hirdetés
hirdetés

Ebben a könyvben az összes magyar földgömböt megtalálja

A jelenleg ismert mind a 102 magyar föld- és éggömb helyet kapott a Zrínyi Kiadó DVD-melléklettel ellátott új kiadványában.

hirdetés

A különleges gyűjtemény szerzője, Plihál Katalin az MTI-nek elmondta: 1840-ben született meg hazafias összefogás eredményeként az első magyar nyelvű Föld- és Égteke. A korabeli sajtóban közzétett felhívásra jelentkező iskolák az egész Magyar Királyság területén ingyen juthattak hozzá a glóbuszhoz, amelynek gyártási költségét Batthyány Kázmér (1807-1854) állta.

A kereskedelmi forgalomba nem hozott első magyar földgömb egy példányát ma az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) őrzik, a kötetben szereplő többi glóbusz pedig elsősorban magángyűjteményekben lelhető fel - árulta el a szerző, aki kurátora volt az OSZK 2010 októberétől 2011 márciusáig megrendezett A nyomtatott magyar föld- és éggömbök kezdetektől napjainkig címmel tárlatának.

Kitért arra is: a földgömböket a 19. és 20. században is fontos iskolai szemléltető eszközként alkalmazták, azonban Magyarországon 1986 óta - ez a kötetben szintén szereplő utolsó földgömb a Föld belső szerkezetéről is tájékoztatást ad - nem készült újabb glóbusz.

"Ez iszonyúan szomorú, mert térbeli ismereteket másképp láttatni, érzékeltetni - hogy például miért az Északi-sarkon keresztül a legrövidebb az út Európa és Észak-Amerika között - nem igen lehet. A háromdimenziós földfelszínt síkba vetítve ábrázoló térkép nagyon sok mindent nem tud ilyen módon megmutatni" - hangsúlyozta Plihál Katalin, aki szerint az iskolai földrajz oktatás segédeszközei között jelenleg nem is szerepel a földgömb.

A glóbuszokat portréfotókon bemutató a Nyomtatott magyar föld- és éggömbök 1840-1990 című kiadványhoz DVD-melléklet is készült. A lemez 72 földgömböt tár virtuálisan nagyítható és körbeforgatható formában az érdeklődők elé, akik a Google Earth szolgáltatáshoz kapcsolódva a régi földrajzi térképeket összevethetik a maiakkal is. Kiderülhet így például, hogy mennyire helyesen ábrázolta az 1840-es első magyar földgömb a kontinensek partvonalait, és hogyan változtak meg a település- és domborzati nevek az elmúlt több mint másfél évszázadban - mondta el a szerző.

Hozzáfűzte: a melléklet emellett a föld- és éggömbök világának megismerésében segítő egykori feladatgyűjteményeket, földgömbökkel kapcsolatos gyakorlatokat is tartalmaz, amelyek - az újabb földgömbök hiányában - akár az iskolai oktatásban is szerepet kaphatnak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk