Disznótorozzon Cserépfalun

Ma már nemcsak autóval, vagy busszal, hanem egyre többen kerékpárral, a szomszédos településekről pedig  gyalogosan is igyekeznek felfedezni a Bükk déli kapuját, az ország egyik leghosszabb hegyvidéki völgyét a Hór-völgyet – nyilatkozta Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere.

Az alig több mint ezer lakosú kisközség valamennyi évszakban szép és érdekességeket nyújt az érdeklődőknek. Sokféle látnivalóval találkozhatnak itt a turisták. Így például a felújított református templommal, melynek 52 méteres tornyában három harang található.

A kiemelkedő méretű imahelyet 1897-98-ban építették és istentiszteletkor 1300 hívő foglalhat helyet benne. A nagysága alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legnagyobb református templomként tartják nyilván. Emellett érdekesség a Subalyuki barlang is, ahol évtizedekkel ezelőtt a neander-völgyi ősember maradványaira bukkantak. Egyesek szerint a Subalyuk az egri és a diósgyőri vár közötti alagút része volt. A falu központjában levő téren, a közösség karácsonyfája mellett találni az egykori legendás könyvkiadó Cserépfalvi Imre emlékoszlopát is, amelyet Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész készített. Ennek a tetején jelképesen, bronzból készült könyvek láthatók.

Múzeum, étterem és konferenciaterem

Cserépfalu határában emelkedik az 540 méter magas Ódor-hegy, melynek tetején láthatók az Ódor vár romjai. A falu  egyik szimbóluma a 2000-ben - a millennium évfordulójára - felavatott kilátó, amelyet Csete György, Kossuth-díjas építész tervei alapján a - a tájba illeszkedő - kaptárkövek ihlettek.  A kilátó alatt tanösvény vezet az egykori kőbánya mentén a Berezdi-pincesorhoz.

Aki felmegy a kilátóba nem bánja meg, mert elé tárul a falu és a körülötte levő hegyek pazar látványa. Nemcsoda tehát, hogy az idén is sok érdeklődő fordult meg Cserépfaluban. Mint Csendes Péter elmondta, nemcsak hazai vendégek jöttek, hanem a lengyelek is felfedezték a kis bükki falut. Jelenleg 48 szálláshelyen fogadják a turistákat, amelyek számát a következő időszakban szeretnének bővíteni.

Sokan megfordultak, a tavaly átadott, - a Cserépfalu és Bükkzsérc között épített - turisztikai látogatóközpontban is. Ezt a hét környező település által, a dél-borsodi kőkultúra fejlesztésére létrehozott konzorcium tagjaként, a cserépfaluiak közel kétszáz millió forintért építették uniós támogatással. Ott múzeum, étterem és konferenciaterem fogadja a látogatókat. Emellett játszótér várja a gyerekeket, valamint kerékpárkölcsönzőt is berendeztek. Ezzel is segítik azokat a turistákat, akik a bringákkal szeretnék megismerni  a helyi látványosságokat.

Összefogással kerékpárutat terveznek

A következő időszakban a szomszédos településekkel összefogva Mezőkövesdtől Bükkzsércig mintegy húsz kilométer hosszúságú kerékpárutat szeretnének építeni, amely Bogácsot és Cserépfalut is érintené. Emellett a kerekezők  a Hór-vögyet érintve eljuthatnának Répáshutára és Lillafüredre is. A fejlesztésre az érintettek közösen pályáznak támogatásért. Cserépfalun jelenleg gondot okoz, hogy a látogatóközpont mellett nem épült hotel, amely a  szálláshelyeivel, programjaival még vonzóbbá tenné a falut, növelve a vendégéjszakák számát.  Ezért a jövőben ezt is szeretnék megvalósítani.

A látogatócentrumban berendezett múzeum is több érdekességet kínál, hiszen bemutatja a dél-borsodi kőkultúra emlékeit, továbbá a Subalyuki-barlangban feltárt ősember maradványok másolatait: csontokat, koponyákat és egy neandervölgyi ősember makettet is.

Cserépfaluban az idén is sok érdeklődő részvételével augusztusban rendezték meg a már hagyományos Pince-Bor-Nóta túrát. Három napon át a helyi művelődési háztól indították a túrákat, melynek résztvevőit tíz pincében fogadták borkóstolásra a tulajdonosok. Emellett különféle programokat, koncerteket is szerveztek és pincebállal zárták a túrát. Ez a program a faluban tevékenykedő szőlő- és bortermelők munkájának bemutatását segíti elő. Ekkor kóstolhatják meg a vendégek a falu határában termő szőlőfajtákból érlelt borokat. Így  a leánykát, a chardonnAyt, a merlot, illetve a cabernet sauvignont. A kiváló nedűket a riolit tufába vájt pincékben készítik, amelyből több mint négyszáz található Cserépfaluban.

Óév búcsúztató és disznótor is lesz

A Pince-Bor-Nóta túra részeként tartották meg a falu szülöttjének, a néhai Balogi Andrásnak a tiszteletére kiírt lovas emlékversenyt, melyet főzési vetélkedővel kötöttek egybe. Jelenleg az egész napos óév búcsúztató eseményre készülnek. A művelődési ház előtti téren úgynevezett régi masinákon készítenek majd pirítós kenyeret és tepertőt, valamint a helyi termelők felajánlásaiból forralt borral is kínálják majd a falu lakóit és a vendégeket.

A polgármester arról is beszámolt, hogy fontosnak tekintik a vadász turizmust is, hiszen finn és svájci partnerekkel is együttműködnek. Sőt, 2015 elején téli disznótort is rendeznek, melyre elsősorban helybelieket várják. Egyébként a faluban él és dolgozik egy kőfaragó mester, aki a Bogácson bányászott terméskőből faragta ki a Szent Koronát és folyamatosan készíti az egykor uralkodott magyar királyok domborművének sorozatát is. Azt tervezik, hogy ezt a gyűjteményt - mint újdonságot - Cserépfaluban egy kiállítóhelyen mutatják majd be az érdeklődőknek.

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.