hirdetés

Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk

Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon  még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.

hirdetés

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatták a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

A visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai, írja a Greenfo nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

depositphotos
depositphotos
 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségnél a storeinsider.hu kérdésére elmondta, a PET, alu doboz és üveg palackok begyűjtésére Magyarországon is visszaváltási rendszer kerül bevezetésre, a jelenlegi ismeretek szerint koncessziós rendszerrel. Hozzátették, a rendszer kialakításánál természetesen az érdekeltek  figyelembe veszik a jelenlegi legjobb gyakorlatok  alkalmazási lehetőségét.

Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára azt is elmondta: a rendszer kialakításán az érdekeltek folyamatosan dolgoznak, egyeztetnek. Az indulás tervezett  időpontja 2024.január, az új rendszerhez kapcsolódó költségek eloszlása azonban még nem ismert. 

Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Fontos szabály: nem szabad összenyomni

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie. Hogy ez Magyarországon hogy fog megvalósulni, egyelőre még nem ismert. 

 

(forrás: Greenfo / Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk