Egy doboz paradicsomkonzerv határai

Végre összefogás és párbeszéd több oldalról: mind a szakács oktatói oldal prominens képviselői, mind a különböző vendéglátós szakmai szervezetek vezetői megjelentek azon a szakmai egyeztető fórumon, amelyet június 26-án tartottak a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, Varga Zoltán igazgatóhelyettes kezdeményezésére ahol a témák a szakácsok vizsgatételeinek megújítása, illetve a gyakorlati oktatás problémái voltak.

Moduláris képzésről hallhattunk az oktatói oldalról, meg arról, hogy az anyagműveletek, anyaghányadok, technológiák elsajátítása területén komoly nehézségbe ütköznek a szakiskolák: hiszen nincs pénz. Emiatt hiába tudja az oktató, hogy mit kellene tanítania, a szűkös anyagi határok meglehetősen befolyásolják a tanmenetét. Hiszen van, hogy egyetlen paradicsomkonzerv jut egy gyakorlati tanórán hallgatóként – és abból kell megtanulniuk a jövő szakácsainak a paradicsomleves vagy a tésztához a mártás fortélyait.

Elhűlve hallgatták mindezt a másik oldal képviselői, azaz a hazai vendéglátós szövetségek vezetői, prominens személyiségei, mert ők meg azt hiányolták eddig, hogy miért nem tud a náluk gyakorlaton lévő tanuló vajon a kékre főzött hal titkáról, avagy miért nem ismeri a basmati rizs készítését, sőt, a húsokat sem tudják a megfelelő módon bontani, de még az anyagismerettel is gyakran gondok akadnak.

“Próbáljon meg bárki egyetlen csirkecombból, egy farháttal mennyei paprika csirkét alkotni”, jegyezte meg keserűen az oktatói részről a Gundel szakiskola képviselője. Majd azt is elárulta, január elsejétől gyakorlatilag egy fillért sem kapnak állami támogatásként a gyakorlati területre, és az is kiderült, hogy a szakoktatók bruttó keresete havonta 110.000 Ft, ugyanannyi, amennyiért az iskolában a takarítószemélyzetet alkalmazzák.

Amikor felocsúdtak a hallottakon az MNGSZ, az MVI, az MGE, valamint az Étrend Egyesület vezetői, abban állapodtak meg, hogy segítő kezet nyújtanak a szakmai képzésben részt vevőknek: a szakképzési hozzájárulásból terveznek 10 százaléknyi összeget átcsoportosítani a vendéglátás területéről az iskolák részére az anyagigényes területekre, a kiscsoportos oktatás számára.

Majd a vizsgatételek hogyanjáról, mikéntjéről és összetételéről is szó esett, és megállapodás született arról, hogy amíg a pénz átcsoportosításához szükséges teendőkhöz hozzálátnak, addig a tételsorok tartalmát is átgondolják, újratervezik, így remélhetőleg, ha az idei tanévben persze már nem is, de a 2014/15-ös tanévben tetten érhető majd a kedvező változás.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.