Egy viharos történelem gasztronómiai lenyomata

A történelmi Galícia régió ételei és italai dicséretének csak a számunkra kimondhatatlannak tűnő nevek szabnak gátat - beszámoló a lengyelországi Podkarpackie ínyencségeiről.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyelországi Podkarpackie régió konyhája könnyű, változatos, korszerűen gyomorkímélő – ezt egy lengyelországi tanulmányút keretében tapasztalhatták meg a résztvevők.

A Kárpátok előhegyeinek erdős vidékén a hagyományos gasztronómiát részben a viszonylag szűkös élelmiszer alapanyagok határozták meg. A legtöbb ételt céklából, káposztából, krumpliból, babból, köles- és zabkásából és az erdőkben gyűjtött gombák, bogyós gyümölcsök széles választékából állították elő. Jelentős szerepet játszik ma is a legeltetésből származó tehén-, kecske és juhtej. Korábban kevés húst fogyasztottak, a töltött káposzta belsejébe sokféle gabona, gombatöltelék került. Sokszor használtak savanyított, kovászolt és szárított alapanyagokat.

A rendkívül változatos ízvilág többféle nemzet konyhájának keveredéséből alakult ki. Viharos történelmének következtében ez a vidék valódi olvasztótégely volt, ami sajnos ritkán történt önkéntes alapon. Lengyelország, Oroszország és a Habsburg Monarchia többször is feldarabolta az egykori Galíciát. Az őslakos szlávok, rutének után jöttek nyugatról a lengyelek, keletről az ukránok, nagyszámú örmény és zsidó lakosság is települt ide. A Monarchia idejében németekkel, osztrákokkal, csehekkel, magyarokkal színesedett a paletta. 

Az enyhén savanykás barszcz és zurek alapleveseket hihetetlenül változatos betétekkel (füstölt sonka, főtt tojás, gomba) teszik megunhatatlanná. Zöldfűszerek – sokszor például kapor –, reszelt, narancsos sárgarépa- és zellersaláta, mazsolás vöröskáposzta köret csökkenti az amúgy is kevés zsiradékot tartalmazó, párolt húsos főételek nehézségét. Sok a gombás, paradicsomos, a desszerteknél az erdei gyümölcsös szósz.

A hagyományos ételek változatosságát megtapasztalhattuk a sűrűn előforduló, farönkökből épült népi karczmák egyikében. Remek és utánzásra méltó ötlet, hogy a helyi gasztronómia leggyakoribb ételeiből 8-10 mini ételkóstoló sort szolgálnak fel. Így egyetlen étkezés közben ismerhetjük meg a régió legismertebb ízeit. Kaptunk krumpli- és bableves-variációkat, káposztából, kölesből és egyéb adalékokból készült fasírtokat, pirogokat, remek gomba- és paradicsomszósz kíséretében. A nálunk is különféle elnevezéssel előforduló lapcsánka helyi változata is nagy sikert aratott.

Az elegáns szállók és udvarházak stílusos éttermei mellett különösen emlékezetes maradt a C.K. Monarchia (Przemysl). A nagypolgári, 20. század eleji villa szobái, eredeti, korhű berendezése, csodás kertje, bőrgarnitúrás, kandallós különterme igazi családias hangulatot árasztott. Nem beszélve a felszolgált sült almával körített ropogós, remek kacsasült igézetéről. Kár, hogy nálunk eléggé ritka az ilyen környezetben kialakított étterem, aminek oka talán – mint a várak, kastélyok, parkok esetében is –, hogy bár Lengyelország is az úgynevezett keleti blokkhoz tartozott, itt kivételesen nem szűnt meg teljesen a magántulajdon, vagyis az államosítás, a köztulajdonba vétel nem terjedt ki mindenre. A magántulajdon így nem vált közprédává, és értékes elemei megőrződtek.

Bár a Podkarpackie régióban bort is készítenek, a magyarok leginkább a rozsból készített vodkát (leghíresebb a Zubrówka) kedvelik. Azért érdemes megízlelni a különféle gyomorkeserűket, ízesített likőrféléket is. A legjobbakat egy helyen megkóstolhatjuk és meg is vehetjük az ország legnagyobb – Európában is egyedülálló – szesz-és likőrgyára múzeumában (Muzeum Gorzelnictwa, Lancut). Itt, az egykori Lubormirski és Potocki birtokon már az 1770-es évek óta folytatják szeszfőzést és likőrgyártást. Csoportok számára előzetes rendelésre biztosítják a programot.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.