Cirok: Megreformálhatja a sörpiacot?

A gluténmentes élelmiszerek iránti mind nagyobb igény, és a reformétrend egyre népesebb tábora miatt terjed a cirok alkalmazása a humánélelmiszer-termelésben. A világ más tájain fogyasztott, de Európában jobbára ipari alapanyagként, esetleg takarmányként ismert cirok népszerűsége rohamosan nő, és néhány éven belül az egyik legkeresettebb reformalapanyag lehet.

Tavaly átlépte a kétezer tonnás lélektani határt a fehér cirok humán élelmezésben való felhasználása az Európai Unió 28 országában – közölte lapunkkal a Sorghum ID francia szervezet, amely a ciroktermesztők érdekeit képviseli. Az egyelőre szerény állomás valóban szimbolikusnak mondható, ám a jelek szerint a következő lépcsőfokok megmászása már nem tart sokáig az egyre népszerűbb növénynek. A cirok felhasználása ugyanis rohamosan terjed Európában, és az ipari, valamint takarmányként való alkalmazás mellett mindinkább fel-feltűnik reformélelmiszerek alapanyagaként is. Az emberi élelmezésben világszinten Afrika jár az élen, Európa tudatosabb fogyasztói rétege pedig leginkább az újdonságokra mindig nyitott Németországban, ezt követően pedig Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban érdeklődik a ciroktermékek iránt.

Világszinten már más a helyzet: amit Európa trendsetter és tudatos vásárlói újratanulnak, az Afrikában, valamint Ázsiában, Ausztráliában és az amerikai kontinens egészén is hódít. A cirok a világ ötödik legtöbbet termelt szántóföldi gabonaféléje, a globális termelés mára meghaladja a 60 millió tonnát. A legnagyobb előállítók között van az Egyesült Államok, Szudán, Nigéria, Mexikó, valamint India és Argentína. A világtermelés mintegy 35 százaléka, tehát több mint 20 millió tonna kerül emberi fogyasztásra, a többit javarészt állati takarmányként hasznosítják. A humán felhasználás azonban várhatóan jelentősen nőni fog az elkövetkező években. Ami ugyanis korábban az afrikai népek hagyományos étrendje volt, az az egyik legújabb és feltehetően nagy jövő előtt álló táplálkozási trend Európában.

A gluténmentes élelmiszerek iránti egyre növekvő igény a fejlett országokban mind újabb alapanyagokat és recepteket követel meg. A cirok gluténmentes volta, és jó ipari hasznosíthatósága, egyszerű kezelhetősége különösen alkalmas alapanyaggá teszi ezen a piacon.

Az élelmiszerként való felhasználásban szinte kizárólag a fehér magvú cirok tör előre, mivel az ebből készült liszt nagyon hasonlít színében és állagában is a búzalisztre, vagyis a szokásos élelmiszereink állaga és színe lényegében nem változik meg, ha a búzalisztet cirokliszttel helyettesítjük. Ezalól kivételek a sütőipari termékek, az eltérő fehérjetartalom miatt ugyanis nem helyettesíthető a búzaliszt. A sörgyártás ugyanakkor kiválóan működik cirokkal. A fehér ciroklisztnek ráadásul nincs is jellegzetes, szokatlan íze, amely elriaszthatná a vásárlókat.

A cirok a humán élelmezésben leginkább tortillaként, kekszként, pizzatésztaként jelenik meg számos felhasználási lehetősége mellett, ám egyre többször használják adalékanyagként is a búzaliszt helyettesítésére. Az egyelőre kézműves sörfőzdék által szerte Európában, például Olaszországban főzött és értékesített ciroksör előtt is nagy jövő állhat, részben gluténmentes mivolta, diétás jellege, részben pedig az általános kézműves sörreneszánsz miatt.

Forrás: Store Insider


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.