Borturisztikai portál és szüretelési élménytúra kell

Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai fejlesztési lehetőségeiről és javaslatokról jelent meg egy összefoglaló írás.

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró vezetésével, illetve két kollégája, Balogh Imre és Vági József közreműködésével három hónapos riportszerű tanulmányútjuk végén jelentették meg összefoglaló írásukat Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai fejlesztési lehetőségeiről és javaslataikról. A tanulmány ismertetésére április 4-én, pénteken szakújságírók és érdeklődők előtt Sárospatakon kerítettek sort. Munkájukat Balogh Sándor alapítványa támogatásával, az ő felkérésére végezték. Feltérképezték és kutatták a térséget, a megye turisztikai sajátosságait, kipróbálták a szolgáltatásokat, és megnézték turistaszemmel, milyen értékek találhatók a megyében, illetve milyen lehetőségek vannak a fejlesztésre.

Kulcsfontosságú a tájékoztatás

„Nem igaz, hogy csak ott van turizmus, ahol óriási pénzeket ölnek bele” – szögezte le Kiss Róbert Richard, aki szólt arról is, hogy lelkesen támogatták munkájukat többek között Sárospatak és Sátoraljaújhely vezetői, de akadtak olyanok is, akiknek közömbös volt, hogy van-e turizmus községükben, vagy nincs.

A megyében tapasztaltak alapján megállapították, hogy javítani kell a települések szakmai portálját a látványosságok menedzselésében és az irányító táblák elhelyezésében. Arra van szükség, hogy az oda látogatók tudják, mit nézzenek meg, ahhoz hogyan jutnak el, és mit látnak ott. Úgy vélték, hogy a legtöbb helyen nem frissek az információk, pontatlanok a leírások, és az interneten sincsenek frissítések. Több tájékoztatás kell, és sokkal több információs tábla – szögezték le.

Sok a fesztivál, kevés a kiadó szoba

Örvendetesnek találták, hogy évente 420 jól szervezett fesztivált rendeznek, de ehhez kevés a szálláslehetőség, és azok sem állandó színvonalúak. Nehezményezték, hogy sok helyen – például a pincékben – nincs állandó nyitva tartási idő, ahhoz pedig, hogy a turisták jól tájékozottak legyenek, pontos információk kellenek. Van olyan település is, ahol 15-20 kilométeren belül egyáltalán nincs vendéglátóhely és program sem, esténként „csak a lábujjuk számolgatásával lehetne az időt eltölteni” – mondta.

Hiányoznak a csomagtúrák, külföldi példákat sorolva bizonyították be, hogy például egy szarvasbőgést is lehet úgy megszervezni, hogy az jövedelmező legyen, hiszen a szarvas nem kér pénzt ezért, csak magasleseket kell építeni és megszervezni a túrákat, pihenőhelyeket és parkolóhelyeket kell kialakítani. Javaslatokat adtak ahhoz is, hogyan lehet kevés pénzből színvonalas turisztikai kínálatot nyújtani.

Több helyen nem az összefogásban látják a megoldást, hanem egyedül akarnak, segítség nélkül előrelépni. A települések feltérképezése után megállapították, egyedülállóan példás együttműködésre bizonyíték Sárospatak és Sátoraljaújhely vezetőinek összefogása.

A tanulmány javaslatai

A tanulmány többek között javaslatokat is tett a turizmus fellendítése érdekében. A szlovák-magyar határon a kihasználatlan épületeket fel lehetne használni információs pontok létesítésére, parkolóhelyeket kell kialakítani a látványosságoknál, információs táblákat kell felszerelni, amely végig mutatja az utat a célig, borturisztikai portált kell indítani, szüretelési élménytúrát lehetne szervezni, amely más helyen már jól működik. A szállás- és vendéglátóhelyeket az interneten oly módon kell feltüntetni, hogy az információ mindig pontos és naprakész legyen. Ezen kívül lenne igény a vallási és zarándokturizmusra is. A csomagtúrák ajánlásánál figyelembe kell venni az aktív és az ökoturizmust is, a szolgáltatásokba pedig rendszert kell vinni.

Az Észak-Magyarország és a szűkebb tokaj-szerencsi kistérség eddig kiaknázatlan lehetőségeit és a fejlődés irányait felvázoló tanulmány készítői a javasolt csomagtúrák közül néhányat ki is dolgoztak. A térség kihasználatlan turisztikai vonzereje többek között a Megyer-hegyi tengerszem, Szent Orbán pápa ereklyéje és a szerencsi képeslapmúzeum.

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi régiójának marketing vezetője méltatta a tanulmány jelentőségét, és megállapította, hogy az a régió szemléletformálását is segíti, illetve rávilágított arra, hogy milyen értékeink, mekkora kincseink vannak, és javaslatokat is tett arra, hogy azokat hogyan aknázzák ki. Amit mások kitaláltak, azt csak adaptálni kell erre a térségre – mondta Molnár Anita, megköszönve a munkát.

Sárospatak polgármestere szerint Sátoraljaújhely és városa úgy dolgoznak, mint ikervárosok, egymásra támaszkodva. „Itt az ideje véget vetni a pet-palackos, műanyagpoharas, 300 forintos borturizmusnak” – mondta Aros János, aki szerint az igényes turisztikai kínálat alapozza meg a sikeres turizmust.

A tanulmány bemutatása után a város polgármestere a Vár Vendéglőbe hívta meg kötetlen beszélgetésre a szakújságírókat, ahol ebéd után Sárospatak városának fejlesztéséről adott tájékoztatást, majd megtekintették a pataki várat, ahol 1708-ban II. Rákóczi Ferenc az utolsó kuruc országgyűlést tartotta.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?