Cárok nyomában: Moszkva és Szentpétervár

Két külön világ az orosz birodalom régi és új fővárosa. Aki felkeresi mindkettőt, talán jobban megérti a történelme folyamán Európa és Ázsia között ingadozó birodalmat. Moszkvát és Szentpétervárt egyre több honfitársunk akarja felfedezni.

Üdvözöljük a hős városban! – köszöntötte csoportunkat a seremetyevói repülőtéren az idegenvezető. Mint kiderült, ez a légi kikötő, akárcsak a másik kettő, Moszkva belvárosától jókora távolságra található. Útközben rengeteg erdőt, parkokat, kerteket láthatunk: a város 37 százaléka zöldövezet – tudtuk meg Dr. Schneidgen József idegenvezetőtől, aki 50 éve dolgozik a turizmusban.

A Nemzetközi Turizmus Akadémia professzora azt is elmondta, hogy mint minden évben, idén is 10 új metrómegállót adnak át az orosz fővárosban. A metróvonalak hossza eléri a 340 kilométert, a 205 állomáson hétközben naponta hatmillió, ünnepeken akár 9 millió utas fordul meg. A 18 metróvonal egyetlen, 55 rubeles jeggyel végigjárható. 2016-ban 6 millió turista látogatott Moszkvában, 60 százalékuk volt orosz, a többi külföldről érkezett. A legtöbb turista Kínából, Iránból és Németországból jön. Manapság 30 százalékkal csökkent a kiutazás, inkább belföldön nyaraltak az oroszok.

Ha Oroszország, akkor Aeroflot!

Oroszország és nemzeti légitársasága, az Aeroflot elválaszthatatlan egymástól. A hatalmas ország felfedezéséhez kiválóan alkalmas az Aeroflot. A Brand Finance szaklap szerint az Aeroflot a legerősebb orosz márka és a legerősebb légitársasági márka globálisan. A légitársaság modern repülőgépekből álló flottájának fedélzetén kimagasló kiszolgálást kapnak az utasok, amely ötvözi az orosz vendégszeretetet a globális sztenderdekkel. Az Aeroflot a nagy légitársaságok között az egyik legfiatalabb flottával rendelkezik: a gépek átlagéletkora csupán 4,2 év. A légitársaság magas szintű szolgáltatásait a Skytrax hivatalosan négy csillagosnak minősítette.

A buszos városnézés után egy éjszakát töltöttünk a négycsillagos Hotel Izmailovo épületkomplexumban. A hatalmas szállodában kétezer ember álmodhat egyszerre a másnapi látnivalókról, rögtön mellette egy színes skanzenben mindent meg lehet vásárolni.

Tornyok és kupolák

Moszkva legfontosabb terét, a Vörös teret és a Kreml épületegyüttesét szinte mindenki ismeri, legalább képekről. A hetvenes évek végén én is láttam, most mégis újra meglepett a színes hagymakupolák látványa. A Kreml bejárata a hatalmas Szentháromság-torony, amely 1495-ben épült és 80 méteres magasságával a Kreml legmagasabb tornya. A Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség-listájára. A Kremlben található a hatalmas Cár-puska – legalábbis ez olvasható rajta –, ami valójában ágyú, és a 200 tonnás Cár-harang, amelyet nem használtak soha, mert öntés közben megrepedt.

A Vörös téren áll a város egyik legismertebb építészeti remekműve, a színek tornyokkal és kupolákkal díszített Blazsennij-székesegyház. Az épület 1555-61 között épült Rettegett Iván cár rendeletére, aki ezzel ünnepelte meg a kazányi tatár kán felett aratott győzelmét. A székesegyház egy főtemplomból és nyolc kisebb, belülről átjárható templomból áll, amelyek a győztes csaták napjának védőszentjei nevét viselik.

A Székesegyházak terén megnéztük a cárok koronázó templomát, az Uszpenszkij székesegyházat, az Arhangelszkij-székesegyházat, amelyet Mihály arkangyalnak szenteltek, és amelyben a Rurikok, az első cárok és leszármazottjai végső nyughelyét találjuk.

Az Arbat és a GUM

Sétáltunk Moszkva leghíresebb utcáján, a több mint egy kilométer hosszú Arbaton, amely művészek, zenészek, költők, írók és értelmiségiek törzshelye. Az itteni üzletek, éttermek és kávéházak a moszkvaiak és a külföldiek körében egyaránt népszerűek. Az 53-as szám alatt lakott egykor Puskin a feleségével, a ház ma múzeum, de nem messze innen élt Tolsztoj is.

Nem hagyhattuk ki a GUM áruházat sem, amely minden igényt kielégítő luxusáruházzá alakult át az évek alatt. Metróztunk egyet, el is csodálkoztunk, hogy lehet 30 másodperc alatt ki- és beszállni a metrókocsikból úgy, hogy szinte azonnal jött a következő szerelvény.

A Megváltó Krisztus-székesegyházat se lehetett kihagyni. A Kremltől nem messze a Moszkva folyó mentén épült a világ legmagasabb ortodox temploma.

Innen újra a seremetyevói repülőtérre vezetett utunk, ahonnan az Aeroflot gépével Észak Velencéjébe, vagyis Szentpétervárra repültünk.

Szentpétervár, ablak Európára

Nagy Péter cár által alig több mint háromszáz éve új fővárost alapított a Néva folyó torkolatánál azzal a céllal, hogy „ablakot nyisson Európára” – írta Puskin. A város volt az orosz birodalom fővárosa 1712-től 1917-ig. Pétervárt azonban sokan még mindig Leningrádnak nevezik, főleg azok, akik egykor harcoltak a városért, vagy itt éltek az 1941 és 1943 közötti blokád alatt.

Idegenvezetőnk, Karlova Mónika édesanyja a hatvanas években Leningrádba jött tanulni, de örökre itt maradt, mert szerelmes lett. Mónika büszkén meséli, hogy a városban 2013-ban célul tűzték ki, hogy elérjék az évi 5 millió látogatót és így bekerüljenek a világ 5 leglátogatottabb városa közé. Ezt tavaly már túl is teljesítették: 7 és fél millió turista érkezett hozzájuk.

Szentpéterváron az idegenforgalmi szezon áprilistól október végéig tart, de egyre hosszabb a szezon. Idegenvezetőnk arra is felhívta a figyelmünket, hogy a látványosságokba, palotákba, múzeumokba érdemes a csoportos látogatáshoz még az út lefoglalásakor jelentkezni, mert az egyéni látogatóknak és a nem tervezett vendégeknek egyre nehezebb bejutni ezekbe.

Egyre több a kínai turista, „Vörös útvonal” néven külön programot várja őket hamarosan. Ebben benne van az Auróra cirkáló megtekintése, a Lenin múzeum, a mauzóleum és Lenin kunyhója a Finn-öböl partján. Jelentős számban érkeznek hajón skandináv turisták is, akik hajnalban, nyitás előtt nézik meg a palotákat, az érdekességeket.

Éjszakáinkat a Hotel Oktyabrszkajában töltöttük, ahonnan a legfőbb látnivalók gyalogosan is megközelíthetőek. Szeretik a magyar turisták ezt a hotelt, mert barátságos, ráadásul a híres Nyevszkij sugárúton található. Néhány lépésre több kiváló önkiszolgáló étterem van, egy sarokkal arrébb pedig egy hatalmas bevásárlóközpont, amelynek több emeletén a legdivatosabb árukat találjuk. A földszinten pedig olyan élelmiszerüzletet, amelynek zöldséges részlegén csak a különböző narancsok egy hatméteres pultot foglalnak le.

A városnézésen a Szent Izsák Székesegyházat, a Téli Palotát, a Nyári Kertet és a Felvonulás teret is megnéztük. Átsétálunk a Vasziljevszkij-szigeten és a Szenátus téren, ahol I. Péter cár bronz lovasszobra látható. A város első épülete a Péter-Pál erőd volt, melyet a város egyik főépítésze, Domenico Trezzini tervezett. Az ő munkája a váron belül található Péter-Pál Katedrális is, ahol I. (Nagy) Pétertől III. Sándorig minden orosz cárt koronáztak, illetve ahol az utolsó orosz uralkodó, II. Miklós és családjának hamvai nyugszanak. A Péter-Pál erődbe a hatalmas, diadalív alakú Péter kapun át jutunk be. Az erődítményen allé vezet végig, amely a Péter-Pál székesegyházhoz vezet.

Szentpéterváron természetesen kihagyhatatlan látnivaló a világ legszínvonalasabb képzőművészeti gyűjteményei közé tartozó Ermitázs. A hat részből álló múzeum négy épületben helyezkedik el: a Téli Palotában, a Régi, az Új és a Kis Ermitázsban. A főépületet, a Téli Palotát Rastrelli építette 1754-62-ben Erzsébet cárnő számára. II. Katalint tekintik a gyűjtemény megalapítójának, mivel ő szerezte az első festményeket. A Pétervártól néhány kilométerre fekvő Puskinban Katalin cárnő palotája várt minket.

A Carszkoje Szeló-i palotát szintén Rastrelli tervezte 1752-ben Erzsébet cárnő megrendelésére. Erzsébet édesanyja, I. Katalin tiszteletére nevezte el az épületet Katalin-palotának. A cárok kedvelt nyári rezidenciáján szinte minden építészeti stílus megtalálható, a termek roskadoznak az aranydíszítéstől. A legfigyelemreméltóbb az ezer négyzetméteres trónterem és a nemrégiben helyreállított, világhírű Borostyánterem volt, amely pontos másolata a háború után eltűnt eredetinek.

Betértünk a Vodka múzeumba is, ahol több mint hatszáz különféle vodkát állítottak ki, és megtalálható itt a világ összes vodkaalapú koktéljának receptje. Az ital történetét is megismerhettük az 1400-as évektől napjainkig. A kóstolószobában marinált gombák és uborkák kíséretében többféle vodkát teszteltünk.

Felkerestük a furcsa nevű, Véren Megváltó templomot, amely azon a helyen épült, ahol 1881-ben II. Sándor cárt orosz anarchisták felrobbantották. A templom belső tereinek díszítéséhez a mozaikképek, ikonosztázok, a padló és a mennyezet díszítéséhez több mint 20-féle ásványt, többek között jáspist, rhodonitot, porfírt és olasz márványt használtak fel. A szerencsétlen sorsú templomot 1917 után bezárták, raktár, hullaház és színházi díszlettár is működött benne.

A városban élt és dolgozott Glinka, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij, Stravinsky és Sosztakovics is. A Puskin Könyvtár híres gyűjteménye zömmel a költők saját könyvtárából áll össze. A legismertebb orosz írók és költők közül többen éltek Szentpéterváron, így Puskin, Dosztojevszkij, Gogol és Ahmatova is. A Néván horgonyzó Aurora múzeumhajót minden utazó meglátogatja, külön látványosság, amikor a nyílt vizek eléréséhez a nyitható hidakat éjszakánként felemelik.

Virágvasárnap értünk el a rózsaszínbe öltözött Keresztelő Szent János templomához, ahol megnézhettük a barkaszentelést. Miséztető templomról lévén szó, fejkendővel mehettünk csak be, és fényképezni is tilos volt. Ez az a templom, amelyet Nagy Katalin építtetett arra a mocsaras területre, ahol a jó hírt kapta, hogy az orosz katonák győzelmet arattak a törökök felett és így megnyílt az út a vágyott fekete-tengeri kikötők felé.

Az 1000 út utazási iroda munkatársa, Márk László szerint itt az ideje, hogy megváltozzon a trend, a London-Párizs-Róma tengelyen túl újra fel kell fedezni Moszkvát és Szentpétervárt. A számok biztatóak: tavalyhoz képest már most 40 százalékkal jobbak a foglalások.

Hazafelé jövet Seremetyevón megnéztünk egy különleges kapszulahotel. Ezek a szobák rövid időre is kivehetők, hogy két hosszú utazás közt legyen hol pihenni. A szobák nem nagyok, de minden kényelemmel el vannak látva.

Gyorsan elrepült ez a néhány nap Oroszország két gyönyörű városában. Már most visszavágyunk.

Köszönjük a meghívást az 1000 Út Utazási Irodának és az Aeroflotnak.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?