Optimistán készül a síszezonra a Ski amadé

Ausztria legnagyobb sírégiója nagyszabású fejlesztésekkel, új szolgáltatásokkal készül a 2021/2022-es téli szezonra, és a békeidők vendégforgalmának 80 százalékára számít.

A tavaly 20 éves fennállását ünneplő Ski amadé öt sírégió egyesüléséből jött létre: a Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein, a Gastein, a Hochkönig és a Grossarltal területeket vonja egy ernyő alá. Itt a síelők és a snowboardosok összesen 356 lejtőn, 760 kilométernyi sípályán, 270 modern felvonó segítségével élvezhetik a téli sportokat, ráadásul mindezt egyetlen síbérlettel, amely nem kerül többe mint a magukat önmagukban értékesítő síterületeké. A sírégió ügyvezető igazgatója Christoph Eisinger a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Ski amadé a legkedveltebb osztrák régió az osztrákok, a hollandok, a dél-németek és a csehek körében, és a magyarok körében is egyre népszerűbb. Részesedésük 16 százalékos az osztrák sírégiók piacán.

Szinte korlátozás nélkül síelhetünk az idén

A Ski amadé a nagyon nehéz tavalyi szezon ellenére optimistán tekint a jövőbe és várja a vendégeket. Az érvényben lévő higiéniai és biztonsági előírások betartása mellett, de mai szemmel nézve túlnyomórészt korlátozások nélkül lehet majd síelni. Tavaly csak az osztrákok használhatták a pályákat Ausztriában, kötelező volt a távolságtartás, a felvonókon a maszkviselés, a síliftek csökkentett, 50 százalékos kapacitással közlekedtek, és zárva tartottak a szállás- és vendéglátóhelyek. Az említett szabályok szigorú betartásával az osztrák kormány egészségügyi szervezete, az Ages szerint egy megbetegedés sem történt a Ski amadé területén. Idén ugyancsak kötelező lesz a távolságtartás, a maszkviselés a felvonók épületében, a sílifteken és a zárt közlekedési eszközökön, nem lesz azonban kapacitáskorlátozás a felvonókon, nyitva tartanak a szállás- és vendéglátóhelyek, amelyeket az érvényes PCR teszttel rendelkezők, az oltottak vagy a gyógyultak vehetnek igénybe, és ugyanezekkel a feltételekkel vehetnek síbérletet is a vendégek. És ami honfitársaink számára a legfontosabb, hogy idén a külföldiek is élvezhetik az osztrák síterepek nyújtotta élményeket.


Új felvonók és hóágyúk
Az elmúlt évben az, hogy csak az osztrákoknak jutott ki mindez, óriási érvágást jelentett a Ski amadé régiónak is. Idén 5 százalékkal emelkednek az árak a 2020/2021-es szezonhoz képest, ez azonban messze nem ellensúlyozza az elmúlt évben elmaradt, és az idén is még alacsonyabb volumenben várható bevételeket – hangsúlyozta Christoph Eisinger. Mindemellett nemcsak a költségei, hanem a kiadásai is emelkedtek a sírégiónak, mivel a drasztikusan lecsökkent forgalom ellenére sem hagytak fel a fejlesztésekkel: a tavalyi és az előttünk álló síszezonban 5 új, rendkívül korszerű felvonóval gazdagodott/gazdagszik a régió 140 millió eurós ráfordítással, és a hóágyúrendszerek területén is komoly bővítés történt.


Rengeteg új szolgáltatás
A külföldi hűséges üdülővendégeknek most először elérhető a tavaly bevezetett my Ski amadé Friends Club program, amely egyedülálló ajánlatokkal, vonzó kedvezményekkel és partnerakciókkal kedveskedik a törzsvendégeknek. A Ski amadé a fenntarthatósággal kapcsolatos információival fontos lépést tesz a környezetkímélő, zöld üdülés felé. Az új online platformon, a www.skiamade.com/stay oldalon az üdülővendégek a síelés minden aspektusáról tájékozódhatnak az utazástól kezdve a szálláson és felvonókon át egészen a gasztronómiáig és tippeket is kapnak, hogyan tegyék fenntarthatóbbá a síüdülésüket. Az idei tél újdonságának számítanak a síszövetség ínyenc síútvonalai. Régiónként legalább egy kulináris síútvonal várja a vendégeket. A kiválasztott hütték helyi ételeket kínálnak, amelyek elkészítéséhez a saját gazdaságukból vagy a régióból származó alapanyagokat használnak fel. Vannak olyan gasztronómiai események is, amelyeket kis körben és a szabadban tartanak. Az ínyenc síútvonalakhoz csak síbérletre van szükség. Ezek megtalálhatók a Ski amadé Guide alkalmazásban és a www.skiamade.com/taste oldalon is.

Eldorádó vegánoknak és freeridereknek

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a sírégió öt tagja közül Hochkönig és Gastein. Az előbbi nagy vonzereje az egynapos „királyi túra“, amely során 6 hegycsúcsot síelhet meg az ember, és ez az egyetlen tanúsított vegán síterület, ahol a hütték kínálatában számos csak növényi eredetű fogás szerepel. A három falut felölelő Gastein-völgy nemzetközi különlegessége a 18 termálvízforrás, valamint a radonos gyógybarlang, a síterep pedig valóságos paradicsom a freeride szerelmeseinek. A Ski amadé teljes területén az idén is lesznek tematikus hetek, amelyekben a gyerekeké, a szépkorúaké, vagy helyi konyhaművészeté lesz a főszerep.


Jövőre már a régi forgalommal számolnak
A vendégforgalmi várakozásokkal kapcsolatos kérdésünkre Christoph Eisinger elmondta, hogy míg 2018/2019-ben 7 millió sínapot (1 sínap = 1 ember által síeléssel töltött nap) regisztráltak, 2019/2020-ban - amikor a járvány felütötte a fejét - már csak 6,8 millió sínapot, a 2020/2021-es szezonban pedig mindössze 1 millió sínapot rögzítettek a statisztikákban. A legfontosabb küldőpiacokon történt felmérések alapján magas az utazási kedve a síterület rajongóinak, éppen ezért az előttünk álló 2021/2022-es szezonban már a békeidőkbeli volumen 80-85 százalékára számítanak a Ski amadé turisztikai szakemberei egy esetleges negyedik hullám ellenére is, a 2022-2023-as szezonra pedig már a járvány előtti szint keresletét prognosztizálják.

 


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.