hirdetés
hirdetés

Égi és földi örömök a Magas-Bakonyban

Síkvidékhez szokott hazaiaknak már az a pár száz méter szintkülönbség is imponáló, amelyen Zirc fekszik. Az egykor átjárhatatlan erdőséggel borított Magas Bakonyt egyébként is titokzatosság lengte körül. Zirc ősi és misztikus (1182-ben itt alapították első monostorukat a ciszterciek, itt halt meg I. András király). A törökök pusztítása után 1752-ben szentelték fel immár barokk stílusban az új ciszterci apátsági templomot (ma Bazilika minor), és a szerzetesek létének, munkájának köszönhetően tartós virágzásnak indult maga Zirc települése is. 

hirdetés

A ciszterciek elismert tanító rendként ma is számos gimnáziumban fejtik ki oktató tevékenységüket, erre utal jelmondatuk is (Lángolj és világíts!). Az Új Széchenyi Terv pályázatának segítségével a megújult Zirci Ciszteri Apátság és Látogatóközpont a földrajzinál magasabb, szakrális térbe emeli a látogatót.

A most kialakított díszudvarból végre áttekinthető az impozáns épületegyüttes, mely harmonikus egységbe foglalja a különböző funkciókat ellátó épületeket. Kiemelkedő érték az apátság eredeti freskókkal borított, Maulbertsch oltárképével, aranyfüsttel bevont fafaragásokkal, és kiemelkedően szép orgonával díszített barokk temploma. Mellette, a klasszikus homlokzat mögé rejtve a 21. századba léphetünk: a látogatóközpont interaktív, érintő képernyős információs felületek segítségével mutatja be a ciszteri rendtörténetet.

Az apátsági épület második emeletén látogatható a Ciszteri Műemlékkönyvtár. 65 ezer kötetes állománya között 70 ősnyomtatványt és több 300 antikvát tartanak számon. De a hétköznapi látogatót a nagyterem tökéletes arányai, a kazettás mennyezet, a könyveket tartó dúsan faragott polcok, az intarziás parketta késztetik csodálatra.

Az apátsági épület első emeltén a Bakonyi Természettudományi Múzeum a Bakony ezernyi arcát mutatja meg. A látványos kiállítás jégkorszaki különlegessége két mamut, és egy ős orrszarvú hatalmas csontváza.

A felújításnak köszönhetően a ciszterci monostorban ajándékbolt is üzemel és középtávú terveik szerint hagyományos ciszter termékek (sajt és sör) előállítására is készülnek.

A szerzeteseknek köszönhető a híres arborétum létesítése is. A jelenlegi kialakítás látványos angolpark jellegű. Az arborétumot átszelő Cuha-patak kő-és fahídjai, lépcsős vízesése, a műemléki védettségű filagória, a kis tó környékének festői képe, az örökzöldekkel, virágzó cserjékkel, a Bakony jellegzetes fáival váltakozó tisztások még a vacogtatóan hideg áprilisi időben is elvarázsolták csapatunkat. A szomszédos Ausztriában megszokott turistabarát szolgáltatások kifejlesztésével még tovább lehetne növelni a látogatók számát.

Szabadtéri sportaréna és finom falatok

Ottó Péter, az idén városi rangra emelésének 30. évfordulóját ünneplő kisváros polgármestere és Palotai Gábor, a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője hosszan tudták volna még sorolni a zirci látnivalókat (Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye), de ezekre egy nap már nem volt elegendő.

A Magas-Bakony különben is több napos tartózkodásra csábító ideális zöldövezeti sportaréna. A Zirc központjában található „0 km-es bakancstól” induló romantikus gyalogösvényeken ma természetjárók közlekednek a hírhedett bakonyi betyárok helyett. A kerékpár kölcsönző hálózat különböző állomásai megtalálhatók Zircen, valamint a közeli Szarvaskúton és Eplényben (nemcsak síaréna, de bringaréna is!). Május első hétvégéjén a Creaton Bakony Futófesztiválon szellőztethetik át tüdejüket az aktív sport hívei. Erdők és sárgán virító repceföldek karéjában 18 lyukú golfpályát is találtunk.

A négycsillagos, elegáns Forest Hills Biohotel &Golf 12 szobájával kisebb társaságoknak, vagy exkluzív pihenésre vágyóknak kínál maradéktalan klub hangulatot (kártyaszoba, wellness-részleg, gyönyörű kilátású terasz, konferencia terem). Családbarát szolgáltatásokat, komplex wellness szolgáltatásokat nyújt a konyhájáról is híres, négycsillagos Hotel Szarvaskút. Kiváló kiindulópont az aktív feltöltődésre vágyó vendégek számára. Kemencés étterme friss vadhúsból, medvehagymával, különféle gombákkal, erdei bogyókkal bolondított ételekkel kényeztet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai