Cukrász-berkekben ismert személyiség kapja idén az MKVM-emlékérmet

Az idei díjazott nagy népszerűségnek örvend cukrász berkekben, önzetlenül és rengeteget tett és tesz a szakmáért, pedig saját bevallása szerint még sütni sem tud.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MKVM-emlékérmet olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) kaphatják meg, akik kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak az intézményért, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumért. A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek.

A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Az idei díjazott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője, nevét a Magyar Cukrász Ipartestület berkein belül mindenki ismeri, pedig nem cukrász, nincs cukrászdája sem, és saját bevallása szerint még sütni sem tud. Mégis, aki ismeri, tudja, hogy milyen elkötelezettje a tradicionális magyar cukrászatnak és annak népszerűsítését, fejlesztését tekinti hosszú évek óta önnön vállalt feladatának.

Az ismeretterjesztő reformer

Pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodában dolgozott, pár évtizeddel ezelőtt kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön, hogy így népszerűsítse a magyar cukrászatot. Több évtizede szervezi, koordinálja, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését, tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.
Az ezredforduló elején külföldi tapasztalatai során látta, hogy a francia cukrászok nagy megújulása és a forradalmi változások annak köszönhetők, hogy az új ismereteket megosztották egymás között és műhelyeiket megnyitották. Emellett elindultak világjáró körutakra, hogy megismerkedjenek más nemzetek cukrászatával, amit nagyon szakavatottan ötvöztek a hazai ízekkel, technológiával. Több éves külföldi kinn tartózkodása során komoly kapcsolatokat épített ki szakmai szervezetekkel, szakiskolákkal és úgy gondolta, hogy ezt a kapcsolati tőkét felhasználva, itthon elindítja ugyanezt a folyamatot, az új trendek megismerésével hozzásegítve a magyar cukrászokat és a magyar cukrászatot a szükséges megújuláshoz.

Kiváló kapcsolatteremtő készségét és közösségépítő munkásságát jelzi több hazai és nemzetközi esemény szervezése. Ötlete nyomán indította el az Ipartestület 2018-ban a sweeTEN elnevezésű pilot programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja.
Vojtek Éva főszerkesztője a Cukrász Ipartestület Cukrász Mester magazinjának – tudósításokban, riportokban számol be a hazai cukrászvilág híreiről, eredményeiről. Emellett önkéntes pályázatírója az Ipartestületnek, segítségével több száz szakember és pályakezdő fiatal jutott ki külföldre, számos hazai és nemzetközi versenyeken vehettek részt.

A tortalapátgyűjtő múzeumpedagógus

Kortárs Cukrászat címmel 2014-ben népszerű rendezvénysorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát. Vojtek Éva aktívan segíti az intézmény műtárgy-célgyűjtési tevékenységét, közreműködik a múzeum cukrász-tematikájú időszaki kiállításainak létrejöttében – mint pl. a szintén augusztus 20-án nyíló, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat. Az intézmény bevonásával szervezi idén a Spelter Henrik Emlékévet, valamint a Rákóczi János Emlékévet. Szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat, magánygyűjteményének válogatott darabjait 2013-ban mutatta be az MKVM időszaki tárlat keretében.

Munkásságát évek óta önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi, megszállottja a magyar cukrászatnak. Tevékenységének fő célja a cukrászok szakmaszeretetének és kooperatív szemléletének erősítése, a tradíciók tiszteletének átültetése és a hazai cukrászat társadalmi elismertségének növelése.
Az MKVM-emlékérem ünnepélyes díjátadására 2022. augusztus 20-án, a múzeum fennállásának 56. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi rendezvény keretében kerül sor.

További információ és részletes program: https://mkvm.hu/mkvm56



Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.