Beszállókártya élményrepüléshez

Repülni szabadon, biztonságban, Budapesttől mindössze egy félórányi távolságra, a Nyugat-Cserhát lankái felett. A sétarepülés olyan élmény, aminek bárki részése lehet, és örökké emlékezetes marad. (x)  

A most induló szezon újdonságairól faggatjuk a program ügyvezetőjét, Nagy Balázst.

 

Veresegyháznál honnan indultok? Mit láthat, aki Veletek száll fel?

Veresegyházán, a Gombai cukrászdánál található a találkozó pontunk, minden repülés előtt itt fogadjuk utasainkat. Pilótánk bemutatkozása után, utaslistánk ellenőrzése következik, majd egy rövid tájékoztató a program menetéről. Következő lépésként pilótánk ellenőrzi az aktuális szél irányát és sebességét, a mért adatokból pedig meghatározza a felszállás helyét. A felszállóhelyre klimatizált, kényelmes kisbuszokkal szállítjuk a jelentkezőket.

Ugyanott van a felszállás/leérkezés? Ha nem, akkor hogy oldjátok meg a transzfert vissza az utasok autójához?

Mivel a hőlégballon a szél irányával és sebességével megegyezően repülő eszköz, a legritkább esetben tudja a pilóta a kiindulópontra visszanavigálni ballonját. A fel- és leszálló terület között átlagosan 10-15 km a távolság. A leszállás után utasainkat kisbusz viszi vissza a találkozási pontra.

Őszintén, mi a húzósabb? Az indulás vagy az érkezés?

Alapvetően egyik sem. Erősebb szél esetén a landolás tud vicces lenni, hiszen a hőlégballonon nincs fék, így a földet érés után, addig vonszolódik a földön, amíg a ballonból nem távozik megfelelő mennyiségű meleg levegő a megálláshoz. Ilyen esetben a kosár is felborul, de ez inkább vicces, mintsem komoly szituáció. Kevésbé szeles időben a kosár a földet érési ponttól el sem mozdul, szinte meg sem lehet érezni a leszállást.

Az emberek különbözőek. Kinek milyen programot, indulási időpontot ajánlotok?

Április 1-től október 31-ig tart a szezonunk, napi két repülést tervezünk. Az egyik a napkeltét követő két órában, a másik a napnyugtát megelőző két órában. Mind a kettő gyönyörű látvány, csodálatos élményt nyújt.

A koránkelőknek a reggeli repüléseinket ajánljuk, a többieknek pedig a napnyugtás alkalmakat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a reggeli időjárás, főleg a nyári időszakban, sokkal stabilabb, nagyobb a valószínűsége, hogy repülésre alkalmas a légkör.

Tudsz-e praktikus tanácsokat adni: egyen, igyon-e az utas indulás előtt, milyen ruhát, cipőt, csomagot vigyen magával?

Ruházat tekintetében a laza, sportos öltözet javasolt, mintha az ember kirándulni indulna. Gyakori kérdés, hogy „fent hideg lesz-e?”. A repülési területeinken 1000 -1500 méter magasságig emelkedünk fel, jelentős hőmérséklet különbség nincs a talajon tapasztalhatóhoz mérten, tehát nem szükséges túlöltözni. Hátizsákot, kézitáskát a fedélzetre nem lehet felhozni, viszont a transzfer buszban nyugodtan ott lehet hagyni. Fényképezőgépet, mobiltelefont tarthat magánál az utas repülés közben, viszont fokozott figyelmet kell fordítani ezen eszközök biztonságára.

Terveztek-e idén valamilyen újdonságot? Ha igen, mit?

Több újdonsággal is készülünk idén. A meglévő ballonjaink 2-5-8-12 személyesek, idén csatasorba állítjuk legújabb ballonunkat is, amely 16 utasunkat tudja egyidőben a magasba emelni. Ez a ballon az észak-balatoni desztinációnkban fog repülni.

Másik meglepetésünk, hogy az idei évtől megnyitjuk harmadik központunkat is, méghozzá a Balaton déli partján, így már oda is szeretettel várjuk a repülni vágyókat.

Lehet egy teljes csapatnak kibérelni egy repülést, vagy számolni kell azzal, hogy ismeretlenekkel együtt repül a jelentkező?

Természetesen van rá lehetőség, jelen pillanatban saját eszközeinkkel és pilótáinkkal egyszerre 40 főt tudunk a magasba emelni, ami az országban egyedülálló. Kisebb csapatok privát repülésére is van lehetőség akár már 5-6 főtől.

A veresegyházi ballon vezetőjét bemutatnád?

A Veresegyházi régióban jelenlegi vezető pilótánk Konecsni János: “Életemben először 2005-ben repültem hőlégballonnal – utasként. Akkor még nem tudtam milyen veszélyes droghoz nyúlok. Senki nem említette a ballonozás erősen addiktív hatását. Az első alkalommal eldőlt, hogy menthetetlenül függő lettem. Az azóta eltelt 15 évben több mint ezer órát töltöttem ballonkosárban a világ különböző tájai felett, és még mindig tud újat mutatni, adni. Betűkkel leírni, szavakkal elmondani nem lehet a lebegés élményét. A megtapasztalás az egyetlen járható út.”

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, hogy miért szereted a repülést, mit mondanál?

„A repülő feltalálása semmiség. A felépítése már valami. A repülés: az minden!” /Otto Lilienthal/

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?