Bolgár all inclusive-vita

Bulgáriában, a Fekete-tengeri üdülőhelyeken is egyre népszerűbb az all inclusive (AI) ellátást, bár a szolgáltatás ellenzőinek tábora legalább akkora, mint híveié.

Az AI rendszer előnyei kétségtelenek. Első helyen a szállítók, a kiadások és a személyzet előzetes tervezhetősége áll. A szállodások eddig úgy tartották, hogy az all inclusive szolgáltatás a vendégek önkiszolgálása révén nem igényel professzionális kiszolgálást, így alacsonyan képzett, alacsony fizetésű személyzet alkalmazható. Ennek viszont elkerülhetetlen végeredménye a szakmaiság visszaesése a szektorban.

A huszadik század ötvenes éveiben kialakult rendszernek hibája viszont, hogy rossz hatással van az üdülőkomplexumok éttermeinek forgalmára és bevételeire. Az AI ellátás másik nagy hátránya, hogy „segítségével” a Fekete-tenger partjára csalogatták Németország és Nagy-Britannia alacsony vásárlóerejű turistáit, ezáltal összeomlott az érdeklődés a kulturális programok iránt, visszaesett a városlátogató kirándulások és múzeumlátogatások száma.

Dr. Marin Neskov, a Várnai Turisztikai Kamara elöljárója az AI formát börtönturizmusként emlegeti. A rendszer azokban az országokban sikeres, ahol főleg a vakációs tömegturizmus dominál, és hoszszabb tartózkodásra érkeznek a vendégek. Gyors elterjedése révén a kiskeresetű emberek lehetőségeket kaptak az olcsó üdülésre viszonylag jó körülmények között. Ennek köszönhető, hogy Bulgáriát elárasztották a korlátozott fizetőképességű nyugati turisták, akik nem vesznek igénybe kiegészítő szolgáltatásokat.

Georgi Najdenov, a Best Western szállodák várnai menedzsere szerint a bed & breakfast fizetőképesebb vendégeket biztosít a hotelek számára, miközben az AI forma révén Bulgária a nyugati turisták tudatába olcsó desztinációként írja be magát. A négy- és ötcsillagos szállodák számának a növekedése viszont automatikusan emeli a kínálat színvonalát. Az ötcsillagos szolgáltatás nagyobb kiadásokat igényel, ami arra készteti a szállodaipart, hogy a német turistáknál fizetőképesebb vendégkörre váltsanak. Bulgária legközvetlenebb versenytársa, Törökország már kezd visszavonulni az all inclusive szolgáltatás jelenlegi formájától. Vigyázni kell, nehogy Bulgária magához vonzza a szegényebb turistákat, akiktől Törökország éppen most szeretne megszabadulni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.