Bükfürdő – a változás kora

Utoljára hosszú évekkel ezelőtt jártam Bükfürdőn, így egy friss meghívásnak eleget téve kíváncsian vártam, mit nyújt most a vendégeknek a fürdőváros a termálvízen kívül.

Atanulmányút igazán üdítő élmény volt – azt ígérték, „vitaminbombá­ban” lesz részünk. Egy biztos: két nap nem elég arra, hogy kiélvezzük mindazt, amit Bükfürdő nyújtani tud, arra viszont tö­kéletes, hogy visszavágyjunk ide.

FÚZIÓS TERÁPIA ÉS PROGRAMKAVALKÁD

Az érkezést követően Vörös Imre, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója elmondta, hogy bár a büki gyógyvíznek ko­moly múltja és vonzereje van, ez ma már nem elég a sikerhez: szükség van az élményre, a családi szolgáltatásokra, a medical well­nessre is. Ennek szellemében az elkövetkező három évben is folytatódnak a fejlesztések, még nagyobb hangsúlyt fektetve a csalá­dosok és az idősebb korosztály igényeire. Sor kerül majd belsőépítészeti újításokra, a munkatársak képzésére is.

Dr. Göde György, a fürdő orvos igazga­tója és a Danubius Health Spa Resort Bük főorvosa kiemelte, hogy mind a fürdőt, mind a szállodát ma már az egészségtudatosabb, fiatal korosztály is felkeresi az idősebbek mellett. A fürdőben részben azért hozták létre egymástól szeparáltan a különböző részle­geket, hogy ne zavarják egymást a pihenni vágyó nyugdíjasok, a fiatalok és a gyermekkel érkező családosok. Az új célcsoportok új kezelések bevezetését is szükségessé tették, így a masszőröknek egzotikus masszázs­típusokat is meg kellett tanulniuk. Ma már egyre gyakoribb az úgynevezett fúziós terápia a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumban: ha valaki egy térdsérülést követően speciális terápiát igényel, mellette igénybe vehet egyéb, relaxáló vagy más problémákat – például légúti betegséget – orvosló kezeléseket is.

Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Közhasz­nú Turisztikai Egyesület TDM- és projektme­nedzsere elmondta, hogy a Vas megyébe látogatóknak több mint a fele Bükfürdőre érkezik, az idei vendégéjszakák számában pedig 4,4%-os növekedés figyelhető meg augusztusig a múlt évhez képest. Két fő cél­csoportjuk van: az ötven év feletti korosztály, illetve a természetközeliséget, aktivitást ke­reső fiatal párok és családok. Pálffy Tamás kiemelte, hogy korábban a fürdőzés után nem igazán volt szórakozási lehetőség a fürdővá­rosban, mostanra azonban már egyre több program közül választhatnak az ide érkezők.

Játszóterek épültek, lehet biciklit kölcsönözni, kialakítottak egy 510 méter hosszú Kneipp® száraztaposó-pályát, illetve egy organikus pihenőpontot. Szabadtéri fitneszpark is várja a látogatókat, ahol a mozgássérülteknek is lehetőségük van a testedzésre, sőt itt található Magyarország elsőként minősített, 18 lyukú golfpályája és egy megmászható kristály­szerkezetű kalandtorony is.

SZABADTÉRI FITNESZPARK

A büki TDM Egyesület tagjai a helyi három- és négycsillagos szállodák, az ötszáz magán­szálláshelyből száz is ide tartozik, de a tagok között szerepel a város önkormányzata is.

A TDM fejlesztései a környezettudatos­ság, a fenntarthatóság, a szolidáris, illetve szimpatikus turizmus kialakítása mentén zaj­lanak, amivel céljuk, hogy a város a rekreáció fellegvára legyen az egész család számára. Az egyesület céljai között szerepel egy büki „gasztroforradalom” végrehajtása, amihez a termelői piac kialakítása már előkészítés alatt áll. Az éttermekben időszakos menü­sorokat lehet majd találni, a fogásokhoz helyi alapanyagokat fognak felhasználni.

Spilenberg Andrea, a turisztikai egyesület elnöke elmondta, hogy 2013-ban Bükfürdő is részt vett azon az EDEN-pályázaton, amely az akadálymentes turizmusról szólt. Az en­nek keretében megrendezett konferencián az európai szakemberek nagyra értékelték a Bükfürdőn található, mozgássérülteknek szánt kültéri fitneszparkot, amely közvet­lenül csatlakozik a gyermekjátszótérhez. A TDM idén indul egy, az Európai Bizottság által közzétett, az akadálymentes turizmus desztinációs szintű fejlesztésére vonatko­zó pályázaton. Ha megnyerik a kért 121 190 eurót, akkor a többi között olyan, szemlélet­formálási célú mobil installációkat készíte­nének, amelyekkel a különböző célcsoportok fogyatékossága, életének nehézsége „model­lezhető”, így az ide látogatók megismerhet­nék, hogy milyen kerekes székkel közlekedni terepen, vagy hogyan tájékozódnak a vakok és gyengénlátók.

AZ ÉRZÉKEK KÉNYEZTETÉSE

A prezentációkat követően nem maradt más hátra, mint kipróbálni a fürdőt és annak szol­gáltatásait. A fürdő új medical wellness rész­legén nem csupán a hagyományosnak mond­ható kezeléseket vehetjük igénybe, hanem igazi újdonságokban is részünk lehet. Választ­hatunk bambuszmasszázst, amelynek során egy bambuszrudat a testen erőteljesen gör­getve lazítják el az izmokat, a szinkronmas­százsnál pedig egyszerre ketten masszírozzák a testet, a mozdulatok tökéletes összehango­lásával. A medical wellness részlegen talá­lunk sószobát, de kipróbálhatjuk az Aquajetet, a vízen lebegés élményét nyújtó száraz hid­romasszázságyat is. A szaunamesterek ál­tal vezetett szaunaszeánszok és a többféle szaunatípus, a Kneipp-taposó, a külső-belső termálmedence és az élményfürdőrészleg mind az ellazulásunkat szolgálja.

Az egész napos pancsolás után érde­mes felkeresni a Fürdő éttermet, amelyet a Pereznyák család üzemeltet. Pereznyák Zoltán, a fiatal séf a hagyományos fogá­sok teljesen újragondolt formáit varázsolja a tányérra, amelyek látványa legalább olyan csábító, mint az ízvilága.

JÖNNEK A CSEHEK

Katz Péter szállodaigazgatótól megtudtuk, hogy az 1986-ban svéd hitelből épült, im­már 28 éves bükfürdői Danubius Health Spa Resort Bük az első időszakban klasszikus gyógyszállodaként üzemelt, és főként német, osztrák és svájci nyugdíjasok jöttek ide. Az átlagos vendégéjszakaszám akkor hét–kilenc között mozgott, a hotel foglaltsága a kez­detektől tíz éven át 85-90 százalékos volt. Ahogy egyre több gyógyszálló épült az or­szágban, úgy csökkent a hotel vendégforgal­ma, a szálloda vezetése egy idő után kezdett fókuszálni a magyar vendégekre is. A szol­gáltatásbővítés érdekében 2012. november 1-jén bevezették az all inclusive szolgáltatást.. Megépült a gyermek-élménymedence, bébi-és kamaszjátéktermek nyíltak, animációs programokat vezettek be. Bükfürdőn egyre több a cseh vendég: ma már 12-13 százalék a cseh szállóvendégek aránya a hotelben.

ELLAZULÁS, KINCSKERESÉS

A tanulmányút második napján a Danubius Health Spa Resort Bük számos jótékony ke­zelése és lazító programja közül választhat­tunk. A levendulás masszázs, a – szintén le­vendulás – aromafürdő masszázsfunkcióval és a gyógyító, pihentető sóbarlang csak né­hány a számos lehetőség közül, a halpedikűr pedig már csak hab a tortán. Természetesen a szállodában is van fedett termálmeden­ce és élménymedence szabadtéri és fedett résszel, de a mozogni vágyók a hideg vizes medencében is úszhatnak néhány hosszt.

A lazítás után Horváth Lívia, a turisz­tikai egyesület marketingmenedzsere egy kincskereső Geocaching-túra keretében kalauzolt végig a város nevezetességein, majd a helyi termelők portékáit – többek között kolbászokat és sonkákat, mézet és mézeskalácsot, illetve borokat – kóstolhat­tuk meg. Büki kalandozásunk a gyönyörűen felújított városházán ért véget, amelyet dr. Németh Sándor polgármester mutatott meg a csoportnak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.