségnek azon a rendezvényen, amelyen akkor voltam. Azóta rájöttem, igaza volt. Berlin, mint az összes többi nyugat-európai főváros, legalább annyira kozmopolita, amennyire német. Mint a többi metropolisban, itt is zajlik az élet: szép épületek, hangulatos kávézók, sok fa, bevásárlóközpontok, rengeteg ember és sok-sok program.

Számos múzeum és kiállítás emlékezett a második világháborúra befejezésének hatvanadik évfordulója alkalmából. Az újdonságok közül az egyik a város lakosságát is két részre osztó, májusban átadott „Meggyilkolt európai zsidók emlékhelye”. A híres New York-i építész, Peter Eisenmann által tervezett emlékmű szerintem elérte a célját: a 2700 betontömb között bolyongva át lehet élni valami keveset abból, amit a zsidók érezhettek – nekem ez eddig még egyetlen műalkotást szemlélve sem sikerült. Berlin nem felejti a falat sem; nyomvonalát macskakövek jelzik. Persze van a városnak egy vidámabb arca is. 2005 az építészet éve és Einstein-év is. Július 12. és szeptember 28. között lehet látogatni többek között a „Goya – a modern művészet prófétája” – című kiállítást, és megnyílt az Első Berlini Fényképészeti Fesztivál”. De ez csak néhány volt a sorban, még ezután jön a többi rendezvény, amelyeknek szintén se szeri, se száma. Számtalan szabadtéri koncertet rendeznek, itt tartják augusztusban az utcai művészek performanszát és még sok minden mást. (Aki bővebben olvasna erről a témáról, hasznos információkat találhat a www.berlintourist- information.de honlapon.) Bolyongani is érdemes a városban, ahol állandóak az építkezések. A nagy tervek közül az egyik, hogy lerombolják a volt NDK parlamentjét, a Palast der Republikot, és azt építik a helyére, ami eredetileg is ott állt: a Hohenzollern-palotát. A Sony Center – irodák, plaza, éttermek, kávézók együtt – felhőkarcolóknak ható épületei között folyamatos a pörgés. A kormányzati negyed rövid idő alatt a földből kinövő épületei is lenyűgözhetik a nézelődőket. Nekem személy szerint nem tetszettek, de az, hogy némelyiknek már beceneve is van (az egyiket például találóan „mosógépnek” nevezik), jelzi, hogy a berliniek elfogadták őket. Ha pedig túljutunk a kissé megalomán épületeken, kiderül, hogy a németeknek is van érzékük a szépség, a kecses részletek és a romantika iránt. A Haeckescher Markt körüli hangulatos kis udvarok akár Olaszországban is lehetnének.

Berlinben nem bonyolult a közlekedés: a metróhálózat áttekinthető, a – városnézésre is használható, gyakran emeletes – buszokra nem kell sokat várni. 1997 óta működik a velotaxi (kerékpáros taxi), amelyek a vb ideje alatt ingyenesek lesznek. Ez azért sem akármilyen élmény, mert ebben a városban különösen sok a zöldterület. És hogy milyen Berlin fölött az ég? Tessék elmenni és megnézni...

Az easyJet Schönefelden

2003 novemberében úgy döntött az easyJet légitársaság, hogy új gyűjtő-elosztó állomást alakít ki Európában. Nyolcvan pályázó közül az egykori Kelet-Berlin repülőterére, Schönefeldre esett a választás. A brit fapados az idén ősztől már 27 desztinációba repül a régi-új német fővárosból, köztük Budapestre is, így Schönefeld a légitársaság legnagyobb hubjává vált a kontinentális Európában. A diszkont-légitársaság 16, úgynevezett gyors check-in pultot működtet Schönefelden, ahol az idén várhatóan 3 millió utast fogad majd.

Arra lehet egyébként számítani, hogy Berlin légi közlekedése alapvetően megváltozik a nem túl távoli jövőben. Valószínűleg bezárják az abszurd módon a város közepén üzemelő Tempelhof repülőteret, és Tegel szerepe is folyamatosan csökkenni fog. 2006 első felében kezdik Schönefeld nagyobb ütemű fejlesztését, 2011-re pedig a tervek szerint ez a légikikötő bonyolítja majd a Berlin–Brandenburg régió teljes forgalmát.

Utunkat az easyJet támogatta (www.easyjet.com)
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.