dr. Forrai Tamás

„Nagy visszatérő lennék?” – gondolkodik el a kérdésen. – „Aligha hinném. Inkább olyan valaki, aki a jogi egyetem elvégzése után egy és ugyanazon a munkahelyen dolgozik immár több mint 30 éve.” „És a finnországi időszak?” – vetem közbe. „Hiszen az is a Malév kötelékében történt” – feleli dr. Forrai Tamás, aki idei, nyári hazatérése után újból átvette a magyar légitársaság 100 százalékos tulajdonában lévő Malév Air Tours Kft. irányítását.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2ht Köszönöm, nem kérek kávét.

– Nem szeretném önre erőltetni, de nálunk tényleg megkóstolhatná, mert nagyszerűen készül a fekete.

2ht Ilyen elégedett minden mással is a cégénél?

– Nézze, az eredményeinkkel, a számainkkal – amely egyben az elődöm érdeme is – elégedett lehetek: a mintegy 800 millió forintos beutaztatásunkkal, az 1 milliárdnyi értékű kiutaztatási forgalmunkkal és a 600 milliárd forint repülőjegy-eladási értékesítésünkkel a hazánkban dolgozó utazási irodák közül az előkelő 5-7. helyen állunk. A kérdés csak az, hogy megőrizzük-e ezt a helyet, vagy esetleg még előrébb is léphetünk a következő évben? Amelyik tudvalevőleg az EU-csatlakozás esztendeje, és amelyik – csak halkan jegyzem meg – elég sok buktatót rejt magában.

2ht Hallhatnánk bővebben ezekről a buktatókról?

– Az, hogy a Malév 2004. január elsejétől nem ad IATA-jutalékot, vagyis 7 százalékos alapjárulékot a jegyeladások után – természetesen minket is érint. Egyébként ez az intézkedés főként a közepes méretű cégeket sújtja majd, amelyek kimondottan erre a 7 százalékos bevételre alapozták a megélhetést. Nekünk – nagyobbként – nem túlságosan nagy érvágás az új rendelkezés, hiszen a nagy irodáknak járó szuperjutalék megmaradt, és ez számít fő bevételi forrásunknak. A másik, ami alapvető kérdés lesz az utazási irodáknál 2004- ben: itt vannak, és egyre erőteljesebben dolgoznak a fapados légitársaságok, és ez természetesen nemcsak a hazai légitársaság működését, hanem a mi munkánkat is befolyásolja. Nekünk is fel kell készülnünk a versenyre, és profitorientált cégként a lehető legelőnyösebb szerződéseket kell tető alá hoznunk. Végül a harmadik nagy kérdőjel, amelyet a jövő év tartogat: kiszámíthatatlan, hogy melyik nagy touroperátor jön még be. Igaz, a TUI, a Fisher, a Thomas Cook már itt van, azonban ezzel nem teljes a kör. Mások is „beállíthatnak” az EUcsatlakozás kapcsán. És mindez alaposan átrendezheti az erőviszonyokat a hazai utazási piacon.

2ht A hazai helyzetelemzés után nézzünk kicsit körül a finnországi közelmúltban. Hiszen onnan érkezett nem is olyan rég, ott élt hosszú éveken át…

– Szeretem az északiakat, mert nem olyan stresszes az élet ott, mint nálunk idehaza. Azonkívül megbízhatóak, korrektek, nagyon tiszták, és mindamellett – nem utolsósorban – nagyon sokat és hatékonyan dolgoznak.

2ht Közben persze néha szaunáznak is egy kicsit.

– Ez természetes, hiszen minden lakásban, és sokszor az irodákban is ott a szauna.

2ht Netán az ön otthonában is akad egy?

– Eszemben sincs szaunát építtetni a pesti lakásomba, és nem is járok olyan helyre, ahol használhatnám. Elég volt Finnországban, ott egy életre kiszaunáztam magam. Különben is, tudja, hogy ez eredetileg a szegények „mindenes helyének” számított? Ott fürdött, tisztálkodott az egész család, ott szült az asszony és melegedett a borzasztó hideg télben egymás hegyén-hátán mindenki.

2ht Hidegből ugorjunk át egy szempillantás alatt a forróságba: hiszen említette, hogy azért nem tudtunk találkozni a múlt héten, mert Kubában járt.

– Varaderóban, a legsikeresebb téli desztinációnk színhelyén néztem körül. Tudja, isten áldotta hely az az ország. A fantasztikus szállodaberuházásokon kívül másutt szegényen élnek az emberek, ámde roppant büszkén. Havanna pedig olyan, mintha megállt volna az idő. Az utcán piros és kék nyakkendős gyerekeket láttam dalolva menetelni. Igazi kisdobosokat és úttörőket! Mintha egy megelevenedett film képei peregtek volna a hatvanas évekből.

2ht Melyik kedvesebb a szívének: a pedáns és tiszta északi világ, vagy a karibi ritmusok, no és persze a koktél szivarral?

– Erre könnyű a válasz: egyik sem. Hiszen Budapest a kedvenc városom, imádok sétálgatni az utcáin. Figyelem az embereket, gyönyörködöm az épületekben, új éttermeket fedezek fel – ez a nekem való világ!


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.