hirdetés

Cukrász-berkekben ismert személyiség kapja idén az MKVM-emlékérmet

Az idei díjazott nagy népszerűségnek örvend cukrász berkekben, önzetlenül és rengeteget tett és tesz a szakmáért, pedig saját bevallása szerint még sütni sem tud.

hirdetés

Az MKVM-emlékérmet olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) kaphatják meg, akik kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak az intézményért, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumért. A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek.

A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Az idei díjazott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője, nevét a Magyar Cukrász Ipartestület berkein belül mindenki ismeri, pedig nem cukrász, nincs cukrászdája sem, és saját bevallása szerint még sütni sem tud. Mégis, aki ismeri, tudja, hogy milyen elkötelezettje a tradicionális magyar cukrászatnak és annak népszerűsítését, fejlesztését tekinti hosszú évek óta önnön vállalt feladatának.

Az ismeretterjesztő reformer

Pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodában dolgozott, pár évtizeddel ezelőtt kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön, hogy így népszerűsítse a magyar cukrászatot. Több évtizede szervezi, koordinálja, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését, tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.
Az ezredforduló elején külföldi tapasztalatai során látta, hogy a francia cukrászok nagy megújulása és a forradalmi változások annak köszönhetők, hogy az új ismereteket megosztották egymás között és műhelyeiket megnyitották. Emellett elindultak világjáró körutakra, hogy megismerkedjenek más nemzetek cukrászatával, amit nagyon szakavatottan ötvöztek a hazai ízekkel, technológiával. Több éves külföldi kinn tartózkodása során komoly kapcsolatokat épített ki szakmai szervezetekkel, szakiskolákkal és úgy gondolta, hogy ezt a kapcsolati tőkét felhasználva, itthon elindítja ugyanezt a folyamatot, az új trendek megismerésével hozzásegítve a magyar cukrászokat és a magyar cukrászatot a szükséges megújuláshoz.

Kiváló kapcsolatteremtő készségét és közösségépítő munkásságát jelzi több hazai és nemzetközi esemény szervezése. Ötlete nyomán indította el az Ipartestület 2018-ban a sweeTEN elnevezésű pilot programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja.
Vojtek Éva főszerkesztője a Cukrász Ipartestület Cukrász Mester magazinjának – tudósításokban, riportokban számol be a hazai cukrászvilág híreiről, eredményeiről. Emellett önkéntes pályázatírója az Ipartestületnek, segítségével több száz szakember és pályakezdő fiatal jutott ki külföldre, számos hazai és nemzetközi versenyeken vehettek részt.

A tortalapátgyűjtő múzeumpedagógus

Kortárs Cukrászat címmel 2014-ben népszerű rendezvénysorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát. Vojtek Éva aktívan segíti az intézmény műtárgy-célgyűjtési tevékenységét, közreműködik a múzeum cukrász-tematikájú időszaki kiállításainak létrejöttében – mint pl. a szintén augusztus 20-án nyíló, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat. Az intézmény bevonásával szervezi idén a Spelter Henrik Emlékévet, valamint a Rákóczi János Emlékévet. Szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat, magánygyűjteményének válogatott darabjait 2013-ban mutatta be az MKVM időszaki tárlat keretében.

Munkásságát évek óta önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi, megszállottja a magyar cukrászatnak. Tevékenységének fő célja a cukrászok szakmaszeretetének és kooperatív szemléletének erősítése, a tradíciók tiszteletének átültetése és a hazai cukrászat társadalmi elismertségének növelése.
Az MKVM-emlékérem ünnepélyes díjátadására 2022. augusztus 20-án, a múzeum fennállásának 56. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi rendezvény keretében kerül sor.

További információ és részletes program: https://mkvm.hu/mkvm56


hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk