Csengetett, Mylord?

Fehér glasszékesztyűben, kifogástalan eleganciával, frakkban felszolgálható ételsor fontos emberek részére, amely mellé nemcsak illenek a különleges bortételek, hanem a fogások is mind, egytől-egyig tartalmaznak bort. Ugyanis Kiripolszki István (ex-KOGART Ház, Arany Kaviár) az alkoholt fűszerként használja libamájas előétele, majd olasz tésztája főzése során, a főfogásként tálalt marhasültbe is bőven locsol bele, sőt, az étkezést lezáró desszert készítésekor sem hagyja el.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„A bor, mint fűszer” téma szerepelt a Coninvest Kft. októberi programján, amelyet „Séfműhely – Gasztronómiai műhelytitkok sztárséfektől” elnevezésű rendezvénysorozatuk keretein belül tartottak budaörsi bemutatókonyhájukon. A séf a következőket készítette, miközben folyamatosan elmagyarázta a szakmai vendégeknek (szakácsok, séfek, sous-séfek e program látogatói) mikor, miért és mit csinál.

1. Libamáj rendhagyó módon. A libamájat előző nap tokaji borba bepácolta, és vákuumban egy éjszakát állt. Reggel összeturmixolta, jeges fürdőben zsírt a májjal összekeverte, miközben tejszínhabbal lazította (58 fokon átkeverte), zöldalma mousse-t szifonból kinyomva tett a tetejére, és egy-egy pohárba két kanálnyi friss libamájkrémet tett. Egyben felhívta a figyelmet egy kreatív csepeli fiatal kertészre, aki csodákat művel. Tőle szerezte be azt a szecsuáni borsvirágot, amit az étel elfogyasztása előtt ajánl adni a vendégeknek, mert különös ízvilág kavalkáddal szinte „megágyaz” az ízlelőbimbóknak, az előétel legtökéletesebb éléményének élvezetéhez. Mindehhez hozzájárult még a Disznókőnek az a 3 puttonyos aszúja, amit a libamájas előétel mellé ajánlott dr. Konkoly Mihály, az egri Gróf Buttler képviseletében.

2. Sütőtökös töltött olasz tészta, lazaccal. Amikor Kiripolszki egy olasz, két Michelin-csillagos étteremben stázsolt, ott tanulta ezt a receptet. Sok tojásból, durumlisztből készült, igazi olasz tészta való hozzá, amelyet „caramelle”, azaz cukorka alakra formáz. A lazacot megsütötte (140 fokon, 8 perc alatt a Convotherm sütőben), szétnyomta, sajt helyett szórta rá a tésztára, bergamot olívaolaj esszenciával ízesítette. Hozzá a borász könnyed, illatos fehér bort töltött a poharakba, a csopaki Jásdi pincészet cserszegi fűszeres tételét, amely – hívta fel a figyelmet a szakember – dugóval lezárt bor, így ízvilága különlegesen ásványos, parfümös.

3. Provance-i recept alapján készült mártással marhapofa, zöldségekkel. A főétel burgindi marhasültre „hajazott”, a szósz ez esetben a meghatározó. Marha, borjú és szárnyascsontból készült, a marhapofa pedig konfitálással, libazsírban (4-5 órán keresztül, 135 fokon), két tepsi közt kipréselve, friss bébizöldségek kíséretében került tálalásra. Hozzá tartalmas, fűszeres, de nem túl magas alkoholfokú vörösbor került a poharakba, az egri borvidékről, Balga István pincészetének syrah-ja.

4. Habsburg György kedvenc desszertje - vörösboros feketeerdő tortácska. Brownie piskótából készült, benne bor, enyhén sózva, krémje csokoládé ganache (55 %-os csokiból), joghurttal, amaréna meggyel, rozmaringgal. Hozzá a Gróf Buttler csokoládét idéző, 2012-es merlot-ja került a poharakba, ami töppedt szőlőből készült.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.