Csődbe ment az Astra-biztosító, helytáll a garanciaalap

Hamarosan beszüntetheti működését Magyarországon az Astra Biztosító, miután szerdán a román pénzügyi felügyelet fizetésképtelenné nyilvánította a társaság anyavállalatát. A magyar piacon egyebek mellett utasbiztosítást is kínáló vállalat irodái nyitva tartanak, de megnövekedett ügyintézési időre hívják fel az ügyfelek figyelmét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén befejezi tevékenységét, azonban a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek - figyelmeztetett a CLB Biztosítási alkusz csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében. Közölték: az érintetteknek mostantól érdemes minden eddiginél jobban figyelni az Astrával kapcsolatos híreket, elsősorban az MNB hivatalos közleményeit, mert napról-napra változhat az ügyintézéssel kapcsolatos tudnivaló.

Kiemelik, hogy a hiányzó díjakat azért kell befizetni, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Akiknek nincs díjhátraléka, egy esetleges balesetkor változatlanul számíthat kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulón pedig érdemes biztosítót váltani, és a casco, a lakás- és a vagyonbiztosításokat szintén az évfordulókon, a szerződésre érvényes feltételek szerint lehet felmondani az Astránál. Vagyonbiztosításra azonban, aki megteheti, párhuzamosan másik céggel is szerződhet - írták.

Szerdán fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig közölte: a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta azAstra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását. A román biztosító valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak. A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével - mint felszámolás alatt álló biztosítóval - szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.

A vállalat helyzetével kapcsolatban az Astra magyar nyelvű honlapján cikkünk írásakor még nem volt fenn semmilyen aktuális tájékoztató, ellenben Facebook-oldalukon így tájékoztattak: …”a román garancia alapban elegendő a fedezet az ügyfelek kártalanítására – minden termék vonatkozásában. Mivel az Astra Biztosító tagja a MABISZ-nak, így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) károkra a magyar kártalanítási számla is fedezetet nyújt.

Kárbejelentés továbbra is kizárólag Társaságunknál tehető meg az eddig ismert módokon: - online (ezt ajánljuk leginkább): KGFB: http://www.astrabiztosito.hu/…/gepjarmu-karbejelentes-onlin… Casco: http://www.astrabiztosito.hu/…/gepjarmu-karbejelentes-onlin… Vagyon (lakás, vállalkozás): http://www.astrabiztosito.hu/…/gepjarmu-karbejelentes-onlin… - e-mailben: gépjármű károk esetén: kar@astrabiztosito.hu, vagyonbiztosítási károk esetén: vagyonkar@astrabiztosito.hu - telefonon: 06-1/327-0660

Felhívjuk figyelmét, hogy csak a díjjal rendezett szerződésekre terjedhet ki a kártalanítás, ezért kérjük, fokozottan ügyeljen biztosítási szerződése díjának határidőre történő befizetésére. (KGFB szerződés esetén az esedékességtől számított 60. napon, egyéb szerződések esetén a díjfizetési felszólítástól számított 30. napon szűnik meg a szerződés.)

A Magyar Nemzeti Bank, mint a magyarországi pénzügyi felügyelet állásfoglalásában foglaltaknak megfelelően további intézkedésig az alábbiak szerint kell eljárnunk:

1. Új biztosítási szerződést nem fogadhat be az Astra Biztosító.

2. A díj nem fizetés miatt megszűnt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, amennyiben még nem múlt el annak évfordulója, továbbra is KÖTELEZŐ visszakötni az Astra Biztosítóhoz. Társaságunk kárrendezése, ügyfélszolgálatai és adminisztrációs egysége – a meglévő szerződések vonatkozásában – ettől eltérő felügyeleti intézkedésig az eddig megszokott módon folytatják tevékenységüket. A fokozott érdeklődés miatt azonban számítani kell arra, hogy nehezebben lesz Társaságunk elérhető telefonon, és hosszabbodik az e-mailekre adott válaszadási idő. A jövőben bekövetkező változásokról folyamatosan tájékoztatást nyújtunk ügyfeleink részére, addig is kérjük szíves türelmét!”

Iparági forrásunk szerint az Astra agresszív terjeszkedési politikát folytatott a magyar piacon az elmúlt évek során, sorra nyitottak irodákat Budapest mellett a nagyobb vidéki városokban. Utasbiztosítási termékük kedvező árazása is sokakat meglepett, ennek ellenére a tavalyi 10,5 milliárd forintos összértékűre becsült utasbiztosítási piacon körülbelül 0,5%-os részesedést érhettek el. Pedig értesüléseink szerint az idei második negyedévben az első negyedben tapasztalt növekedés után ismét nőtt az utasbiztosítási piac, az erősödés elérheti a 8%-ot.

Forrás: MTI/turizmusonline.hu


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.