Csónakkal, kerékpáron, gyalogosan és lovon

Második legnagyobb, egyben legifjabb tavunk rendelkezik hazánk legfejlettebb ökoturisztikai szolgáltatásait nyújtó hálózatával. A tó 127 négyzetkilométeren különböző turisztikai igények egymástól jól elhatárolható, zavartalan kielégítését teszi lehetővé. Békésen megfér egymás mellett a madárrezervátum, a csendes horgászparadicsom, az UNESCO Világörökséghez tartozó természetvédelmi terület és a motorcsónakok, vitorlások és vízisíelők világa. A parton 1500 kilométernyi túraútvonalon kerékpároznak, lovagolnak a turisták. Szórakoztató és sportrendezvények követik egymást egész évben.

A Tisza-tó és a felértékelődő ökoturizmus találkozása kézenfekvő volt. Az itt élőknek egyetlen természeti erőforrásuk van, melynek minél jobb bemutathatóságában, egyben megőrzésében egyaránt érdekeltek. Európában elsőként nyerték el a „Village +” nemzetközi védjegyet, vagyis vendégvárói kiemelt figyelmet fordítanak a környezet és a vidék megőrzésére. A vállalkozók és az önkormányzatok képesek összefogni a tó egységes arculatának, természeti értékeinek jobb bemutathatósága érdekében. Komplett üdülőprogramok születtek, a szezon széthúzása érdekében gyorsan halad a kerékpárutak fejlesztése. Négyévszakos természetjárás az új hívó szó, és ennek jegyében új programokat alakítottak ki: téli jégtúra, tavaszi séta a cseresznyevirágba borult faluban, nyári fotózás az Európa legnagyobb tündérfátyol mezejét ringató tavon vagy őszi ornitológiai túra az európai madárvonulások egyik legfontosabb pihenőhelyén.

Vízi sétány és Naplemente-túra

Poroszlón 1500 méter hosszú pallóút vezet a víz felett (babakocsival és kerekes székkel is járható), egy második tanösvény is elkészült, és továbbiak kialakítása folyik. 10 madármegfigyelő- torony és a kiképzett vezetőkkel kísért garantált túrák átélhetővé, élményszerűvé teszik a természetet. A hajnali madármegfigyelést „Naplemente-túra” egészíti ki, mely május 1.–október 31. között több kikötőből is garantált programként rendelhető. A hétvégeken rendszeres sétahajó-járatokat indulnak. A termálfürdők, két új konferencia- központtal kiegészített, magasabb kategóriájú szálláshely a vállalati, incentive rendezvények, csapatépítő programok bonyolítására is alkalmassá teszik a régiót. A tó körbejárására buzdít a „Fedezd fel a Tisza-tavat!” kártya, melynek segítségével sok helyen sokféle élményben lehet részünk, és még értékes nyereményeket is nyerhetünk.

Új termékek, létesítmények

A „Tiszavirág nyomában” ártéri sétát tehetünk a tiszafüredi Szabics-kikötőből. Az 1500 méter hosszú tematikus sétaút motorcsónakkal érhető el, s ott egy szigetszerű szárazulaton, ártéri erdei környezetben vezet egy belső tóig, melyen madármegfigyelésre, csónakázásra van lehetőség. A táblákon a Tisza-virágzásról tudunk meg érdekességeket. „Madaras út”, tematikus útvonal: 7 település a madarakhoz kapcsolódó legkülönbözőbb attrakcióival alakít ki természetjáró túraútvonalat gyalogosok és kerékpárosok számára. Elkészült a Tisza-tó gátjának teljes aszfaltburkolata, melynek köszönhetően hazánk második legnagyobb tava körbekerékpározható. (Kisköre–Abádszalók és Egyek–Tiszadorogma komp vonalon). Júliusban adják át a poroszlói Fűzfa pihenőparkban a csónak- és kishajókikötőt, melyből motorcsónakos és kenus vezetett túrákat, illetve gyalogos és kerékpáros túrákat indítanak. Az Újlőrincfalván elkészült új kikötő éjjel–nappal fogadja nemcsak a csónakokat, hanem a kishajókat is. Abádszalók az idei nyáron új vízisport-szolgáltatással várja a vendégeket: a strandon megnyílik a tó első elektromos vízisipályája, amely aktív szabadidő-eltöltésre ad lehetőséget kezdőknek és haladóknak egyaránt. Tiszaújvárosban a TVK Szabadidőközpont jégpályája ősztől ismét várja a korcsolyázni vágyókat. A tiszaújvárosi sportcentrumban több mint 20 féle sportág kipróbálására és művelésére adottak a lehetőségek. A szezon kezdetére közforgalmú hajókikötő kezdi meg működését az Álomparton, Tiszanána– Dinnyésháton, a strand és kikötő közötti földnyelv végénél. A strandot körülölelő szigeteket látványhidakkal kötik össze.

Poroszlón idén elkészül a Club Termál Kastély konferenciaterme, amely révén a településen újabb lehetőség nyílik nagyobb megbeszélések szervezésére, rendezvények lebonyolítására. Jövőre tervezik egy olyan tematikus sziget létrehozását a Tisza-tóban, mely tovább szélesíti az ökoturisztikai bemutatóhelyek skáláját. Az Óhalászi- szigeten a honfoglaláskori települési élet, az ősmagyar állattartás bemutatóhelyét építik fel.

GPS, touchinfo és a TelNet

A tó marketingjének fő felelőse az MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda (RTPI), amely idén újszerű akciókat, például nyugat- dunántúli roadshow-t is bonyolított a figyelem felkeltése érdekében. Az RTPI szoros együttműködést alakított ki a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a régióban létrejött különféle civil társulásokkal, egyesületekkel.

A sok kicsi és szétszórt vállalkozás meg a labirintusszerű, 30 szigettel pöttyözött vízi világ kikényszerítette a korszerű, modern technikai megoldások alkalmazását. A vízitúrák útvonalai, jelentősebb pontjai, a „Vízi Sétány”, a „Tiszavirág” tematikus ártéri sétaút, a madármegfigyelő tornyok, valamint valamennyi túraközpont GPS-koordináták által is meghatározottak, s ez a turisták új generációjának (GPS-készülék tulajdonosai) közvetlen elérhetőséget és biztonságot nyújt. Bejelentették, hogy jövőre átadják a Tisza-tavi vihar-előrejelző rendszert is.

A négy megye közötti Tisza-tónak saját újságja nincs, ezért hozták létre az ún. TelNet-et, amely egyszerűen egy zöld számon elérhető üzenetrögzítő. Bárki betelefonálhat, és elmondhatja az általa fontosnak tartott helyi híreket. Az RTPI munkatársainak úttörő kezdeményezése a Tisza-tavi marketingműhely: itt a vállalkozóktól konkrét ötleteket kérnek és dolgoznak ki együtt, segítve a vállalkozások saját marketing munkáját is.

A Zöld Turizmus Évében a régióban több, a témához kapcsolódó kiadvány is megjelent. Ilyen a „Természetjárás vízen a Tisza-tónál”; a „Természetjárás – öko-, kerékpáros és lovas túrák a Tisza-tavi régióban” kiadvány; a „Tisza-tavi kalauz és rendezvénynaptár”, amely szolgáltatásokat, településeket és programokat foglal össze; valamint a „Tisza-tavi üdülési ajánlatok” betétfüzet, amely a Tisza-tavi túraközpontok kedvezményes hirdetési ajánlatai mellett további szolgáltatók és programlehetőségek hirdetéseit is tartalmazza.

Civilek a pályán

A Tisza-tó térségére jellemző a mikro- és kisvállalkozások túlsúlya a turizmusban, ráadásul a terület négy megye között oszlik meg. A jobb együttműködés érdekében a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda ösztönzésére 15 település 33 vállalkozója, önkormányzata, egyesületei tavaly létrehozták a Tisza-tavi Túraközpont Hálózatot (TTH), mely a „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja” versenyben a legjobb nyolc közé került a Magyarország ökoturisztikai desztinációja című pályázatával. A szervezet nevében Farkasné Monoki Gyöngyi nyilatkozott tevékenységükről. Kérdésünkre elmondta, hogy a szolgáltatók vállalják, hogy a nemzeti parkok igazgatósága által kidolgozott természeti értékek bemutatásának feltételrendszerét követik. A tagok 44 kidolgozott kerékpáros, gyalogos, lovas és vízitúra-útvonalat alakítottak ki, ehhez igény szerint szakképzett túravezetőket is biztosítanak. A vállalkozók önköltséges alapon bővítik szolgáltatásaikat, idén több száz új kerékpárt vásároltak. A túraközpont-hálózatban gyakorlattá vált a közös (1–3 napos) programcsomagok értékesítése, egymás szolgáltatásainak kiegészítése (szálláshelyek és programszolgáltatók között, tóparti és attól távolabb eső szolgáltatók között). A TTH-tagok közös logóval (zászló, molinó), kiadvánnyal hívják fel a figyelmet magukra, egyben garantálják szolgáltatásaik minőségét. Kilenc Tourinform-iroda működik a régióban, de a TTH minden egyes tagja vállalja az információszolgáltatást is.

A TTH tervei között szerepel egységes érintőképernyős rendszer kiépítése a hálózat tagjai között, melyek konkrét programajánlatokat, túraútvonalakat tartalmaznak, de egyéb turisztikai jellegű információval is szolgálnak az érdeklődők számára. Ez később online információs és foglalási rendszerré is fejleszthető. Minden Túraközpont-tag rendelkezik „Village +” ökoturisztikai védjeggyel, mely jelzi, hogy a szolgáltatók környezettudatosan alakítják vállalkozásaikat, és valamennyien tagjai a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesülésnek is. Reklámjukat és ismertségüket kedvezményes akciókkal segíti az RTPI, és országos szinten a Magyar Turizmus Zrt. is Szolgáltatásaik megtalálhatók a tó egységes turisztikai portálján, a www.tiszatoinfo.hu honlapon.

Kapcsolódó információ:

Tisza-tavi 8 próba 2007

Készült a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.