Utazás - Eger nagy fejlesztések elé néz az idén

Folytatódik a vár rekonstrukciója, felújítják a Gárdonyi házát, elkészül a sztráda Egerig, és megépül a kerékpárút, amelyen Egerszalóktól a Bükkig is el lehet tekerni.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dinamikus fejlődésének köszönhetően Eger, az Utazás kiállítás idei belföldi díszvendége évről-évre rekordokat dönt a hazai turizmusban. 2019-ben már 699 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hevesi megyeszékhelyen, ez 2018-hoz képest 5%-os, 2013-hoz viszonyítva pedig több mint 70%-os növekedést jelent. A megyei jogú városok között Eger idegenforgalmi adóbevételei a legmagasabbak.

A növekvő kereslethez folyamatos fejlesztések szükségesek. A közelmúltban elkészült a belváros rehabilitációja, megújult a Minaret, látogathatóvá vált az Érseki Palota és a Valide Sultana fürdőrom, új attrakciókkal gazdagodott a Vár.

A fejlődés 2020-ban hasonló ütemben folytatódik: idén több nagyberuházás is elkezdődik, zajlik, vagy éppen már befejeződik a városban. Tovább folytatódik a vár fejlesztése, a vidéki Magyarország leglátogatottabb múzeuma hamarosan soha nem látott teljességében várja a látogatókat. Újjáépítenek két bástyát, átalakítják a palota udvart, bővítik a váron belüli szolgáltatások kínálatát. A földalatti folyosóról megközelíthető Zárkándy-bástya várhatóan már az év második felére elkészül.

Szintén az év második felében adják át az Egert a gyorsforgalmi úthálózatba kapcsoló M25-ös autóutat. A kétszer kétsávos sztrádával jelentősen javul Eger megközelíthetősége, a távolság mintegy 15 perccel rövidül a hevesi megyeszékhely és Budapest között. Az autópálya-csatlakozástól Eger gazdaságának és turizmusának további erősödését várják a szakemberek. A turisták növekvő száma városon belül is szükségessé tesz közlekedésfejlesztést, kiváltképp a parkolóhelyek számának növelését. Eger fürdőnegyedében már februárban elindult egy új, 250 autóállásos parkolóház építése, mely a szomszédos Bitskey Aladár uszoda, Bárány uszoda, Termálfürdő és Török fürdő vendégeit szolgálja ki elkészülése után.

Óriási jelentőségű az is, hogy néhány esztendeje a kerékpáros közlekedés elősegítése érdekében a város – a meglévő szigetszerű kerékpárutak összekötésével – egy több mint 10 km-es, összefüggő kerékpárút-hálózatot valósított meg, ezáltal lehetőség nyílik Eger déli városhatárától - a megyeszékhelyen keresztül - kerékpárral eljutni a Bükkön át egészen Miskolctapolcáig, vagy akár Ómassáig. Sőt, szemmel láthatóan elkezdődött az Eger és Egerszalók közötti kerékpárút építése is, amely elkészülte után ugyancsak új dimenziót nyithat kerékpáros turizmus területén.

Az idei évben várható a Nagy könyv írójának, Gárdonyi Géza házának rekonstrukciója. Az épület jelenleg is látogatható, a fejlesztéssel azonban a házat körülvevő ősfás kert is közösségi funkciókat kap. Megújul a Ziffer Sándor galéria, az egykori zsinagóga a jövőben is kiállítótérként hasznosul majd, azonban a jelenlegitől jelentősen korszerűbb körülmények között. Az Érsekség két nagyszabású fejlesztése folytatódik idén, így az Érseki palota és a Bazilika rekonstrukciója. A várhatóan 2022-ben záruló, átfogó felújítás után új attrakcióként látogathatóvá válik Magyarország második legnagyobb templomának tornya is.

A fejlesztéseken túl az egri programkínálat is irigylésre méltó. A szezon nyitóeseményeként idén már 20. alkalommal várja az érdeklődőket az Egri Tavaszi Fesztivál, melynek sajátos ízét a történelmi, egyházi környezetben megjelenő izgalmas, „Kortalan kortárs” produkciók sora adja. A 2020-as programokról a város turisztikai honlapján, a visiteger.com-on szerezhetőek információk, melyek nyomtatott változatban az Utazás kiállításon már elérhető Programfüzetben is átböngészhetőek.

Eger neve szorosan összefonódik a borral. Az egri borászok példaértékű munkája bizonyítja: az egri borok világhírre érdemesek, s ezt a hazai és nemzetközi versenyeken elért eredményeik is rendre alátámasztják. Azt, hogy a város sajátjának tekinti az egri bor ügyét, olyan – az önkormányzat által támogatott – kezdeményezések is alátámasztják, mint Egri borvidéket bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven megjelentett könyv, a már elérhető okostelefonos applikáció, vagy például a hagyományokat és a megújulásra, egységre való törekvést egyaránt jelképező egri borvidéki borospalack. Eger egész évben kínál programot a borbarátoknak: kezdve a János-napi borszenteléstől, a Borszalonon, az Egri Csillag Weekenden és a Bikavér Ünnepen át a következő szüretig. Természetesen az Egri Bikavér Hungarikummá válásának születésnapját is minden évben megünnepeljük, de a hétköznapokban is fontos szerep jut a borturizmusnak.

Forrás: Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.