Dr. Puczkó László új kihívások előtt

A Budapesti Metropolitan Egyetem (korábban: BKF) stratégiai célkitűzései között szerepel, hogy Kelet-Közép Európa meghatározó intézményévé, jelentős nemzetközi szereplővé váljon. Emellett a januártól egyetemi rangot kapott intézmény oktatási modelljének fő célja továbbra is az, hogy hallgatóit a gyorsan változó munkaerő-piaci körülményekre felkészítse, így még tovább kívánja erősíteni az iparági kapcsolatait.

E célok megvalósítása érdekében a Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézet is tovább diverzifikálja feladatait. 2016 januárjától egy új tudásközpont szolgálja a munkaerő-piaci és nemzetközi kapcsolatok erősítését, melynek vezetését a nemzetközi szakmai és tudományos területen is jól ismert dr. Puczkó László vállalta. Az intézetvezetői feladatokat a jövőben dr. Kiss Róbert főiskolai docens látja el. Egyúttal a jövőben külön szakember foglalkozik a magyar és az angol nyelvű képzésekkel, így a Turizmus-vendéglátás alapszak és Turizmus-menedzsment mesterszakok vezetője dr. Sziva Ivett főiskolai docens lett, míg a BA in Tourism and Catering és MA in Tourism Management szakok vezetését Dr. Melanie Smith egyetemi docens viszi tovább.

A szakemberekről:

Dr. Kiss Róbert Dr. Kiss Róbert 2014 júniusában érkezett az egyetem Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetébe. Kezdettől fogva szaktitkárként, később az üzleti képzések oktatási projektjeiben nemzetközi programfejlesztőként segített az intézet és az egyetem munkáját. Magyarországon szerzett diplomái mellett a svájci Glion Institute of Higher Education MEd programját is elvégezte (2006), doktori fokozatát 2014-ben szerezte. Több évet élt Írországban, ahol multinacionális cégeknél dolgozott. A magyar turisztikai felsőoktatásban 2002-től vesz részt, tanított Lengyelországban is. Szakmai pályafutását Pécsett, a Baranya Megyei Tourinform Iroda vezetésével kezdte, ahol a turisztikai desztináció marketingjével foglalkozott, majd a felsőoktatásban folytatta munkáját. Kutatási területe a szabadidős turizmus, ezen belül az aktív, a sport- és a golfturizmus, de turizmus szakértőként több tanulmány szerzője is. A Magyar Földrajzi Társaság tagja.

Melanie Smith PhD szakterülete a kulturális és egészség-turizmus. Tizenöt éve dolgozik a turisztikai felsőoktatásban Londonban és Budapesten. BA és MA programok vezetőjeként jelentős tantervfejlesztési munkát végzett, különböző konferenciák és szakmai rendezvények megrendezésében vett részt szervezőként, házigazdaként vagy elnökként; több mint 50 akadémiai publikációval rendelkezik. Számos nemzetközi konferenciára hívták meg megnyitó előadóként, tanácsadóként pedig több országban is dolgozott, például az ETC vagy az UNWTO számára. Hét évig dolgozott az ATLAS (the Association for Tourism and Leisure Education) elnökeként, jelenleg az EuroCHRIE (The Hospitality and Tourism Educators) elnökségének tagja.

Dr. Puczkó László 20 éve dolgozik a turizmus, a szabadidő, a kultúra és az élményipar területein (közgazdász (MSc), Art & Design Manager (MSc)). PhD fokozatát 2000-ben, CMC (Bejegyzett Vezetési Tanácsadó) minősítését 2003-ban szerezte. 2006 és 2014 között töltötte be a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének elnöki pozícióját. Több szakkönyv (pl. Egészségturizmus, Turizmus hatásai, Attrakciótól az élményig, Turizmus történelmi városokban, Health and Wellness Tourism, Tourism in New Europe) és számos szakfolyóiratban megjelent cikk (társ)szerzője. Tanít külföldi felsőoktatási intézményekben, nemzetközileg is ismert és elismert szakértő, aki számos nemzetközi szakmai és tudományos konferencia és kongresszus előadója. The Tourism Observatory for Health, Wellness and Spa alapítója, a Global Wellness Day magyarországi nagykövete.

Dr. Sziva Ivett 2013. január óta dolgozik az Egyetem Turizmus, Szabadidő és Vendéglátás Intézetében, a Turisztikai Desztináció menedzsment és az új, Desztináció és Örökségmenedzsment specializációk vezetőjeként. Fő kutatási területei a desztináció menedzsment, egészségturizmus és ökoturizmus. A desztinációmenedzsment téma elhivatott kutatója, oktatója: PhD kutatását a témában végezte, ahogyan számos, hazai és nemzetközi, akadémiai és tanácsadói kutatást, fejlesztési tervet készített. Hitvallása az, hogy a desztinációmenedzsment stratégiai gondolkodást, problémamegoldást, és a nemzetközi gyakorlatok ismeretét igényli, ezért erre készíti fel hallgatóit, és kifejezetten keresi a szakmai kihívásokkal teli iparági feladatokat, amelyek megoldásába bevonja hallgatóit. További kutatási területei: egészségturizmus és annak jólléti kapcsolódásai, ökoturizmus, online marketing a turizmusban. A Strategic Management Society tagja.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.