Egy pötty a térképen: a Feröer-szigetek

-Mit csinálsz a hétvégén? -Megyek a Feröer-szigetekre. -Hova?? -A Feröer-szigetekre. -Az hol van? -Skócia és Izland között félúton. -Aha. És mi van ott?

'

Nem egyszer kellett átélnem ezt a beszélgetést a feröer-szigeteki utam elött. Ha a térképre tekintünk ez a Dániához tartozó pici szigetcsoport valóban csak nagyítóval látható. A Budapestnél alig 2,5-szer nagyobb területű szigeteket 48ezer feröeri lakja. A kis terület ellenére rendkívül szabdalt ország. A 18 szigetből egy kivételével mind lakott, bár van ahol csak egy-két család él. A feröeriek országukat a lehető legnagyobb mértékben fügetlennek tekintik. Politikailag a Dán Királyság autonóm területe, de a gyakorlatban egyre nagyobb önrendelkezést vívnak ki maguknak, a védelem és a külügyek vezetése Koppenhágában történik, minden egyébb minisztérium Tórshavnben található. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az anyaország a mai napig gálánsan támogatja a feröeri népet, akik az időjárás viszontagságai ellenére skandináviai színvonalon, tehát jól élnek.

Aki a kontinentális Európából érkezik annak bizony fel kell készülnie a nedves éghajlatra. A Feröer-szigetek a Golf-áramlatban fekszik, ennek megfelelően kicsi az éves átlagos hőingadozás (0-15 Celsius fok), ellenben a csapadék összes formája előfordul, óceáni szelekkel kísérve. Bizony bármikor jöhet eső, hó vagy köd és jön is. Ottjártunkor egy csep eső sem esett, sőt három napig sütött a nap, ezt a feröeriek úgy kommentálták, hogy idén ez volt a nyár. A nyár pedig tényleg elég rövid ezen az északi szélességi körön.

A feröeri szárazföldi mezőgazdaság lényegében a juhtenyésztésben merül ki. Ez viszont az egyik a legjobb minőségi húst és gyapjút állítja elő, köszönhetően a rendkívül tiszta környezetnek és a dús legelőknek. A szigetek szinte minden pontján találkoztunk szabadon legelésző, magányos birkákkal. Természetes ellenségük nincs, betegség sincs, hacsak nem esik bele az óceánba szabad életet élhet amíg asztalra nem kerül. A feröeri gazdaság kizárolagos alapja a halászat. Az ország szinte egyetlen megélhetési forrása a halászat és a halfeldolgozás. A Golf-áramlatnak köszönhetően egész évben halászható a tenger és a feröeriek mesterei a mélytengeri halászatnak. Izlandhoz hasonlóan a Feröer-szigetek sem tagja az EU-nak és ennek oka pont a halászati területek védelme. Amíg az EU 100 mérföldben határozza meg a nemzeti területet addíg a feröeriek és az izlandiak ezt 200 mérföldre terjesztik ki. Az EU-n kívüliségnek köszönhetően találkoztunk régi kedves ismerősünkkel, a „Tax-Free” papírral, ami vásárlás után az országot elhagyva ÁFA visszaigénylésre jogosítja a külföldi vásárlót.

Feröer nemzetközi repülőtere a fővárosból egy óra autózással érhető el. A mérnökök az egyik középső szigeten találtak megfelelően sík terepet a kifutó pálya építésére. A tájat a jégvájta U alaku völgyek, meredek bazalt sziklák, hegyek uralják. Fa, bokor nincs csak fű, moha, zúzmó és a tundravilág megszokott látványa. Ennek ellenére a feröeri táj semmiképpen nem mondható unalmasnak. A rutinosabb utazók Norvégia és Írország keverékének mondják. Az Atlanti-óceánból meredeken kiemelkedő vulkanikus szirtek, jégkorszaki gleccserek vájta völgyek és szintén a jég csiszolta fennsíkok váltják egymást. Mindezt úgy, hogy a szigetek karnyújtásnyira vannak egymástól és a legváltozatosabb formában néznek egymással farkasszemet. Amíg az egyik szirt megakaszt egy felhőt addig a másik a napsütésben csillogtatja apró tavait. Feröer faunáját a tenger határozza meg. A meleg áramlatnak köszönhető halbőség rendkívüli madárvilágot éltet.
Szinte az összes észak-atlanti madárfaj megtalálható itt. A vízekben sok a fóka és a bálnák, delfinek is gyakran látogatnek erre. Sajnos a feröeriek jeleskednek a bánavadászatban is. Bálna-szezon idején több hajóval a sekélyebb vízek felé szorítják az áldozatot, majd amikor az a part közelében megfeneklik a falu aprja és nagyja a keze ügyébe kerülő tárgyakkal felaprítja Moby Dicket. Ennek ellenére magasan iskolázott népnek ismertük meg a vikingek késői leszármazottjait. A hétköznapokban használt feröeri nyelv mellett mindenki beszéli a dánt és nem találkoztunk angolul nem beszélő feröerivel sem. A tórshaveniek nyíltak és barátságosak, pár nap elteltével percenként ismerős arccal találkoztunk akik előre köszöntek.
Az elzártabb szigeteken élők érthető módon zárkozottabbak, főleg azokon a vidékeken ahol korábban sok idegen az egzotikus madarak tojásának rablássával ásta alá a feröeri farmerek bizalmát. A szigetek között és a szigeteken belül rendkívül jól szervezett a közlekedés. Látszik, hogy az ország vezetése nagy hangsúlyt fektett az összeköttetések pontos üzemeltetésére. A szigeteken belül kényelmes menetrenszerű buszok járnak, a szigetek között pedig komp illetve hajó járatok üzemelnek. A szárazföldi és vizí járművek menetrendje összehangolt. Az esetleg késő buszt a komp bevárja, majd a másik oldalon menetrendszerűen közlekedő újabb busz is igazodik a komp vagy hajó érkezéséhez. A felszíni közlekedés mellett létezik menetrendszerinti helikoprter járat is. A helikoptereket a nemzeti légitársaság üzemelteti, akik több skandináv (elsősorban dán) célpont mellett Skóciába és Londonba is heti rendszerességgel repülnek.
Maga Tórshavn (teljesen magyar fonetika szerint ejtendő) az egyik középső szigeten helyezkedik el. A főváros természetesen egy kikötőt ölel körbe, aminek zegzúgos utcáin keresztűl könnyen bejárható. A városi buszok ingyenesek, de ennek ellenére a tórshavniek imádnak autóval járni. Egy dán mondás szerint a feröeriek nem esőkabátot viselnek, hanem autót hordanak. Ennek ellenére forgalmi dugó sehol nem alakul ki, nagyobb forgalom is csak a kontinensről érkező hajók környékén van. A kikötő által körbe ölelt sziklán helyezkedik el a kormányzati negyed, ami inkább egy skanzen benyomását kelti az utazóban. Ha nem lenne kiírva a kis fűtetejű házakra, hogy ezek bizony kormányhivatalok akkor egy felújított ófalunak vélné a gyanutlan nézelődő. A fűtetős épület elég jellemző Feröerre. Ennek láthatóan nagy hagyománya van az országban. Az egyik legérdekesebb magyarázat az volt, miszerint a fűtetőn keresztűl nem hallani a szél suhogását és az eső kopogását.

-Na, hát a világhírű foci válogatottan kívül ez van még a Feröer-szigeteken.'


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.