hirdetés
hirdetés

Biztonságra és stabilitásra törekszik Egyiptom

Egyiptom biztonsági helyzetéről és műkincseinek, régiségeinek jelenlegi állapotáról tartottak konferenciát az Utazás kiállításon.

hirdetés

A Magyar-Egyiptom Baráti Társaság által szervezett rendezvényen részt vett Aly El-Hefny, Egyiptom Arab Köztársaság nagykövete, aki elmondta, több európai ország már feloldotta a kiutazási tiltást állampolgárai számára és hangsúlyozta, az egyiptomi kiemelt turisztikai úti célokban nem esett kár és nem lett bántódása egyetlen turistának sem. Reméli, minél hamarabb feloldják nálunk is a kiutazási tilalmat, amelynek várható idejéről még nem lehet tudni. Elmondta, örültek volna, ha a tilalmat a magyar állam már az Utazás kiállítás előtt feloldotta volna, hiszen több európai ország már megtette ezt, de azt is megértik és tiszteletben tartják, hogy hazánk védeni kívánja honpolgárait.

A konferencián Dr. Vanek Zsuzsanna, egyiptológus ismertette a műkincsek forradalom utáni állapotát. Még tart a károk feldolgozása, összességében azonban elmondható, hogy kevesebb kár érte a műkincseket, történelmi emlékeket Egyiptomban a forradalom alatt, mint például az öbölháborúban. A Kairói Múzeumbeli incidensen kívül raktárakat, régészeti lelőhelyeket is értek támadások. A Kairói Múzeumból feltételezhetően a Tutanhamon kincseket szerették volna megszerezni, de szerencsére abba a terembe nem tudtak bejutni a támadok, ahol ezeket tartották. A múzeumban sok vitrint és szobrocskát összetörtek, megrongáltak két múmiát. Néhány tárgyat, szobrot el is vittek, ezek egy része már előkerült. Zahi Hawass, az időközben lemondott régiségügyi miniszter több alkalommal is bemutatta a sajtó képviselőinek, hogy nem érte olyan nagy kár a múzeumot, amiről két hete a turisták is meggyőződhetnek, hiszen újra fogad látogatókat az intézmény.

A konferencián a résztvevők megismerhették a Muszlim Testvériség történetét és a jelenlegi politikai helyzetet is. Mint ismeretes, Egyiptomot jelenleg katonai tanács vezeti, amelynek tagjai tisztában vannak azzal, hogy a turizmus mennyire fontos az ország gazdasága számára, ezért igyekeznek a béke és biztonság megteremtésére és fenntartására. Hamarosan új alkotmánya lesz az országnak és választásokat írnak ki az új kormány megalakítására.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk