Cukorborsó, savanyú káposzta és társai

Alapanyag trendek 2021-ben a vendéglátásban. Régi ismerősök mellett izgalmas alapanyagok is beköltöznek idén a kamrákba, hűtőszekrényekbe, delikátokba, ráadásul kurrensebb, még ismeretlenebb fűszerek, szószok, zöldségek is társulnak hozzá.

A bezárkózott világ ellenére a friss trendek nem csak a vendéglátás átszervezésére, a kiszállításra, az új fertőtlenítési protokollokra korlátozódnak. Lássuk 2021 világtrendjeit az alapanyagok körében, a diningguide.hu összeállítása nyomán.

Korábban volt, hogy az avokádót üdvözítették, máskor a karfiol került fókuszba, de a fodros kel, a matcha, a crème fraîche, a kókuszvirág cukor, az amaránt, a batáta és a csilik összes változata is az elmúlt 10 évben kerültek be a köztudatba. 

Annak ellenére, hogy a világ 2020-ban rá lett kényszerítve, hogy tudatosabban, lokálisabban gondolkozzon az élelmiszerellátásról, alapanyagok termesztéséről és szezonalitásról, a világszintű élelmiszer importnak köszönhetően ma már bármilyen egzotikusabb komponenshez hozzá lehet jutni. 

  • Aquafaba

A csicseriborsó főzővize/konzervleve kapott ilyen szép nevet. A vegán konyha előszeretettel használja nagy viszkozitása miatt: tojáspótlásra például. Még majonéz is készíthető belőle, de salátadresszingekhez, még süteményekhez is passzol.

  • Za’atar

Ez a közel-keleti fűszerkeverék egyre népszerűbb lett, ahogy a humusz, a baba ganoush, a falafel, a shawarma is kedves ismerősökké váltak. Összetétele országonként, tájegységenként változik, de a za’atar általában tartalmaz kaukkfüveg, pirított szezámmagot, szumákot (cserszömörce), de oregánó, görögszéna, izsóp és majoranna is kerölhet a keverékbe. Grill húsokhoz, zöldgésekhez is szuper, de olívaolajjal keverve pasztaként is fogyasztható, aromás mix.

  • Savanyú káposzta, savanyú, fermentált zöldségek

A fermentálás és savanyítás az északi konyhaművészetek népszerűségével került reflektorfénybe. Előnnyel indulunk, tekintve, hogy Magyarországon is nagy kultúrája van a savanyúságoknak. 

  • Citromverbéna

Aromás, citrusos, gyógyhatású zöldfűszer, amit gyomorbántalmakra, görcsoldóként is használnak, de kulináris felhasználása előfordul. Visszafogottabb, de talán izgalmasabb a citromfűnél. Saláták olajához, jeges desszertekhez, koktélokhoz is előszeretettel használják. Simán forrázva limonádék, teák alapanyaga.

  • Pecsétviaszgomba

Ez egy keleti gombafajta. Egyedülállóan segítimegerősíteni az immunrendszert. Egyre többet keverik kakaókhoz, teafüvekhez, smoothiekhoz, egészséges reggeli tálakhoz. Kesernyés, ezért a kávé és tea jóbarátja. Fogyasztása forrázva, porrá őrölve alkalmas.

  • Dukkah

Közel-keleti, leginkább egyiptomi fűszerkeverék. Különlegessége, hogy többnyire pirított magvakból áll, mozsár, vagy aprítógép segítségével otthon is könnyedén elkészíthető. Törökmogyoró/mandula/dió, köménymag, édesköménymag, szezámmag, koriandermag és só kell hozzá. Saláták szórására, simán olívaolajjal és kovászos kenyérrel is finom.

  • Kamut

Az idei év szupergabonája lehet az Egyiptomból származó “ősbúza”, a kamut. Nagyon magas a fehérjetartalma, és ugyan tartalmaz glutént, de kevésbé allergizál és a glikémiás indexe is alacsony, lassabban bontja le a szervezet. Ázsiai tészták készítéséhez nagyszerű alapanyag, de udon tészta mellett ugyanúgy készülhet belőle penne, vagy fusilli is.

  • Cukorborsó

A nagyon zsenge kis borsócskák ezek, amelynek a franciák egy nagyon találó nevet adtak: mange tout, vagyis mindet megeszem.Ehhez a ropogós borsóféléhez nehezen lehet hozzájutni, de, ha sikerül is, nagyon borsos az ára. Tökéletes csemege nyersen és stir fry módon is.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?