Bezzeg Bécs: tavaly 7 százalékkal nőtt a vendégérkezések száma

A magyar turisták száma még ennél is nagyobb arányban (+12,4%) emelkedett.

23,9 millió eurós büdzsével gazdálkodik a Vienna Tourist Board, melyhez a saját bevételeiken túl Bécs városa és a Gazdasági Kamara húsz-húsz százalékkal járul hozzá; Ebbe a kalapba kerül a szállásdíjjal együtt beszedett üdülőhelyi díj teljes összege, és a turisztikai szolgáltatók által fizetett hozzájárulások is. De nem pihennek a babérjaikon, Delia Jungwirt, sajtófelelős Bécs számos újdonságról számolt be a Lánchíd 19-ben tartott tájékoztatóján.

Tovább bővül Bécs kulturális és zenei kínálata (jelenleg 160 múzeum, négy operaház, évi 15 000 koncert): A Wiener Sängerknaben új koncertterme (Augarten Zenei Központ) 2012 végén kezdi meg működését.2013 márciusától ismét megnyitják a Szépművészeti Múzeum Kincstárát, és ugyanekkor lesz látogatható a Liechtenstein hercegek városi palotája is, ez utóbbi kizárólag csoportok számára, előzetes bejelentkezés alapján. Idén nyáron a Múzeumi Negyed rendezvényei a divat köré csoportosulnak (Summer of Fashion, Vienna Fashion Week). Ősszel Bécs Erzsébet császár és királynő 175-ik születésnapját ünnepli, a Hofburgban található Sissi Múzeum mellett szeptembertől a Hofmobiliendepotban is rá emlékeznek (Sissi Korfun).

Új szállodák, köztük három dizájn hotel és a Ritz-Carlton luxus háza nyílik idén, jövőre belép a Kempinski és a Hyatt egy-egy szállodája is a versenybe. Érdemes a főváros megismerését kiterjeszteni a második és hetedik kerület fiatalos, hangulatos vendéglátóhelyeinek, kézműves boltjainak, látnivalóinak bejárására is. A gasztronómia mindenütt minőségi, kezdve a Szépművészeti Múzeumban csütörtökönként tartott ínyenc vacsorán, a híres Landtmann kávéházon át a Demel cukrászdáig, ahol Sissi kedvenc kandírozott ibolyái kaphatók. Puncsbárokkal, jellegzetes bécsi harapnivalókkal melegíthetik magukat, akik a november közepétől Karácsonyig rendezett ,kilenc téli vásár fény-és illatárjában merítkeznek. Szilveszterkor, mint megszoktuk, idén is egyetlen fesztiválterületté alakul a belváros.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.